Kapitalism och utsugning skapar svält och krig

På en mängd olika sätt. Dels genom direkt utsugning som kampen om olja i Sudan. En kamp där olika stormakter tagit olika sidor i gamla etniska och religiösa konflikter. Konflikter som inte lett till krig förrän västvärldens profitörer och ”guldletare” kommit in i bilden och underblåst och använt sig av gamla konfliktmönster och gammal misstänksamhet.

Direkt som i Liberia, där västliga gruvbolag, däribland ett svenskägt, LAMCO, bröt järnmalm. en brytning som sen avslutades och ställde tusentals människor helt utan försörjningsmöjligheter. Tiotusentals unga män blev utan jobb, utan pengar och utan försörjningsmöjligheter. För kapitalismen tar ju inte socialt ansvar. Resultatet av detta blev två av jorden blodigaste inbördeskrig, i Liberia och i Sierra Leone. Kapitalismens utsugning och ansvarslöshet bär ansvar för dessa vidriga krig.

Indirekt genom att kapitalismen i väst är ansvarig för växthuseffekten. Något som lett till brist på resurser som vatten och bete i Sahel-bältet söder om Sahara och skapat konflikter mellan olika grupper, i Sudan såväl som i Västafrika. Dessutom har försörjningsproblemen i västafrika skapat en stor flyktingström som rör sig mot Europa.

Genom olika strategiska intressen och den perversa ”kampen mot terrorn” har västvärldens kapitalistiska länder skapat och underblåst olika konflikter på framförallt Afrikas horn (om vi nu håller oss i Afrika), men även i Sudan. Genom att ge stöd till och upppmana Etiopien att invadera Somalia har man skapat svält och krig där, när landet just hade börja hämta sig från det förra kaoset, som indirekt skapats av västvärldens och Sovjets strategiska intressen.

Väst har på oliak sätt använt sig av olika korrumperade makthavare för att säkra sitt inflytande, gruvbrytningsbolagen i Liberia utnyttjade och stödde exempelvis den korrupta Tubman-regimen. På samma sätt har det varit i Etiopien och Somalia. Kapitalismen utnyttjar korruption och korrupta makthavare för att få makt, för att suga ut länderna på råvaror och profiter.

Så när Gudmundson i SVD skriver att det är nödhjälpen som skapar svält och krig så är det bara sedvanlig urusels slutledningsförmåga från dennes sida. Eller rentav ren propaganda utan att ta hänsyn till verkligheten. Nödhjälp är inte orsaken till krig, svält och korruption. Men jag kan vara överens om att nödhjälpen ofta inte hjälper utan ibland snarare stjälper. Men det beror ju inte på attt det är fel i sig. Utan på att västvärlden fortsätter att använda sig av samma korrupta ledare som man använt sig av när man velat och vill tjäna pengar. Nu för att fördela nödhjälp osv. Korrupta ledare som faktiskt skapats av den västliga kapitalismens jakt på profiter. En jakt på profiter som ofta skapat orsakerna till att nödhjälp behövs.

Så det är inte nödhjälpen i sig som skapar krig och svält. Det är kapitalismen, profitbegäret och utsugningen.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, DN, SVD2, PDK,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ja det är de fattiga som tar till våld när de inte klarar av svälten längre. Det verkar som om vissa inte förstår det..

 • Gorm

  Fattiga länder som får bistånd förblir fattiga på lång sikt. Fattiga länder som inte får bistånd har oftare lycktas höja landets allmänna välstånd.

 • Lars

  Betr. inledningen: Vilka länder är inte kapitalistiska nuför tiden? Kina är väl åtminstone till hälften kapitalistiskt och Ryssland mer än de flesta. Så varför tala enbart om ”kapitalismen i väst”. Har inte Kina stora intressen numera i Afrika t ex?

  Betr. Gorms inlägg så ligger det nog en hel del i detta. Därmed inte sagt att man inte ska ge bistånd. Men till länder som spenderar det på krig… !?

 • Anders_S

  Lars: en korrekt anmärkning.

 • Pingback: Sluta blunda för offren för rent vatten, utbildning och sjukvård : Motbilder()

 • Pingback: Somalia, pirater och islamofoben Gudmundson | Svensson()