Knäppa konspirationsteorier i SVD

Bror Perjus debattartikel på SVD:s debattsidor Brännpunkt liknar mest de tokiga konspirationsteorier som målar ut Bilderbergruppen som världens hemliga regering. I Perjus värld och därmed också i författaren Rothkopfs värld som Bror Perjus hänvisar till är det inte ett samhällsystem som bär ansvarret utan 6 000 personer i en slags sammansvärjning. Det finns inga klassmotsättningar som förklarar saker och ting, inga system, inget profitbegär, ingen kapitalism, utan bara en ”superklass” som på stängda möten beslutar om allting.

Snack om 6 000 makthavare och en ”superklass” innebär bara att man gör världen mer obskyr och döljer det om verkligen får världen att fungera. Det handlar inte om elaka eller mindre elaka människor. Det handlar om att världen domineras av ett ekonomiskt system som heter kapitalism. Ett system som för med sig vissa saker utifrån ett begär efter profit. Det är vinsten och jakten på denna som styr det kapitalistiska systemet. Vilket därmed får vissa konsekvenser. Som imperialism, krig om resurser och krig om taktiska och strategiska fördelar. Vidare konsekvenser som klassmotsättningar, utsugning och utnyttjande av arbetskraft. Det är en konsekvens av kapitalismen och det kapitalistiska världssystemet, inte av handlandet hos en så kallad superklass.

Nej, Perjus svammel är skitsnack och inget annat. Det bidrar till att dölja motsättningarna i världen, till att göra världen mindre förståelig och till att föra fram knäppa konspirationsteorier. Det är klart att eliten, kapitalisterna, storföretagen inte bryr sig om nationsgränser, stater, folk osv. de bryr sig bara om profiter, vinster. Men det är inte resultatet av en sammansvärjning bland 6 000 personer utan ett resultatet av kapitalismens funktionssätt. Det är möjligt att världens elit är så liten som 6 000 personer, men det är knappast en elit till vilken al-Qaidas eventuella ledare eller Hizbollahs ledare hör. Bror Perjus sprider dumheter.

Inte heller är Blackwater nåt speciellt. Det är faktiskt bara ett av många privata legosoldatsföretag. Ett av de mindre faktiskt. Kanske ett av de mer misskötta och klantiga, men definitivt inget speciellt och varken bättre eller sämre än de andra privata militärföretagen.

Sen är det så att nationer alltid har varit ett medel för utövandet av makten. Inte en makt i sig. Nationer, regeringar, stater har varit sätt för kapitalet, för kapitalismen, att administrera den makt som kommer ur pengaran, ur kapitalet. Likadant är det med FN, EU, WTO, G8, krig, nationalism, religion osv. Det är makthavarnas (som förstås är människor av kött och blod som fått sin makt genom det kapital man kontrollerar, de företag och pengar man kontrollerar) medel för att kontrollera folkflertalet. Det är ingen konspiration, utan kapitalism. Det finns konkurrens inom kapitalet, självklart. Men Lenins, Andreas Malms och andras teorier om imperialism tillsammans med Gramscis hegemoniteori och Mandels arbeten om kapitalismens långa vågor förklarar bättre än Perjus och Rothkopfs konspirationer om en”superklass”.

Beskrivningen av vad som händer är okej i Perjus inlägg, men förklaringen till varför det händer stinker.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bra rutet. Ett annat problem, med själva boken, är urvalet av eliten. En person i denna elit är: hör och häpna: Bono. Han kanske är med som elitens samvetsalibi.

  Men annars är det en sorglig affär att tro att det finns en elit som styr världen. Utmärkt och koncist sammanfattat av dig i meningen: ”Det är ingen konspiration, utan kapitalism.” Människor som vill tillhöra eliten måste naturligtvis anpassa sig till det kapitalistiska systemet. Och därav kanske att Bono får plats. Han är ett stort namn. Syns mycket. Men är naturligtvis ingen maktfaktor.

  DN:s ledare skrev om den där boken för ett tag sedan. Då handlade det om att försöka få fram en ”upplyst elit”. Så demokratin står som vanligt stark på DN:s ledarsida:
  ”Globala orättvisor måste bekämpas. Det gör de bäst med liberala värden. Insiktsfulla eliter kan vrida utvecklingen mot en bättre värld – en egoistisk, kortsiktigt styrd superklass kan skjuta hela globaliseringen i sank. ”
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=807365

 • Daniel

  Ursäkta magistern, men det härna med Sovjet och Ungern och Tjeckoslovakien och Afghanistan, var det inte imperialism? Var Sovjet alltså kapitalistiskt? Om inte, varför var det imperialistiskt? Eller var det inte imperialism, var det kanske ett sätt att skydda broderfolken från den kapitalistiska västvärlden? Plz explain. Kram!

 • Anders_S

  Daniel: Sovjet var i min mening inte kapitalism. Då följer per automatik att anfallen på Ungern och Tjecksolaovakein inte var imperialism.

  Däremot var det oacceptabla övergrepp.

 • Blackwater kanske inte är så oskyldigt, dels med tanke på upphovsmannen dels är Blackwater numera en välrustad privatarmé med egen vapenindustri snart eget flygvapen och underrättelsetjänst. En armé som vem som helst kan köpa d.v.s om kapital finns.Eric Prince upphovsman och ägare till Blackwater är en katolsk kristen fundamentalist med nazistiska värderingar.

 • Pingback: Ytlig analys - om Rothkopfs superklass | Svensson()