Ekonomisk recession – kanske depression

Det är vad IMF, Internationella Valutafonden säger är på väg. Det är den värsta ekonomiska krisen sen 1930-talet säger man vidare. Nolltillväxt i de flesta industriländer:

Finanskrisen – som de vanligtvis måttfulla IMF-ekonomerna betecknar som ”den farligaste chocken på de mogna finansmarknaderna sedan 1930-talet” – har alltså på allvar börjat sätta djupa spår i ekonomin utanför banksektorn världen runt. Det är mot den bakgrunden man ska se gårdagens smått unika beslut av centralbankerna i USA, EMU, Storbritannien, Kanada, Schweiz och Sverige att i en samordnad aktion sänka styrräntorna med en halv procentenhet.

[…]

Av Sveriges 15 största exportmarknader drabbas åtta länder av praktiskt taget nolltillväxt under nästa år, enligt IMF. Och den gruppen av länder – Tyskland, Storbritannien, Danmark, USA, Frankrike, Belgien, Italien och Spanien – tar emot nästan hälften av den samlade svenska exporten.

Vissa länder klarar sig bättre än andra. På nåt sätt verkar det vara de länder som har haft mer statlig inblandning i ekonomin, mer regleringar. Värst har finanskrisen slagit i länder som har haft de friaste kapitalmarknaderna, som exempelvis Island, där alla banker har fått förstatligas och stora lån tas upp utomlands för att rädda folkets chanser att överleva ekonomiskt.

Ändå hävdar den notoriska lögnhalsen Stefan Fölster och hans kompisar att det har varit för lite frihet för spekulation och marknadskrafter. Måhända önskar de att det var en isländsk situation i hela världen, i varenda enskilt land. Det är klart att de som spekulerar själva borde få betala. Men det är inte möjligt i ett kapitalistiskt system. För hur man än gör så får arbetarna betala, genom att bli arbetslösa och genom att, via skattsedeln, ta hand om den finansiella skit som spekulerande kapitalister ställt till med.

Intressant?
Bloggat: Annarkia,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements