Nu har vänsterpartiet chansen

Efter samarbetsuppgörelsen mellan den högersocialdemokratiska partiledningen och högermiljöpartiet så öppnar det sig en möjlighet för vänsterpartiet. En möjlighet att profilera sig, en möjlighet att gå vänster ut. Det är dags för vänsterpartiet att bryta sig ur den tvångströja som inriktningen på regringsposter blivit. Det kommer inte att bli några regeringsposter. Det är dags för vänsterpartiet att bygga nåt bredare tillsammans med andra vänsterkrafter. Ett svenskt LCR/NPA kanske, men går inte det, så i alla fall ett svenskt Die Linke.

Det är dags att vänsterpartiet gör samma deklaration som Enhedslisten gjort och samma deklaration som LCR gjorde inför de senaste franska valen. Att man stöder bildandet av en regring med socialdemokratisk majoritet (i Sverige en s-mp-regerering), men att man inte komemr att rösta för ett enda nedskärsningsförslag, ett enda privatiseringsförslag eller ett enda nyliberalt ekonomiskt förslag.

Men de första kommentarerna från vänsterpartiets ledning tyder inte på att de tänker ta chansen:

Socialdemokraterna och miljöpartiet fortsätter att fördjupa samarbetet och ställa vänsterpartiet utanför. Det tycker Lars Ohly (v) är ett misstag.

[…]

Vänsterpartiledaren Lars Ohly anser dock att socialdemokraterna och miljöpartiet begår ett avgörande strategiskt misstag. Han försäkrar att vänsterpartiet inte tänker vara med och rösta fram en s-mp-regering efter valet 2010.

Vad är det för jävla inställning. Man vill inte se till att det blir en s-mp-regering men anser att det är ett misstag att vänsterpartet inte får sitta med i en sån regering. Vad sysslar de med? Begriper väsnterpartiet inte politik? De där uttalandena från Ohly är katastrofalt korkade faktiskt (om han nu sagt så och det hela inte förvrängts av SVD).

Det är avvaktande, mesigt och intetsägande från vänsterpartiets sida:

– Jag vet att många socialdemokrater oroas av att regeringsmakten inte kommer att användas för en annorlunda politik. Vi kommer att avvakta den interna processen och finnas till hands, säger han.

– Jag tror att det kommer att visa sig nödvändigt att skapa en stark, handlingskraftig opposition.

Med den inställning Ohly visar upp i sina uttalanden så blir ju resultatet att väljare som inte vill ha fortsatt högerpolitik med Miljöpartiet/Socialdemokraterna istället för med de borgerliga partierna utan nån att rösta på. För vänsterpartiets inriktning är fortafarande att lägga sig platt för högersossarna och högermiljöpartiet. Med en sån inriktning vinner Väsnterpartiet inte ens väljare på kort sikt, som Ohly tror, och man vinner definitivt inte kampen för en radikal politik. Bedrövligt var ordet. Vänsterpartiet verkar vägra ta chansen.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Niklas.in, Röda raketer, Life of Avlo, Esbati, Queen of Light, Forever United, Approximation, Badlands, Reza Javid, Tomas Jonsson, Hanna Löfqvist,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN, SDS, Dagen1, Dagen2, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “Nu har vänsterpartiet chansen”

  1. Jag håller med – dags att klippa navelsträngen. Om Vp bara blir ett stödparti för sossarna kommer de aldrig våga driva de mer skarpa sakfrågorna, av rädsla att förstöra en damregering. Sossarna har visat att deras attityd alltid kommer vara ett buffligt ”gör som jag säger unge!”

    Uteslutandet av vänstern i FRA-förslaget, när Alice Åström varit en ledstjärna, är patetiskt på gränsen till komiskt – de är så otroligt ängsliga inom mp att förlora rollen som Bästis till SAP. ”Lek bara med mig!”

    Vp får vara vågmästare istället, tills de inom sossarna som står för något annat än en urvattnad blå politik tar tillbaka kontrollen över partiet.

Kommentarer är stängda.