Vilken värld lever vänsterpartiet i?

Världen skakas av en finanskris av sällan skådad storlek. En kris som mycket väl kan utvecklas till en fullfjädrad ekonomisk kris med massarbetslöshet, arbetare som blir utan bostad osv. Vad gör vänsterpartiet i denna besvärliga situationen som redan har drabbat tusentals arbetare i Sverige genom att de varslats om uppsägning från jobben. Värst är det i västra Sverige och framförallt i Göteborg och på Volvo.

Jo, vänsterpartiet presenterar en satsning på småföretagare. Det känns inte riktigt som om det är en riktig satsning. Vore det inte bättre om partiet uttalade sig om krisen för jobben och om en galopperande finanskrsien som definitivt hotar välfärden för många arbetande människor. Småföretagare är väl inte de människor som det ska satsas på i första hand. Inte för att småfföretagare alltid har det så fett, men det finns människor som har det sämre. Och fler kommer de att bli med tanke på den nuvarande krisen i finanssystemet.

Även i Flamman efterlyser man en vettig reaktion från vänsterpartiet om världens alltmer akuta problem. Eller menar Örjan Appelqvist vänstern som helhet. I så fall behöver han inte leta. Den revolutionära väsntern har presnterat en mängd svar i förhållande till den nuvarande krisen. Några av dem har jag presenterat i ett tidigare inlägg tillsammans med förslag från andra vänstermänniskor. Ytterligare svar från vänstern finns att läsa i Folket, där Peter Widén från Socialistiska Partiet har skrivit ett debattinlägg och dessutom en kommentar i tidningen Internationalens senaste ledare.

Det finns dock en del vänsterpartister som börjar fundera, bloggaren Jinge verkar vara en, men han ställer sig tveksam till ett samarbete med smågrupperna till vänster som jag föreslår i mitt förra inlägg om vänsterpartiet. Ett förslag som förhoppningsvis skulle kunna få vänsterpartiet att avbryta tåget mot höger som satsningen på småföretagare tyder på.

Men det jag föreslår har prövats på andra håll, Die Linke i Tyskland är i realiteten ett sådant projekt. Ett stort före detta kommunistparti som gått ihop med diverse små vänstergrupper samt en del vänstersossar. Bland de små vänstergrupper som arbetar inom Die Linke märks SAV, svenska Rättvisepartiets tyska kamrater och ISL, systerparti till Socialistiska Partiet. Nog för att Die Linke kan kritiseras för att vara alltför reformistiskt. Men även det vore ett steg i rätt riktning för dagens svenska vänsterparti. Och för att kunna ta det steget tror jag att Vänsterpartiet behöver kontakter med små grupperna längre vänsterut.

Görs inte detta är jag rädd för att vänsterpartiet om några år inte finns som en politisk kraft att räkna med. Förhoppningsvis kan det i så fall gå som i Frankrike där ett nytt slagkraftigt alternativ, LCR/NPA växt fram till vänster om det gamla kommunistpartiet, men vill det sig illa blir det som i Italien där vänstern genom regeringssamverkan i en regering med nyliberal politik begick självmord.

Läs också: Denne gang vil kapitalismen ikke blive tilgivet, Recession’s mounting toll,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Med tanke på att man kanske snart kommer att få F-skattesedel även om man bara har en uppdragsgivare så kanske det är precis omtanke om ”småförtagare” som vänstern måste ta itu med framöver, då när det inte finns några anställda längre, utan bara egna företagare!

  • Pingback: Varslen i bilindustrin - knäpptyst från vänsterpartiet | Svensson()

  • Pingback: Mona s‰ger villkorslˆst JA till EU-fˆrdraget | Jinges web och fotoblogg()

  • Mattias

    Om man tänker lite längre än näsan räcker så inser man att en väldigt stor del av den svenska befolkningen är anställda i små företag. Att satsa på småföretagarna och ge dom vettiga förhållanden så att dom som finns överlever och att det kanske kan starta ett antal nya småföretag som anställer människor är för mig bara positivt. /*Tagit bort ett stycke off-topic*/ #AS

  • Mattias

    En annan sak att tänka på är att dom flesta stora företag som ger människor arbete har någon gång startat som ett litet företag. Alla kan inte sitta på ABF kurser och måla batik. För att vi skall kunna behålla den välfärd vi har, så krävs det att åtminstånde några av oss arbetar och betalat skatt