USA-styrt kuppförsök i Bolivia

Ett kuppförsök mot den demokratiskt valde presidenten Evo Morales orkestrerat av USA är vad vi sett de senaste dygnen i Bolivia. I samarbete med borgarklassen, de rika, i Bolivias rikare provinser har USA länge försökt destabilisera landet och den folkvalda regeringen som leds av Evo Morales.

Tidigare hölls folkomröstningar, bland annat där Evo Morales lät folket rösta om han skulle sitta kvar. Han vann folkets förtroende på ett övertygande sätt. Det senaste försöket från USA att störta Evo Morales har varit att skapa väpnade oroligheter i de rika provinser där det finns guvernörer som är motståndare till Morales demokratiska regering. Våldsamheterna har bland annat lett till en mindre massaker på Morales-anhängare. Något som fått Morales att utlysa undantagstillstång i de aktuella provinserna. Just nu verkar det som om denna åtgärd lugnat ner situationen och att USA:s kuppförsök slagits tillbaka även denna gång.

Frågan är när resten av världen (utöver olika latinamerikanska ledare) ska protestera mot den destabiliseringspolitik som USA bedriver mot Bolivia. Frågan är när Bildt, som brukar gasta sg hes mot Rysslands verkliga (ex. Tjetjenien) och inbillade övergrepp (ex Georgien) mot olika folk, ska protestera mot USA:s inblandning i ett annat lands interna angelägenheter.

Intressant?
Bloggat: LOKE,
Borgarmedia: SDS, SVD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “USA-styrt kuppförsök i Bolivia”

  1. USAs inblandning i vissa länders politik, speciellt i sydamerika, är hänsynslöst och omoraliskt. Det har fått pågå alltför länge men USA bryr ju sej inte om vad FN säger och få andra vågar uttala sej. Hur länge ska människor måsta lida pga USAs förtryck? Sydamerikanska länder får aldrig möjligheten att reparera skadorna efter USAs tidigare inblandningar innan de är pånytt och gör ny skada.

Kommentarer inaktiverade.