Spekulanten Christer Gardell vill att folk ska ruinera sig

Christer Gardell, med bolaget Cevian, är en kortsiktig börsspekulant som har fått ta mycket stryk när börserna gått ner. Han lever på att kurserna går upp. Jag skulle tro att det är därför han försökt förleda folk (och förmodligen lyckats i vissa fall) att i alla lägen köpa aktier. För att han ska lyckas i sina affärer krävs nämligen många köpare så kurserna kan gå upp. Han försöker alltså medvetet utnyttja sin position till att få vanligt folk att agera på ett sätt som gynnar honom. I den finansiella situation som råder nu är det rena lurendrejeriet. Han är inte ensam. Även en del andra spekulanter vill att folk ska köpa aktier.

Läget är helt annorlunda för Wallenbergs betydligt stabilare och långsiktigare maktbolag Investor. Även för familjens andra maktcentrum, stiftelserna med förvaltarbolaget Foundation Asset Management (FAM) är läget bra. FAM är största ägare i SKF, ett företag som precis levererat en bättre rapport än väntat.

Om läget för vissa industriföretag fortfarande ser hyggligt ut, i väntan på att bilkrisen och finanskrisen ska drabba dem, så är det desto sämre för bankerna. Läget för Swedbank har blivit så illa att skribenter i tidningarna börjar oroa sig för uppköp och annat.

Det troliga utfallet av den nuvarande krisen för kapitalsimen kommer, när kapitalsiemsn hämtar sig igen, troligtvis att leda till ytterligare koncentration av makten i det svenska näringslivet. Mer spekulationsinriktat kapital kommer att förlora makt till mer långsiktigt kapital. Familjen Wallenberg kommer förmodligen att ytterligare att stärka sin position.

Medan sådana som Christer Gardell är förlorare. Han kanske inte vill  att folk ska ruinera sig, men han vill gärna spekulera mer och tjäna pengar. För att det ska vara möjligt behöver han utnyttja andra människor.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Ekonomikommentarer, Kildén & Åsman, Arbetarens klimatblogg,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, DN1, DN2, SVD7, DI1, DI2, DI3, AV1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Christer Gardell tjänar säkert en hel del på nedgångar också. Sådana som han har alltid möjlighet att blanka. Han har dock ett större intresse i att se börsen gå upp. Men att komma med en generell observation i media om att det är köpläge ger en liten och spridd effekt. Jag ser det som troligare att han bara ger uttryck för hur han ser på det hela snarare än något kortsiktigt försök att lura till sig pengar. Effektivare metoder är när experter får utrymme i media och kan rekommendera specifika aktier, så som aktiexperter som har egna TV-program i USA gör.

  2. Du har säkert rätt Martin.

    Det verkar ju som om han alltid tycker man ska köpa. Han har tyckt det sen börsnedgången började.