Norska gangsterledare inför rätta

Ett antal bröder ur Rasool-familjen i Oslo står inför rätta för inblandning i organiserad brottslighet, i enlighet med den norska antimaffialagstiftningen. De förnekar själva att de på något sätt skulle utgöra nån maffifamilj, men polisen anser att de är ledare för det kriminella nätverk i Oslo som går under namnet B-gjengen. Även deras föräldrar är åtalade.

I samband med åtalet har uppgifter ur en specialutredning som polisen gjort läckt ut till media. I de delar av utredningen, som förmodligen omfattar även mc-gängen, som läckt namnges ett antal gäng och gängbrottslingar i Oslo och Norge. En av försvarsadvokaterna i målet menar att polisen läckt uppgifterna med uppsåt att påverka den pågående rättegången mot Rasool-familjen. Bland de gangsterledare som pekas ut i utredningen som kommit till i projeket X-RAY, Oslopolisens speciella gängsatsning, namnges fyra bröder Rasool som ledare för B-gjengen och tre samarbetande bröder som ledare för Fraksjonen, det som tidigare var A-gjengen. A-gjengen blev Fraksjonen efter att man slutit fred med B-gjengen efter att detta gäng nästan besegrat A-gjengen i ett gangsterkrig.

B-gjengen har samtidigt nästan slagit ut Young Guns i ett gangsterkrig och dessutom är ett annat gäng, Furuset Bad Boys, enligt Dagsavisen, allierat med B-gjengen. Om det nu blir så att B-gjengens ledare döms till fängelsestraff kan detta öppna upp för det betydligt våldsammare svenska gänget Original Gangsters, som hävdar att man finns i Norge. De lokala norska konkurrenterna är ju i stort sett redan utslagna.

Om inte annat öppnar det upp för att de kriminella MC-gängen kan ta en större del av narkotikamarknaden i Oslo. Speciellt kan man anta att Hells Angels, som enligt många uppgifter är allierade med det betydande gangstergänget Naserligan, kan flytta fram sina positioner. Naserligan anses av många vara det gäng som kontrollerar heroinhandeln i Norden och man är troligen huvudleverantör till Oslo-området. Naserligan och Original Gangsters är två gäng som härstammar ur den våldsamma gängmiljön i Göteborg, maffiastaden. Det är alltså risk att Oslo kommer ur askan rakt in i elden. Att det blir värre om gangstergäng från Göteborg och Sverige tar över.

Norska Aftenposten beskriver de kriminella nätverken som stora affärskoncerner som omsätter miljarder. Troligtvis överskattar tidningen de summor det rör sig om, det har man sett att media ofta gör när man i verkligheten gått igenom räkenskaperna för amerikanska gäng. Även när det gäller omfattning av narkotikahandeln i världsskala överskattas oftast mängden pengar som det hela omsätter.

Intressant?
I media: SVD,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Norska gangsterledare inför rätta”

Kommentarer inaktiverade.