Bennet – sossarnas storkapitalist

Många partier tycks ha sin egen storkapitalist. Moderaterna har Douglas, folkpartiet har Ax:son Johnson, junilistan har Hagströmer och socialdemokraterna har Carl Bennet, den adlige huvudmannen i en av Sveriges 15 största finansfamiljer. Till och med vänsterpartiet hade en egen storkapitalist en gång i tiden, Refaat El-Sayed.

Som finansfamilj är Bennet ganska ny. Makten och inflytande har byggt upp från 1980-talets slut och framåt. maktbolaget är Carl Bennet AB som inklusive sitt dotterbolag Lifco har cirka 2 300 anställda. i Carl Bennet AB äger familjen Bennet 100%. Via Carl Bennet AB kontrolleras Getinge (CBAB 48,8%) med 10 400 anställda och Elanders (CBAB 45%) med 1 700 anställda. Totalt finns nästan 15 000 anställda i bolag som Bennet kontrollerar.

Själv sitter Carl Bennet i styrelserna för Carl Bennet AB, Getinge, Elanders, Lifco, Boliden och SSAB. Andra makthavare i gruppen är Johan Stern som sitter i styrelserna för Carl Bennet AB, Getinge, Elanders, Lifco, Healthinvest Partners, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket och Strand Kapitalförvaltning AB och Axel Wachtmeister som sitter i bl.a. Carl Bennet AB, Lifco och en del andra dotetrbolag till Carl Bennet AB.

Den relativt nära relationen mellan Carl Bennet och socialdemokratin är förmodligen en av orsakerna till att sossarna inte vill återinföra förmögenhetsskatt och en mer rättvis fastighetsskatt.

Läs mer: Makthavare.se, SVD, Affärsvärlden1, Realtid, VA1, DI, Världen idag, Nina Unesi, Affärsvärlden2, DN, GP, Dagens Arbete, Dagens PS, VA2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

14 Svar på “Bennet – sossarnas storkapitalist”

  1. ”Den relativt nära relationen mellan Carl Bennet och socialdemokratin är förmodligen en av orsakerna till att sossarna inte vill återinföra förmögenhetsskatt och en mer rättvis fastighetsskatt.”

    Kan du argumentera lite mer utförligt för den tesen? Jag förstår vad du menar med förmögenhetsskatten, men fastighetsskatten bör väl inte Carl Bennet ha något särskilt personligt intresse av att hålla nere.

    Men visst är det konstigt att fastighetsskatten, som nationalekonomer från höger till vänster höjer till skyarna, ska vara så politiskt omöjlig!

  2. Han personligen kanske inte äger en så stor villa, men den är i alla fall betydligt större än den vanlige svenskens. Dessutom så äger hans släkt ett stort gods. De lär tjäna en del på låg fastighetsskatt.

Kommentarer är stängda.