Somalia, pirater och islamofoben Gudmundson

Det har skrivits en hel del om pirater utanför Somalias kust de senaste dagarna. Speciellt har det skrivits om ett ukrainskt fartyg lastat med ryska tanks och vapen. På väg till Kenya för avlastning och leverans av den militära utrustningen till någon krigsherre i Sudan. Det jag funderar över är kanske inte piraterna så mycket som det faktum att så mycket kraftfull militär utrustning ska leveraras till en krigsherre i Sudan. Det är inte direkt så att man upplever att en sådan leverans kommer att verka dämpande på konflikten i Darfur. Men över detta funderar inte vanlig media. Vapnen skulle ju antagligen gå till nån kristen krigsherre i södra Sudan. Då betyder det kanske inte så mycket, måhända. Trots att de kristna grupperna i området ofta samarbetar med varandra och en av dem är kanske den värsta gerillarörelse/milis som världen skådat, Herrens Motståndsarmé (LRA), (möjligtvis kan Taylor i Liberia konkurrera). Själva förekomsten av fartyget visar att omvärlden inte är intresserad av fred i Darfur och Sudan. Utan man manövrerar enbart utifrån vinstintressen och maktpolitiska intressen.

Att somaliska pirater kapat fartyget är inte så underligt med tanke på alla vapen ombord. Det finns gott om stridande parter i Somalia som lasten kan säljas till. Alternativet att fartyget redan från början är tänkt för Somalia finns förstås. I så fall har den ukrainska besättningen varit införstådda med planerna och det hela är inget piratdåd alls. Ansvariga för den kaotiska situationen i Somalia är framförallt olika imperialistiska makter som vill ha kontrollen och försöker uppnå detta genom att ge stöd till olika krigsherrar och fraktioner. Om det är så att skeppets last var tänkt till Somalia från början understryker detta omvärldens maktpolitik. Speciellt förvärrades situatioen efter att Etiopien, med USA:s uppbackning, ockuperade de södra delarna av Somalia. Då ökade striderna och antalet pirater mångdubblades. Något som islamofoben Per Gudmundson på SVD tycks ha svårt att inse, kanske är han förblindad av sin rädsla för det främmande, för islam, vad vet jag. Men han är ett problem med sina fördomsfulla, insinuanta och islamofobiska skriverier. Nej, kaparna utanför Somalia friade inte en högtid genom att skjuta som Gudmundson påstår i ett av sina rasistiska utfall. Han vet faktiskt inte ens om piraterna är muslimer eller inte (troligen är de från muslimsk bakgrund, men vi vet inte om de är troende eller inte).

Gudmundson försöker också frammana bilden av att Iran är aggressiv supermakt i klass med USA. Det är också ett islamofobiskt påstående eftersom det är fjärran från verkligheten. Iran har visserligen en regim som inte är så angenäm, men nån supermakt är landet inte. För att ytterligare understryka sin faktamässigt felaktiga ståndpunkt insinuerar Per Gudmundson att Iran försöker leverera radioktivt material till nåt land i Afrika. Dumheter förstås. Om det händelsevis skulle vara så att piraterna tappat håret som regeringsföreträdare i Puntland uppger kan detta lika gärna bero på exponering för olja eller några andra kemikalier som finns på fartyget ( i dett fall en iransk oljetanker, inte ett ukrainskt fartyg fullt med vapen). Men det troliga är väl att hela håravfallet är en nyhetsanka. Att Gudmundson väljer att ta uppgiften på allvar samt att insinuera att det har med radioaktivitet att göra säger en del om trovärdigheten hos den gode islamofoben Per Gudmundson. En trovärdighet som faktiskt är lika med noll vad det gäller saker som har med islam, muslimer och muslimska länder att göra.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DB, PDK, SDS, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Gudmundsson uttalade sig nyligen i TV och sa att det fanns en hygglig pressfrihet i Somalia. Tvärtom ligger Somalia på ungefär samma nivå som Sudan, klart bland världens sämsta länder. Över 50 journalister har arresterats av ”övergångsregimen” när de sagt misshagliga saker.

  Nej, diktaturkramare som han är inte direkt trovärdiga när de med glädje stödjer de fascistiska etiopiska trupperna som enligt Human Rights Watch sticker ut ögonen på civila.

 • ”We are happy on the ship and we are celebrating Eid,” Ali said.

  http://www.cnn.com/2008/WORLD/africa/09/30/somalia.piracy.ukraine.ap/index.html

 • Du menar det här citatet från artikeln?

  ”Disagreements between Somali pirates holding a ship laden with tanks and heavy weapons escalated into a shootout and three pirates are believed dead, a U.S. defense official said Tuesday.

  The pirates denied the report saying that his colleagues were just celebrating the Muslim feast of Eid al-Fitr despite being surrounded by American warships and helicopters.”

  Artikeln menar alltså att påståendet att de skulle skjutit för att fira en högtid var lögn. Raka motsatsen till vad du försöker påskinna. Fantastiskt hur selektivt det går att klippa ur artiklar.

 • Karl

  Kaparna påstår ju det själva så du kan knappast påstå att han varit rasistisk och insinuerande. Låter snarare som det är du själv har problem med fördomsfullhet. Det går båda vägar, vilket du förhoppningsvis kan inse om du funderar lite.

 • Pingback: Gudmundson och djursex | Jinges web och fotoblogg()

 • afrikan

  något ska väl Somalier få tillbaka för den elände som de utsetts ifrån regeringar i väst. Länge leve Afrikas coast guards vilka ni kallar pirater

 • Nej tack,
  inga Piratkramre behövs. Det behövs Demokratikramare.

  Kina & Ryssland skeppar gigantiska mängder vapen till Afrika, är det vad Afrikanerna behöver?

 • Nej, och inte heller de enorma mängder vapen som USA skickat till Ethiopien, vilket är det stora problemet för Somalia. Innan Ethiopien gick till anfall, med amerikanskt stöd, var piratproblemet redan undanröjt. Nu är de tillbaka igen.

  Inget att vara glad över.