Klass har betydelse

Det är klasstillhörigheten som bestämmer vilken sjukvård du får. Om du är rikare så får du bättre vård. Det har den privatisering som heter Vårdval Stockholm sett till. Arbetarklassens äldre behandlas sämre än äldre från rikare förhållanden.

Vilken klass du tillhör bestämmer också hur du som kvinna behandlas. Är du arbetarklass så får du inte tillgång på mammografi i samma utsträckning som de som är överklass och medelklass.

Även inom skolan är dagens klassamhälle tydligt. Det är arbetarklassen barn som sållas ut av skolsystemet. Som inte går vidare till högre studier.Det är överklassen och den övre medelklassen som i huvudsak går på privata elitskolor. Att de ansvariga för franska skolan hävdar motsatsen är bara symptomatiskt för eliten och folk i tjänst hos eliten. Man låtsas som om klassamhället inte finns.

Men klassamhället är i allra högsta grad närvarande. Det är arbetarklassen som i ett kapitalistiskt system får betala mest för kriserna. Detta genom att förlora sitt jobb, genom att inte kunna få lån. Genom att inte kunna betala sina skulder.

När Volvo i Göteborg skär nerdrabbar det arbetarklassen, inte borgarklassen, överklassen. Tyvärr verkar fackföreningarna lamslagna eller så är de helt enkelt uppköpta. För annars borde de väl börja protestera och börja tänka på framtiden för bilindustrin. När facket inte gör det så finns som tur vad andra arbetare som gör det. Fast facket i Umeå agerar som man ska.

Läs också volvoarbetarens Tomas Johanssons artikel om fackliga rättigheter i EU efter Vaxholms-målet. Även på engelska.

Intressant?
Bloggat: Sossebloggen, Björn, Monica Green, Den osynliga patienten, Intisbloggen,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, DN1, DN2, SVD7, SDS,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lövet

  Väntade mig – efter din länk till DN – nästan en trackback till ditt gamla inlägg om ”En underlig satsning på killar”, men du valde rutinerat att bara betrakta artikeln ur klassperspektivet och bortse från det underliggande könsperspektivet.

  När du skrev ditt ”killinlägg” så var detta irrelevant, eftersom killarna fick bra löner (dvs industriarbetarlöner som är mycket högre än vårbiträdeslöner).

  Nu plötsligt – så är det viktigt.

  Jag tycker nog att du får bestämma dig: Du verkar tycka att killarna är värda att beakta som representanter för ”sin respektive klass”, medan man kan bortse från dem när de representerar ”sitt kön”. Konsekvens?

 • Daniel

  Nej det finns ingen konsekvens – det kallas socialism och går ut på att ständigt spela ut olika fiktiva ”grupper” mot varandra för att främja sin egen person.

 • Det kallas politisk blindhet att inte kunna se samhällsgrupper. Arbetslösa, låginkomsttagare, höginkomsttagare, sjukskrivna, den som inte kan se dessa grupper och att olika av dem gynnas av olika politiska beslut är mer än lovligt naiv.

 • Det är lustigt att articken du använder dig för att stödja din tes inte med ett ord pratar om Vårdval stockholm, den pratar om sjukvården i sverige i allmänhet.

  så du har inget stöd för ditt påstående om att ”Det har den privatisering som heter Vårdval Stockholm sett till” Snarare att hela den svenska sjukvården ( primärt uppbygt av S och V) diskriminerar.

  Det är samma sak med din andra länk, det enda du kan läsa ut är att mindre antal lågutbildade kommer dit, det är inte så att de lågutbildade i lägre grad kallas.

  Om vi omsätter detta till gennerellt så är det diskriminerande att staten INTE särbehandlar en grupp som inte utnytjar de erbjudna tjänsterna i samma utsträckning som andra.

  En väldigt intresant utvidgning av begräppet diskriminering. men jag köper inte det argumentet.

  Detta är ett problem (Att lågutbildade inte kommer till mamografi), men det är inte diskriminering.

  Sen är det lite pinsamt att du angriper den svenska skolans ”utslagning” och insinuerar att det är borgarnas fel så problemen som påpekas hänför sig från de långa vänsterstyret i sverige (debattartickeln tex talar om statistik från 1998 – 2006 inte precis nuvarande regeringens fel.)

  sorry men här gäller ”gör om gör rätt”
  /C

 • Anders_S

  Christoffer: Socialdemokraterna har också fört en borgerlig politik. De har inte fört en riktig arbetarpolitik någonsin. Men framförallt har de sen 1980-talet fört en högerpolitik och inte ens den reformistiska politik de förde innan.

  Att arbetarklassen inte utnyttjar tjänsterna beror på klassamhället. Man vet inte om atttjänstern fins, men vågar inte kräva osv. Att arbetarklassen inte går vidare i skolsystemet har smma orsaker. Man vågar inte, känenr sig inte hemma, då klassamhället redan från början skapar sämre självkänsla, skolan gynnar medelkalssbarn genom sättet den fungerar osv.

  Klassamhälle kort och gott. Du har visat att du inte föstår vad klassamhälle innebär.

  Och jag har inte länkat till nåt om Vårdval Stockholm. Förstår inte vad du fått det ifrån eller varför jag skulle gjort det.

  Men du kan läsa här om du vill:
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/09/02/vardval-stockholm-har-missgynnat-arbetarklassen/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/03/10/orattvist-vardval/

 • Pingback: Klimatbov med good-will | Proletärbella()

 • Pingback: Med eliten till himlen | Arvidfalk.se()

 • Lars

  Anders_S:”Att arbetarklassen inte går vidare i skolsystemet har smma orsaker. Man vågar inte, känenr sig inte hemma, då klassamhället redan från början skapar sämre självkänsla, skolan gynnar medelkalssbarn genom sättet den fungerar osv.”

  Har du nagra ideer pa hur skolan borde fungera for att gynna arbetarklassbarn mer? Jag kan till en viss kanna igen mig i det du skriver, men jag kan inte direkt komma pa hur det skulle forandras for att bli battre.

 • Anders_S

  Lars: de förändringar som genomfördes på 1960-talet oc 1970-talet gick i rätt ritkning och andelen arbetarkalss som gick viadre til högre utbildning ökade (det var inte bara förändringarna i skolan som orsakade det dock, men de var en av förutsättningarna för den utvecklingen)

  Nedskärningarna och privatiseringarna som genomfördes respektive startade på 1990-talet har vrdit utvecklingen bakåt och Jan Björklunds förslag till förändringar kommer att gör det ännu värre.

 • Pingback: Vem är arbetare? | Svensson()