Om säkerheten är en grundbult ska man inte kriga

Med säkerheten som en grundbult skulle aldrig frågan om de svenska fordonens säkerhet i Afghanistan ha uppstått. För då ska man inte ge sig ut i krig. Krig är per definition inte säkert, utan osäkert. I krig blir man utsatt för faror hela tiden, det är liksom en förutsättning för att det ska vara ett krig. Det betyder att om man vill sätta säkerheten främst, så ska man inte kriga. Därmed blir moderaten Rolf Gunnarssons uttalande en meningslöshet utan betydelse. För han vill ju inte dra tillbaks trupperna från Afghanistan.

Och till de gnälliga svenska frivilliga yrkessoldaterna som tjänstgör i Afghanistan vill jag bara säga: Ni sökte ju frivilligt till ett krig. Trodde ni att det inte skulle vara farligt? Om det är så, så är ni ju mer än lovligt ointelligenta. Det är ju faktiskt heldumt.

Det enda rätta, ur alla säkerhetsaspekter och ur alla politiska aspekter också, är att dra bort alla svenska trupper från Afghanistan. Det finns ingen anledning att Sverige ska hjälpa till med en US-amerikansk ockupation av ett annat land. Ta hem soldaterna som uppenbart inte vet vad ett krig innebär. Ta hem de krigförande trupperna från Afghanistan. De deltar i USA:s förtryck och ockupation av ett främmande land. Det är onödigt och dessutom en säkerhetsrisk.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Micke

  Tycker faktiskt att det är lite pinsamt att se makedonierna köra omkring i bättre fordon än vad svenskarna har med tanke på att vi hade fredsbevarare i Makedonien för inte så länge sedan.

  Visst söker man sig frivilligt för utlandstjänst, men det är väl inget argument för att inte ge utlandssoldaterna ett gott skydd. Sen så ska du veta att vi är medvetna om riskerna och vi är inte mindre ointelligent än vad du är. Det som skiljer oss från dig är att vi gör någonting med våra liv, för andras liv. Det kallas för självuppoffring och medmänsklighet. Hur mycket kläder har du delat ut personligen till afghaner? Kläder som samlas in personligen av många soldater på utlands-missionerna, inget som du samlat in vad jag vet. Du kanske tror att svenska soldater står i skyttegravar och skjuter civila, så är dock inte fallet.

  Det är helt korrekt att USA startade kriget. Naturligtvis inte bra men frågar du afghanerna vilka de helst ser patrullera gatorna i landet, talibaner eller amerikaner lovar jag dig att de hellre väljer amerikanerna. Tro nu inte att vi har soldater där för att göra amerikanarnas jobb, det är ju snarare för att städa upp efter dom och talibanerna och reda ut kaoset med lokala ”krigsherrar” som nu har den egentliga kontrollen över sina egna små områden.

  Nu vet jag inte vilken uppfattning du har om arbetet som görs där nere men ett av syftena är ju faktiskt att göra områden säkra för hjälporganisationer att komma dit och arbeta. Allteftersom våldet eskalerar minskar också uppbyggnaden av infrastruktur, utdelning av mat och kläder. Det jag inte förstår, är att DU inte förstår att svenska soldater i afghanistan är nödvändigt ”ont”, på samma sätt som vi hade trupper i f.d. Jugoslavien.

  För att återgå till fordonen så är det något som påpekats under många år och ingenting gjorts. Politiskt eller militärt? Ingen som vet, men om vi ska skicka mer trupp till oroliga områden i framtiden så är det kanske läge att ge soldaterna det skydd de behöver. Annars kan vi göra som du, titta på ”brott mot mänskligheten” på TV och tycka att det är förjävligt att ingen gör något åt det, men med vetskapen om att vi inte har några soldater där som riskerar livet.

 • Henrik C

  De hade varit ännu mer själviskt och inhumant att dra ifrån trupperna från Afghanistan. Talibanen hade dragit tillbaka folket till medeltiden. Ingen ström, ingen sjukvård och ingen infrastruktur överhuvudtaget.
  Du vet inte riktigt varför vi är där.
  Sen om bilarna. Jovisst soldaterna vet om att det är högst riskabelt och osäkert där nere, men vi behöver ju inte göra de mer osäkert genom att ge dom kass eller fel utrustning.

  Så om du ska gnälla, så få lite kött på benen först.