Missköter man jobbet så får man sparken

Om man bloggar privat på sin arbetstid så är det så vitt jag kan förstå laglig grund för uppsägning. Jag ser att LO-Rättskydd menar att det inte är så, men min erfarenhet från förhandlingar är att grov misskötsel är skäl för avsked. Om bloggandet skett under längre tid än några minuter per dag kan det visst röra sig om grov misskötsel. Å andra sidan måste ju företaget begära förhandling med facket i så fall. Man kan inte bara kalla in den anställde och säga att du får säga upp dig eller så blir du uppsagd. Företaget har brutit mot de fackliga avtalen (om man har kollektivavtal) och de lagar som reglerar verksamheten på arbetsmarknaden (MBL i detta fall).

Därmed måste nog uppsägningen betraktas som felaktig, även om den uppsagda, Gina Eklund brutit mot avtal och anställningskontrakt, vilket ju inte alls är säkert att hon gjort. Å andra sidan är den uppsagda inte medlem i facket så hon kan knappast få nån hjälp därifrån utan får försöka klara sig själv. Som jag ser det har hon inte en chans att vinna mot företaget under de omständigheter som råder.

Att hon har arbetat väldigt länge är fullkomligt ointressant i sammanhanget, även om man kan tycka att uppsägningens orsaker är petitesser. Dessutom så är det så att yttrandefriheten inte gäller för privat anställda. Man får inte uttrycka sig nedsättande om företaget eller företagets representanter, det är det samma som att visa illojalitet. Något som också är skäl till uppsägning (men förhandlingar krävs förstås, i fallet Gena Eklund med henne själv).

För att sånt här inte ska kunna upprepas behövs bättre lagar till skydd för arbetare i Sverige (nu förutsätter jag att det inte handlar om grov misskötsel). Yttrandefriheten bör gälla även anställda i privata företag, inte bara anställda i inom offentlig sektor. Så man bör visst kunna klaga på den hand som föder en, offentligt. Inte heller bör det vara möjligt att säga upp folk utan att andra åtgärder prövats först. Inget av detta kan dock rädda Gena Eklund. Men folk borde kanske tänka på att faktiskt vara medlemmar i facket. Det kan förbättra chanserna i sådana här situationer.

Det är bara dumheter att påstå att det handlar om jantelagen. Inte heller har det faktum att de flesta gör privata ärenden på arbetstid med saken att göra. Finns det inte uttalat att man får göra det så får man inte. Att de flesta gör på ett visst sätt kan man förmodligen använda sig av i en förhandling, men vill företaget bli av med en, så hjälper det nog inte ändå.

Det är bra att vara med i facket är en lärdom av detta ärende som jag ser det. En andra är att lagarna i Sverige är alldeles för arbetsgivarvänliga. Det är för lätt att sparka folk helt enkelt. En tredje lärdom är att yttrandefriheten/meddelarfriheten behöver utvidgas.

Intressant?
Bloggat: Signerat Kjellberg, MinaModerataKarameller, Jinge, Claes Krantz,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det är intressant det du skriver, att hon kan anses vara grov misskötsel beroende på hur många minuter hon bloggat om dagen.
  Då frågar jag mig varför rökarna på min arbetsplats inte värderas på samma sätt då de EFTER avslutad fikarast går iväg och röker, så att de slutligen får dubbel så lång rast än oss andra, icke rökare?

  Hon har absolut uttryckt sig nedsättande om sin arbetsgivare/arbetsmiljö, men anonymt.

  Hon har alltså inte nämnt några namn utan chefens namn kom fram idag, i aftonbladet.

  Någonstans borde man kunna använda företagets personalomsättning som ett bevis på att arbetsgivaren använder sig av denna petitess för att sparka Gena.

  Roligt att du skriver så mycket om facktillhörighet. Har själv jobbat i ett fackförbund och Genas chef påminner mig om min gamla chef.

  Facket: en utopisk organisation som inte lever som de lär.

 • En annan som fick för sig att skriva ”blogg” på arbetstid var Maja Ekelöf, den gången resulterade det i en underbar bok (Rapport från en skurhink).

 • Jag tycker inte att detta är någonting som kan kallas grov misskötsel, detta skulle enligt min höjd på sin höjd rendera en varning. Och en varning är just vad hon skull innan de bestämde sig för att kasta ut henne.

  Men det är ju inte säkert man har hela storyn..