Börsrasen fortsätter

Efter en rejäl nedgång på New York-börserna igårrusar Asien-börserna neråt idag. I SVD ehter det att det är fritt fall på Tokyobörsen. På New York-börsen föll framförallt bilindustriaktierna kraftigt. Det som började med börsfall för finansbolagen, för banker och försäkringsbolag har nu spridit sig till industribolagen. Spekulanterna spekulerar vidare. Nu försöker de undvika alltför stora förluster och börskurserna dras ner jorden över. Det som började som en finanskris är numera en riktig ekonomisk kris. En recession, kanske en depression. Krisen för den svenska bilindustrin är långt ifrån över.

Endast statliga institutioner försöker rädda läget, exempelvis Bank of Japan. Med stora insatser, räntesänkningar, förstatliganden av banker och annat för att ibland till och med undvika att ett helt land gör konkurs, som fallet med Island. Nyliberalismen och kapitalismen har återigen visat att det inte går att bygga långsiktigt stabila samhällen med den idologin och det samhällssystemet som grund.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, SDS1, SDS2, SDS3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Börsrasen fortsätter”

  1. Sant om PPM. Men de pengarna skrev man ju av som förlust redan när de skänktes bort till spekulation.

    Dock så är det pedagogiskt med PPM, nu har varje svensk sin pension ute i kapitalisternas händer och får då en tydlig inblick i hur spekulationskapitalismen påverkar dem.

    Det enda som skapar ett värde är arbete, spekulation kan inte skapa rikedomar, spekulation bara omfördelar rikedomar. Nu blir det extra tydligt varifrån spekulationens rikedomar kommer och till vem de omfördelas.

Kommentarer inaktiverade.