Det kanske inte var impulsmord?

Några forskare vid Uppsala Universitet konstaterar att det enda land där höga politiker mördats av impulsmördare i moderna tid är Sverige. Frågan de borde ställa sig i det läget borde väl vara huruvida morden i Sveroge är impulsmord eller inte. Eller har vi upplevt en slags statskupp på det sätt som Ingvar Carlsson trodde när Palme mördades (enligt hans två böcker).

Personligen är jag ganska övertygad om att Christer Pettersson faktiskt dödade Palme och om att Mihajlovic dödade Anna Lindh. Men måste det vara impulsmord bara för den sakens skull? Naturligtvis inte. Även om jag personligen tror det.

Man kan alltså ställa sig några frågor. Är det verkligen seriöst att tro att Sverige skiljer sig så mycket från andra länder? Om Sverige skiljer sig, varför är det på det viset? Det räcker alltså inte med att konstatera att Sveriges skiljer sig, så som forskarna gör. Man måste gå vidare om det hela ska vara till nån nytta. Det öppnar också forskarna upp för, men de går inte hela linan ut.

Sen för man också fram en underlig syn på vad som är demokrati i artikeln. Israel var en demokrati när Rabin mördades, men inte Chile under Allende. Apartheid är tydligen okej, men inte en demokratiskt vald vänsterpresident som USA ogillar. Det måste väl ändå vara slarv av forskarna att skriva på det viset. För inte menar de väl att Chile under Allende var odemokratiskt? Måhända menar de att han mördades i en militärkupp och det var inte demokrati. Låt oss hoppas det.

Inte heller förstår jag varför mordet på Anna Lindh betyder att kvinnor behöver extra skydd. Men en sak förstår jag. Det är underligt att Sverige enligt polisutredningarna skiljer sig från andra länder. Underligt att samma typ av mord kan hända två gånger med 17 års mellanrum. Underligt att bägge polisutredningarna missköts. När det gäller mordet på Palme är detta allmänt känt. Officiellt anses dock utredningen av mordet på Anna Lindh ha skötts exemplariskt. Men jag har läst interna PM från polisen som visar att det faktiskt inte var så.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mordet på Olof Palme kommer hamna på listan bland andra olösta mord på politiker som t.ex John F Kennedy,Robert Kennedy och Martin Luther King där man liksom i mordet på Olof Palme inte har lyckats gripa den riktiga mördaren.
  Ingen av de som i ovan nämnda fall har anklagats för respektive mord har något med mordet att göra.
  Om Le Harwey Oswald hade försökt mörda John F Kennedy och Christer Petterson försökt mörda Olof Palme hade dessa personer troligtvis överlevt. Le Harwey Oswald kunde inte träffa en stillastående måltavla på två meters håll och Christer Petterson ogillade skjutvapen.
  Polisen har ju försökt förklara mordet på Olof Palmé med att Christer Petterson tog fel på person,men denna person är samma som polisen påstår att Petterson ska ha fått vapnet ifrån.
  Det fanns poliser i närheten av mordplatsen som bara åkte förbi precis efter mordet utan att reagera,vilket verkar vara konstigt.
  Personligen tror jag att Säpo hyrde in en yrkesmördare som dödade Olof Palmé eftersom Säpo ansåg att Palmé var ett hot mot rikets säkerhet.