Minoritet inom minoritet orsakade ordningsstörning

När gårdagens Reclaim the Streets i Malmö inte fick gå längre än till Triangeln uppstod en spänningsfylld situation där ett antal personer, trots uppmaningar från ljudbilen om motsatsen, kastade ett antal flaskor och stenar mot polisen. Dessutom krossades ett tiotal fönster, i huvudsak på SEB:s kontor i hörnet av Södra Förtstadsgatan. Polisen gjorde inget annat vi detta tillfälle än att stå still och inte släppa fram några demonstranter eller någon gatufest. Det riktigt spända läget varade kanske i en halvtimme, därefter var det bar ett långt stillastående. Folk från gatufesten hade hela tiden fri passage bakåt och kunde lämna området när det ville. De erbjöds också en förhandlingslösning och fri väg av polisen, via Södra Förstadsgatan upp mot Möllevången, men man avböjde detta. Orsken till att man sa nej är oklart.

Även om polisen i stort skötte sitt arbete korrekt vid Triangeln så finns det poliser som bör kritiseras. Det gäller framförallt de danska poliser i civila kläder som arbetade i Malmö i går kväll och enligt uppgifter har misshandlat ett antal aktivister på gatan. De danska poliserna arbetade helt olagligt i Sverige och hade inte meddelat den svenska polisen att de var här. När vi pekade ut dem för den svenska polisen blev de danska poliserna bortkörda från platsen. Order gick ut i den svenska polisen att om de inte försvann skulle de bortföras från platsen med våld.

Den stenkastning och flaskkastning samt skadegörelse som ägde rum är inte acceptabel och det enda den egentligen skadar är ESF självt. Några krossade fönster för en bank är bara småpengar. Det är också så att den summa som gårdagens polisinsats och skadegörelse kostar skattebetalarna är en bråkdel av vad den amerikanska bankkraschen kostar. Vad jag förstår var dock skadegörelsen och våldet mindre än under en ordinär fredagskväll i Malmö. Och våldet var definitivt betydligt mindre än vid ett fotbollsderby i Stockholm. Men likförbannat var skadegörelsen och stenkastningen totalt onödig.

Gatufesten anordnades av en grupp personer och grupper som inte har något med det officiella ESF att göra och en minoritet bland denna lilla minoritet orsakde i går en viss begränsad skadegörelse och begränsat stenkastande och flaskkastande mot polisen. Det hela avlöpte i slutändan dock rätt väl och föranleder ingen oro inför fortsättningen av ESF.

Intressant?

Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2, DN3, SDS1, SDS2, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

16 Replies to “Minoritet inom minoritet orsakade ordningsstörning”

 1. ”Några krossade fönster för en bank är bara småpengar. Det är också så att den summa som gårdagens polisinsats och skadegörelse kostar skattebetalarna är en bråkdel av vad den amerikanska bankkraschen kostar.”

  Intressant att du uttrycker det så. Personligen så vill jag inte att mina skattepengar ska gå till något så meningslöst som krossade fönsterrutor och nerklottrade väggar.

 2. Jag citerar: ”Det hela avlöpte i slutändan dock rätt väl och föranleder ingen oro inför fortsättningen av ESF.”

  Jag vill egentligen varken vara pessimisst eller vara ironisk, men jag slår gärna vad med dig om att vi kommer att få se en upprepning av gårdagens händelser ikväll. Kan du ge mig en anledning till varför det inte skulle bli så?

 3. ”Några krossade fönster för en bank är bara småpengar. Det är också så att den summa som gårdagens polisinsats och skadegörelse kostar skattebetalarna är en bråkdel av vad den amerikanska bankkraschen kostar.”

  – Nog för att det är bra att sätta saker i sitt rätta perspektiv, men jag skulle nog vilja använda starkare ord än ”onödigt”. Oavsett om det är småpengar, eller om bankkrashen kostar miljoner gånger mer är totalt jäkla oacceptabelt och tyder på en ovanligt hårdnackad arrogans och översittarinställning. ”Vi har så rätt att detta är berättigat.”

  De förstör för sig själva och sina idéer, och även om jag inte håller med deras åsikter för fem öre är det korkat att i ett demokratiskt samhälls sabotera sin trovärdighet på detta sätt.

  Och om de nu sympatiserar med ESF kastar de en skugga över även denna tillställning. Inte för att jag sympatiserar med ESF, men dessa grupper behöver kraftfullt förbättra sin argumentation för att vara relevanta i debatten. Jag hoppas de börjar fokusera mer på att bevisa sina teser än att rabbla retoriska duktigheter – debatten behöver det.

  Jag börjar faktiskt ledsna på folk som å ena sidan hävdar att frihandel är dåligt men å andra sidan inte kan styrka sin egen idé med empiri. Ger mig och mina vänner ett övertag förvisso (och kanske anledningen till att ATTAC Sverige dog sotdöden).

 4. ”Några krossade fönster för en bank är bara småpengar. Det är också så att den summa som gårdagens polisinsats och skadegörelse kostar skattebetalarna är en bråkdel av vad den amerikanska bankkraschen kostar.”

  Stor humor! Jag arkiverar detta under fliken ’våldsberättigande ursäkter’.

 5. ”Den stenkastning och flaskkastning samt skadegörelse som ägde rum är inte acceptabel och det enda den egentligen skadar är ESF självt.”

  En sten i huvudet kan skada en hel del. Att komma till en skändad arbetsplats är inte heller så kul.

  En smula egotrippat / ideologicentrerat tänkande från vänster.

  Reclaim the streets skadar också tilltron till att demonstrationsfriheten fungerar i praktiken, och därigenom undergräver de tilltron till demokratin. Ett litet spadtag för en polistat.

 6. ”Några krossade fönster för en bank är bara småpengar.”

  Fortfarande inte något som bankens kunder eller försäkringsbolagets kunder borde betala utan de ansvariga inom Reclaim! Dessutom säger du inget om de småbutiker, ex. frisörsalongen som fått sina affärer förstörda?

  ”Vad jag förstår var dock skadegörelsen och våldet mindre än under en ordinär fredagskväll i Malmö.”

  Ja naturligtvis, varje fredag klottras fasader och butiker från centrum upp till triangeln ner och rutor krossar och poliser får gatsten och flaskor mot huvudet!

  Notera att jag inte har något emot ESF, har ingen aning om vad ni står för och vad ni vill, men om ni vill hålla möten så är det upp till er. Men att inte kraftfullt ta avstånd från sådana upplopp så har jag inga sympatier med er överhuvudtaget. Att trivialisera och bagatellisera sådana upplopp får er bara att verka korkad och våldsförhärligande.

  Men det kanske är det ESF står för?

 7. Sedan vad inte alls en vanlig malmö kväll. Polisen ingrep inte inte. Därav skev statstik. Folk misshandlades utan polisen ingrep. Jag såg det. Samt kastades faktiskt gatsten. Min kompis fick på truten för han bad folk sluta klottra på hans trapp.

  Hade polisen gripit mer 1-4 st. Nej de lät pöbeln dra upp gatstenar, samt misshandla utan ingrepp.

  I vanliga fall förstör inte Reclaim the streets Malmö. Vi har haft de festerna i årtal.

 8. Magnus: Hm. Inte kan vi som är för ESF hjälpa om det finns galningar som också säger sig vara för ESF. Vi kan baaa försöka få bort dem eller/och försöka få dem att ändra sig..

  Malmöbo: Hoten mot människor och skadegörelsen är oaccptable. Helt klart. Men det är inte helt lätt för Reclaim the streets att komma åt stenkastarna. Det man kan begära är förståss att de försöker, att de är förberedda på det. Tydligen uppmanade folk i ljudbilarna stenkastarna att sluta. Det är bra, men det räckte inte. Reclaim the Streets har en viktig hemläxa där – om de vill kunna fortsätta alls.

  Stenkastarna förstör inte bara för EFS, vilket förmodligen var huvudsyftet, utan även för Reclaim the street. EFS har dock klart tagit avstånd från dem. Reclaim måste följa. Stenkastarna kom till deras arrangemang, inte till EFS stora demonstration.

 9. ”Att komma till en skändad arbetsplats är inte heller så kul.”

  Allt som är ett avbrott från normaltillståndet är kul, eller i.a.f. lite intressant. Om inte annat så har det skapats ett gemensamt samtalsämne på banken.

Kommentarer inaktiverade.