Antisemitismen ökar inte i Sverige

Det är möjligt att antisemitismen ökar i världen som en amerikansk rapport säger, men det finns inga undersökningar eller tecken på att antisemitismen skulle öka i Sverige, mer än möjligen i vissa mindre grupper av invånare med ursprung i Mellanöstern. Eftersom antisemitism i stort sett bara finns hos nazistiska extremhögergrupper enligt alla tillgängliga undersökningar så innebär detta att antisemitismen minskar då dessas antal minskar (även om det kanske blivit fler grupper). Det är möjligt att denna minskning äts upp av en ökande antisemitism i andra grupper, men jag har svårt att tro det. Och det finns definitivt inga sådan belägg i statistiken. Snarare tvärtom, den hatbrottsstatistik som finns visar en sannolik minskning av antalet antisemitiska brott.

När det gäller världen (även om jag är mycket tveksam till en amerikansk undersökning i detta ämne) så kan man se att antisemitismen tycks öka i östeuropa och i vissa katolska länder. Men att den är högst i mellanöstern. Vilket naturligtvis har en förklaring i Israels förtryck mot palestinierna. Det är inte alltid så lätt för människor att skilja på judendom som religion hos enskilda människor och staten Israel som åberopar judendom som statsreligion. Fel att blanda ihop judar, judendom med Israel, men det är lätt att förstå varför det händer. Det blir ockå lätare att bekämpa antisemitism om man förstår mekanismerna bakom.

Det vanligaste är också att antisemitism och islamofobi återfinns hos samma människor i västvärlden.  Bekämpar man det ena bekämpar ma alltså också det andra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Antisemitismen sprider sig, s‰ger SvD | Jinges web och fotoblogg()

 • Joakim

  Inga kommentarer i övrigt, men att skylla all antisemitism i MÖ på Israels förtryck av palestinierna är att bortse från en stor del av MÖ:s historia.

  Faktum är att antisemitismen funnits i muslimska samhällen långt långt innan staten Israel bildades. Förtryck av judar i b la osmanska imperiet var både institutionaliserat och sanktionerat av staten.

 • Nadia

  Då borde även du Joakim kanske även ta upp att osmanska imperiet förtryckte alla människor som det styrde över. Mina släktingar i Irak är muslimer och de levde under ett enormt förtryck under osmanska styret. En sanning som alla ska känna till.

  Sedan är kritik av Israels politik ingen annat än just kritik av Israels politik. Flera hundra miljoner människor i världen är kritiska till Israels politik.

 • Pingback: Antirasism och antisemitism | Svensson()