Falsk trygghet genom övervakningskameror

Det finns ingen vetenskapligt bevisad effekt av att övervakningskameror finns. Det ger inte en tryggare miljö eller färre inbrott. När det gäller första så förändras ingenting av att det finns kameror och när det gäller det andra så flyttas inbrotten bara till ett annat ställe. Den effekten försvinner helt om det finns kameror överallt, som i exempelvis Storbrittanien.

Desutom är det ju faktiskt så att ungdomsbrottsligheten förmodligen minskar och ungdomsvåldet likaså. En utveckling som inte har ett dugg med övervakningskameror att göra. Utan med helt andra faktorer, exempelvis genom att stora grupper av de socialt mest utsatta ungdomarna dricker alkohol i allt mindre utsträckning och att det finns färre ungdomar idag än för ett antal år sen.

Det är alltså en falsk trygghet som ungdomar säger sig uppleva. Kamerorna ger ingen som helst verklig trygghet. Stockholmspolitikerna som klagar på Datainspektionens förbud är alltså fel ute och kan, precis om så ofta annars, inte stödja sig på någon forskning i ämnet. För den forskning som finns visar att kameror inte har nån effekt.

Intressant?
Bloggat: Badlands
Borgarmedia: Dagen, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements