FRA – att ha eller inte ha

Vi har en borgerlig regering, som slutit ett avtal med USA. Ett avtal som innebär att Sverige måste ha signalspaning i kabelnätet. Detta för att kunna uppfylla avtalets krav på utbyte av underrättelseinformation. FRA-lagen är en följd av detta. Den borgerliga regeringen har alltså genom att sluta ett avtal med USA begränsat Sverige handlingsmöjligheter och man har med hot och påtryckningar drivit igenom FRA-lagen.

Nu har man kommit med ett antal tilläggsförslag som vid ett första påseende verkar vara förbättringar av en usel lag. Situationen är alltså i realiteten den att vi står med en skitkass lag, eller en mindre kass lag. För ett nej till regeringens föreslagna förändringar innebär att den superusla lag som redan antagits i riksdagen kommer att gälla.

Socialdemokraterna har aggressivt gått mot regringens föreslagna förändringar i FRA-lagen. Förändringar som faktiskt är mer långtgående än de som socialdemokraterna själva föreslagit. att i det läget tro att ett regeringsskifte skulle innebära någon väsentlig skillnad är att lura sig själv, naivt helt enkelt.

Socialdemokraterna kommer att använda FRA-frågan i valrörelsen för att säkra en valseger (det är inte på något sätt en avgörande fråga dock). Sedan kommer man att föreslå marginella förändringar i den FRA-lag som finns. Det finns ingen chans att de kommer att avskaffa signalspaning i kabelnäten. Dels på grund av avtalet med USA, dels på grund av den historiska tradition som socialdemokraterna har på detta område. Man har i alla tider omhuldat övervakning, kontroll etc, framförallt riktat mot vänstern i Sverige. Flera lagar i en riktning mot ökad övervakning drevs också igenom av den tidigare socialdemokratiska regeringen och dess justitieminister Thomas Bodström.

Så oavsett hur vi gör i dagsläget, oavsett det faktum att jag i princip vill avveckla FRA, Säpo och MUST, så står vi ett läge där en FRA-lag verkar omöjlig att stoppa. Ska vi stoppa den krävs ju dessutom att vi kräver ett upprivande av avtalen med USA. I dagsläget verkar detta inte realistiskt. Så det handlar inte första hand inte om att ha eller inte ha FRA-lagen utan om vilken FRA-lag vi ska ha. Naturligtvis ska vi fortsätta kräva lagens upprivande, en upplösning av Säpo och en nedläggning av FRA och MUST. Men på vägen dit kan vi vara tvungna att acceptera vissa kompromisser. Tyvärr.

Därför kan vi också fira att vi vunnit en match, men ännu inte vunnit hela striden. Jag är rädd för att det senare faktiskt kräver en revolution i vårt land.

Inte heller är det underligt att regeringen inte vill ha nån diskussion. Det kan ju riskera hela lagen. Vilket inte rgeringen vill, fär då äventyras avtalen med USA. Och alla vet ju hur det är att bli fiender till USA. Förutom problemet med detta så är ju desutom regeringen inställd på att Sverige sk ha en USA-vänlig politik. Så ett sånt alternativ kommer naturligtvis inte på fråga. Sossarna vill förstås inte heller ha någon diskussion, man vill kunna utnyttja frågan i valrörelsen år 2010.

Intressant?
Bloggat: BetaAlfa, El Rubio, StoppaFRA-lagen.nu, Opassande,
Borgarmedia: AB1, SVD, AB2, DN, AB3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements