Ett par mindre finansfamiljer – Hjörne och Lindén

Del 18 av 22 i serien Storfinansen

Familjen Hjörne i Göteborg är en och familjen Lindén i Skåne är en annan mindre finansfamilj. Hjörne kontrollerar medieföretaget Stampen och är vid sidan av Bonniers, Stenbeck och Schibsted-grupen en av de fyra mediekoncerner som dominerar Sveriges mediaindustri och Sveriges opinionsbildning.

I Stampen ingår Hjörnes flaggskepp, Göteborgs-Posten, idag kanske den bästa dagstidningen bland de stora (DN, SVD, SDS, GP, AB och EX). GP är fortsatt socialiberal och har inte hemfallit åt den nyliberala vulgariteten som finns på SVD:s eller DN:s ledarsidor eller DN:s extremt politiserande nyhetsbevakning. I övrigt kontrollerar familjen Hjörne media totalt i stora delar av Västsverige (Bohusläningen, Ttela, Hallands-Nyheter, Hallands-Posten m.fl.) och man trycker (tryckeriföretaget V-Tab) även delar av AB:s och SVD:s upplagor samt en mängd andra tidningar man inte äger själva.

Totalt finns omkring 7 000 anställda i Stampen-koncernen och bland makthavarna märks Peter Hjörne, hans dotter Johanna Hjörne Meyer och Tomas Brunegård.

Lika många anställda finns i företag som kontrolleras av familjen Lindén. Företagsgruppen är uppbyggd av Ulf G. Lindén som tidigare varit en hög direktör i Volvo. Bolag som ingår i ägargruppen är Lindéngruppen AB inklusive färgtillverkaren Beckers, Höganäs AB i vilket Lindéngruppen äger 37,8% och det delkontrollerade rederiet Transatlantic i vilket familjens Lindéns bolag Villa Costa AB äger 16,1%.

Bland makthavarna i familjen Lindéns bolag märks Ulf G. Lindén själv och hans dotter Jenny Lindén Umes.

Läs mer om Hjörne: DI1, SVD1, SVD2, Proletären, Resumé, ETC, DI2, Affärsvärlden, AB, Medievärlden1, Journalisten, Medievärlden2, VA,

Om familjen Lindén: Realtid1, HD1, SDS1, Affärsvärlden, AB, HD2, Ny Teknik, SDS2, DI1, VA, Realtid2, DI2, HD3, ÖP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Rausing – familjen som blev rädd för löntagarfondernaPhilip-Sörensen – svensk familj i legosoldatsbranschen >>
Advertisements