Bilindustrin och finanskraschen

Det började som en instabilitet i de finsansiella systemen, orsakad av spekulation, lån på lån, derivat och alla möjliga konstiga finansiella intrument som jag inte kan namnet på och inte begriper vad det är. Men kontentan är att spekulation från en mängd kapitalisters, bankers och företag sida har kastat in världen i en kris som är den värsta sen börskraschen i New York 1929, med fetrföljande depression och fascistiska maktövertaganden.

Samtidigt har vi sett en kris för personbilsindustrin, där de två svenska företagen Saab och Volvo Personvagnar drabbats hårt. Bägge företagen ägs av amerikanska storföretag, General Motors (GM) och Ford. Det har ibland i media verkat som om de två olika kriserna inte hört ihop. Men självklrat hör de ihop. Finanskraschen har inneburit att många av de rika i USA, som är och har varit kundkretsen för Saabs och Volvos stora bilar, inte längre vill köpa dyra och stora bilar.

Detta samtidigt som vi har ett överhängande klimathot som innebär att bilismen på sikt behöver minskas och att folk vill ha mer miljövänliga bilar. En fullfjädrad kris i bilindustrin är därmed ett faktum. Nu också demonstrerat genom ett kraftig fall för börskurserna på GM och Ford i USA. En kris om arbetarna får betala genom arbetslöshet, ovisshet och relativ fattigdom.

Intressant?
Bloggat: LOKE,
Borgarmedia: AB1, AB2, AB3, AB4, E24_1, E24_2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Claeskrantz.se : How low can it go - Global finanskrasch()

 • Pingback: Claeskrantz.se : How low can it go - Global finanskrasch()

 • lasse

  “Markets can remain irrational longer than you can remain solvent.”

  “Speculators may do no harm as bubbles on a steady stream of enterprise. But the position is serious when enterprise becomes the bubble on a whirlpool of speculation”
  John Maynard Keynes

  “The composition of this book has been for the author a long struggle of escape, and so must the reading of it be for most readers if the author’s assault upon them is to be successful,—a struggle of escape from habitual modes of thought and expression. The ideas which are here expressed so laboriously are extremely simple and should be obvious. The difficulty lies, not in the new ideas, but in escaping from the old ones, which ramify, for those brought up as most of us have been, into every corner of our minds.”
  …
  ‚ÄúThe ideas of economists and political philosophers, both when they are right and when they are wrong, are more powerful than is commonly understood. Indeed, the world is ruled by little else. Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influences, are usually the slaves of some defunct economist. Madmen in authority, who hear voices in the air, are distilling their frenzy from some academic scribbler of a few years back… soon or late, it is ideas, not vested interests, which are dangerous for good or evil.‚Äù
  John Maynard Keynes – The General Theory of Employment, Interest and Money, (1936).

  we should never let the score keeping per se retard the game as long as there are real resources available to engage in productive activities
  Paul Davidson

 • Pingback: Kostnader för Irak-kriget och finanskrisen : Motbilder()