Vårdnadsbidrag = extra semester

Folk är smartare än borgeliga politiker, det är nåt som blir allt uppenbarare. De borgerliga politikerna vill vrida utvecklingan bakåt, det ser vi på skolområdet med Jan Björklunds tokerier och det ser vi inom det familjepolitiska området. Men det verkar inte som folk vill att utvecklingen ska gå baklänges.

Borgarna skapar ett vårdnadsbidrag med syfte att få föräldrar (läs kvinnor, för i realiteten handlar det om kvinnor) att stanna hemma med sina barn och inte arbeta. (hur stämmer detta med arbetslinjen?) För att uppnå detta ger man en minimal ekonomisk ersättning till de som stannar hemma. Men folk utnyttjar vådnadsbidraget på ett helt annat sätt.

För ursprungsidén är naturligtvis en omöjlighet. Ingen kvinna eller man född är så jävla dum att hon kastar bort en karriär, ett liv, en rolig, stimulerande framtid. Visserligen innebär vårdnadsbidrag att man är hemma med sina underbara barn, men det innebär också ett liv i relativ isolering och ensamhet. De flesta andra jobbar ju. Dessutom inebär det en försämrad ekonomi.

Så istället för att bli en kvinnofälla som borgarna tänkt(?), har vårdnadsbidraget av smarta föräldrar utnyttjats till att få längre semester eller längre föräldraledighet i väntan på att man får förskoleplats. Inte riktigt vad politikerna tänkt där vårdnadsbidrag införts, tror jag. Men ganska smart. Man använder också vårdnadsbidraget när man väntar på förskoleplats. Smart det också. Men nog inte heller vad politikerna tänkt.

Men vårdnadsbidraget fungerar också segregerande. Det har, i Stockholm i all fall, inneburit att det främst varit fattiga som tagit ut långa vårdnadsbidrag. Vårdnadsbidrag ger en inkomst itsälelt för en kostanda i det läge när man inte har jobb. Det blir också lättare att bevara ålderdomliga patriarkala familjestrukturer. Ett slag mot jämställdheten således.

Det innebär också att de fattigas barn blir utlämnade åt en människas nycker och uppfostringsmetoder och kommer efter i den socialisering och träning att samverka med andra människor som faktiskt äger rum på förskolor. Nåt man definitivt har nytta av när man ska fortsätta ut i vuxenlivet så småningom. Arbetarklassens barn riskerar alltså att komma efter och kan eventuellt på detta sätt missgynnas med ökande klassklyftor som en följd.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Samuel F

  ”Ingen kvinna eller man född är så jävla dum att hon kastar bort en karriär, ett liv, en rolig, stimulerande framtid.”

  Uppenbarligen finns det de som är det utifrån ditt sätt att se det… Jag bland annat.

  Karriär är iofs inget jag värdesätter högt, men visst… Jag har fast jobb sedan länge och en lön jag är fullt nöjd med, men som jag tolkar dig så ska tydligen inte nöja mig med det. Vidare tycker jag själv att jag har såväl ett liv som en rolig, stimulerande fritid. Förstår uppriktigt inte vad det skulle ha med vårdnadsbidrag att göra…

  ”Visserligen innebär vårdnadsbidrag att man är hemma med sina underbara barn, men det innebär också ett liv i relativ isolering och ensamhet. De flesta andra jobbar ju.”

  Jag har aldrig kännt mig varken isolerad eller ensam, men du tycks ju veta hur det är.

  ”Dessutom inebär det en försämrad ekonomi.”

  Ja, så är det förvisso men för mig kan inte pengar uppväga den bonustid jag och min fru får spendera med våra barn.

  ”Det innebär också att de fattigas barn blir utlämnade åt en människas nycker och uppfostringsmetoder och kommer efter i den socialisering och träning att samverka med andra människor som faktiskt äger rum på förskolor. Nåt man definitivt har nytta av när man ska fortsätta ut i vuxenlivet så småningom.”

  Vår dotter kommer att börja förskolan när hon är tre år. Vår son tidigare än så. Jag är inte det minsta orolig för deras sociala utveckling. Jobbar själv inom förskolan sedan många år, men återigen tycks du besitta större kunskaper än jag vad gäller barns utveckling…

  Är då vårdnadbidraget en mansfälla i mitt fall? Nja… Jag och min fru har delat ganska exakt lika på föräldraledigheten och kommer att ha varsin period med vårdnadsbidrag och nej… vi är inga högavlönade direktörer.

  Men… Visst kan vårdnadsbidraget likt mycket annat bli en fälla liksom jakten på karriär och pengar kan forma barn som inte känner sig älskade.

  Liksom livet i stort finns det flera nyanser och infallsvinklar. Varför då bara måla allt i svart?

 • Anton Berg

  Vår familj ”bevarar ålderdomliga patriarkala familjestrukturer” som författaren skriver. Om jag är nöjd med det? Jepp, jag är oerhört nöjd med det. Att det är min fru som stannar hemma är enbart för att jag inte vill stanna hemma heltid men hon är ”så jävla dum att hon kastar bort en karriär, ett liv, en rolig, stimulerande framtid” (som författaren skriver) för att stanna hemma med barnen istället. Hade hon velat jobba så hade jag inte haft några problem med det, då hade jag varit hemma eller de hade varit på förskola.

  Det bidrar till segregering, visst, men ska alla vara jämlika? Vår familj vill inte åka till Thailand två veckor varje sommar, vi lägger hellre upp det så att min fru är hemma året om och stannar vi hemma på semestern, åker och badar i närliggande sjöar… Men jag vet att det egentligen är förbjudet att ha så enkla semestrar nuförtiden, speciellt med dagens sociala medier är det den som kan spendera mest pengar som vinner känns det som. Sverige är dessutom ett av det bästa landet att växa upp i, vill mina barn bli professorer så kan de det då skolan är gratis, så alla barn har samma förutsättningar tycker jag.

  Angående uppfostring och socialisering av förskola… Förskolans jobb är inte att uppfostra, det är fortfarande föräldrarnas jobb, så oavsett förskola eller ej blir barnet uppfostrat av föräldrarna. Socialisering, mina barn har varit hemma med min fru i över tre år, sällan går de på öppen förskola eller annat. När de nu började förskola har jag fått lovord överrösta av förskolepersonalen om hur väluppfostrade, sociala och självgående mina barn är. Visst finns det andra exempel än vårat, men om barn far illa är det ändå inte förskolan som ska rycka in.

  Hade vi haft vårdnadsbidrag i vår kommun hade jag gått ner ännu mer i tid, nu är min fru hemma på heltid och jag kommer börja jobba 80% efter jul och ska göra det i över ett år har jag planerat. Tänk att jag kan göra det när jag skulle kunna jobba över massor och satsa på karriären.

  • Personliga erfarenheter och överväganden kan var intressant, men de säger ingenting om det generella och kan inte vara underlag för utformning av politik eller generella system.

   Jag har inte heller skrivit om individer, vars överväganden självklart kan avvika från det generella, men det var liksom inte den inriktning som mitt inlägg hade.

   Mitt fokus var att ”reformen” slagit fel, det andra är bisaker. Du kommenterar bisakerna. Det får du iofs gärna göra, men jag kommer inte att diskutera det och kommer inte att tillåta nån mer omfattande debatt om dessa bisaker.