Vapenhandeln och de yrkeskriminella

Smugglingen och handeln med illegala vapen har ökat i Sverige under senare år. Allt fler vapen hamnar i händerna på allt yngre gangsters. Något som förmodligen bidragit till att skjutvapen och granater blivit vanligare i uppgörelserna mellan olika kriminella gäng. Vi har också sett hur gangsters med kopplingar till ett kriminellt nätverk som Original Gangsters rånat vapenhandlare och nu verkar det som, enligt en artikel i DN, om en person med anknytning till ett annat kriminellt nätverk, Brödraskapet Wolfpack, tagit över en vapenhandel i Stockholm. Mannen som köpt den aktuella vapenbutiken anges dock ha lämant det aktuella gänget för länge sen, men det betyder inte att hans kontakter med organiserade brottslighet faktiskt har upphört.

Lagen som reglerar vapenhandeln tillåter tydligen vem som helst att ta över en vapenhandel. Ingen kontroll görs om dennes lämplighet vid ett köp av ett bolag som sysslar med vapenhandel, förrän långt senare. Lagen måste naturligtvis skriva om så fort som möjligt. För det har också visat sig att många vapen som dyker upp i den kriminella världen i Sverige faktiskt har förts in i landet av helt legitima företag. Ibland ägda av människor dömda för vapenbrott:

Under Crossfire-projektet uppmärksammade massmedierna emellertid att inte ens grov kriminalitet hindrar den som vill köpa och sälja vapen. 2006 frigavs en 45-årig vapenhandlare från ett tvåårig fängelsestraff för grovt vapenbrott.

Tillsammans med andra godkända vapenhandlare hade mannen sålt minst 40 skjutvapen på den svarta marknaden. Trots brottsligheten ansåg Polismyndigheten i Östergötland redan i oktober 2007 att 45-åringen på nytt uppfyllde vapenlagens krav, det vill säga att han hade ”de kunskaper som behövs” samt var ”ordentlig och pålitlig”.

Fallet antyder att inte bara bristande regler utgör ett problem – utan även polisens tolkning. Tullverkets Peter Kröjs medger att han är frustrerad.

Fallet med 45-åringen visar att det inte bara är lagstiftningen som är ett problem i sammanhanget, utan också polisens hantering av det hela. När man ser på fall som detta med 45-åringen och fall som blockaden av Josefina, där polisen uppenbart blundar för brott från vakter som arbetar för ett uppenbart obskyrt vaktbolag, är det inte underligt att man undrar om hur stor korruption det kan finnas inom den svenska polisen. Eller handlar det bara om en slags generell inkompetens?

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pelle

    Är det en slump att en gängmedlem från ett MC-gäng ”övertar” en vapenhandel? Eller är det ett sätt att legalisera tillgången på vapen för sitt gäng… Det är skönt att nån i detta samhälle har ögonen öppna för uppenbara idiotier…