Polisens arbetstider och fackliga avtal

Jag ser det som bra att det nya avtalet innebär att polisen måste jobba mer på helger och kvällar. Däremot så verkar avtalet innebära sämre betalning för de arbetstiderna än idag och avtalet har väckt en del missnöje bland poliser, främst i Stockholm. Däremot verkar landsortspoliserna nöjda med avtalet.

Det finsn ett demokratiskt och bra sätt som dessutom kan minska medlemmars missnöje med avtal om det inte blir som de tänkt sig. Nu fattas beslut om att godta avtal av en liten grupp i ett fackförbundsledning. Det är naturligtvis åt helvete och bäddar för diverse konstigheter. Självklart vore istället att man hade medlemsomröstningar om avtalen. Dvs inga fackliga avtal ska skrivas under förrän medlemmarna sagt ja i en omröstning om avtalet. Vid nej får förhandlingarna fortsätta.

Det nya avtalet för polisen skulle förmodligen se annorlunda ut om det fanns avtalsomröstningar i det svenska facket. Missnöjet hade troligtvis varit mindre och avtalet bättre. Det är dags för en demokratisk reform i facket.

Avtalen ut på omröstning!

Läs mer:
För demokratiska och kämpande fackföreningar
För en demokratisk och oberoende fackföreningsrörelse
Medlemmar vill ha tuffare fack
Medlemmarna ska bestämma – ta strid för kollektivavtalen
Samförstånd eller kamp, två linjer i facket
Fackföreningarna kan tvinga fram ett nytt samhälle
En folkrörelselinje i svensk fackföreningsrörelse
Att ena arbetarklassen i kamp för sina intressen

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Det vor ju lite kul om poliser nu bytte fackförening och gick med i den mer militanta fackföreningen SAC. Med tanke på de konflikter om funnits mellan det facket och polisen. DS.

Advertisements