Ekonomipristagaren mycket bekymrad för finanskrisen

Pristagaren i ekonomi, Paul Krugman är mycket rädd och orolig med anledning av finanskrisen:

Ekonomipristagaren Paul Krugman berättar för TT att finanskrisen skrämmer vettet ur honom, även om han är lugnare i dag:
– Det känns visserligen bättre i dag än för fem dagar sedan, men finanskrisen gör mig jätterädd. Jag trodde aldrig att jag skulle få se något som påminde om 1931 under min levnad, men den här krisen påminner i mångt och mycket om den.

Visstt ser man likheterna. Man behöver inte vara ekonom för att se dessa. Förmodligen är det bara Stefan Fölster, Johan Norberg och några av deras än mer förvirrade kompisar som inte ser likheterna.

Det är ju tur att en någorlunda sansad ekonom får fusknobelpriset i något som knppast kan kallas vetenskap, ekonomi. Som nationalekonomen Johan Lönnroth säger i GP:

– Genom att dela ut det här priset i Alfred Nobels namn ger man allmänheten ett intryck av att det finns en ekonomisk vetenskap som är höjd över politiken, men så ser inte verkligheten ut. I dag ser vi ett tydligt exempel på hur komplicerat skeendet är i samhällsekonomierna. Ingen kan med bestämdhet förutsäga vad som ska hända från en dag till nästa, säger Johan Lönnroth.

Johan Lönnroth bekräftar därmed vad de flesta kunnat räkna ut sen länge. Ekonomer styrs av politisk ideologi eller av viljan att tjäna mycket pengar til sig själv. Det finns inget vetenskapligt över de som hävdar den totalt fria marknadens överlägsenhet eller vice versa för den delen.

Intressant?
Bloggat: Emretsson, Ekonomikommentarer, Forever United,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Ekonomipristagaren mycket bekymrad för finanskrisen”

  1. Men det är ju helt enkelt inte sant att man inte kan förutse vad som kommer att hända. Det är inte svårt alls. Att somliga sedan är försedda med ideologiska skygglappar är en annan sak.
    Eller som någon sade: Det är svårt att få folk att förstå sådant som de har betalt för att inte förstå. De är många inom bank – och finansvärlden, liksom inom politiken dessutom.

Kommentarer är stängda.