Ytligt, felaktigt och nedvärderande om vänstern

Fredrik Strage skriver i DN om vänstern. Detta i anknytning till debatten om Baader-Meinhof i samband med böckerna och filmerna om Ulrike Meinhofs liv och om Rote Arme Fraktion (RAF). Sjuttitalets mest kända terroristgrupp, men inte på något sätt den våldsammaste. I den ligan leder Nordirlands protestantiska terrorgrupper med UVF i spetsen och italienska fascister överlägset. De senare stod bakom ett av de största terrordåden som ägt rum på europeisk mark, sprängningen av järnvägsstationen i Bologna. Dådet har också kopplingar till den italienska säkerhetstjänsten.

Men åter till Strage, han reducerar i sin artikel vänstern och andra människor som agerar utifrån politiska motiv till enbart hängare för mode eller modefreaks, modeikoner. Det är ytligt, det är dumheter och det är nedvärderande. Vänstern på 1970-talet, människor idag som protesterar mot rasism osv, förtjänar att tas på allvar. Även nazisterna förtjänar att tas på allvar. För reducerar vi dem till mode, till ytligheter, så klarar vi inte att bekämpa dem när de kommer att växa i spåren av den lågkonjunktur som närmar sig med stormsteg.

En som däremot inte förtjäanr atttas på allvar är just Strage själv. han förfaller till ytligt nonsens och rena dumheter i en av de sämsta artiklar jag läst i en morgontidning den senaste tiden.

Jag kan vidare försäkra att det inte fanns någon glamour över den tyska terrorismen på 1970-talet. Det var smutsigt och obehagligt. Större delen av vänstern hatade dem och tog avstånd från dem.

Jag minns speciellt en gång när jag kom till Flensburg med ett lokaltåg från Fredericia i Danmark. Överallt på tåget och på stationen satt de berömda affischerna med RAF:s medlemmar på. När vi kom till stationen i Flensburg fick vi inte gå av tåget. På perrongen stod fullt med automatvapenbeväpnade poliser. Tåget gicks igenom av andra poliser med automatvapen. När de kom till kupén jag satt i, var det första jag såg, pipan på ett automatvapen, som strax åtföljdes av en barsk röst. Det var bara att slita upp passet och visa upp det. Jävligt obehagligt och skrämmande.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Större delen av vänstern hatade dem och tog avstånd från dem.

    Visst var det så, och själv ansåg jag ligans medlemmar vara dummare än tåget. Där de trodde att de skulle tvinga fram repressionen från statens sida och dämed öppna ögonen på medborgarna som då skulle göra revolution, åstadkom de raka motsatsen, och det kunde vem som helt med två hjärnceller ha räknat ut.
    Istället för att åstadkomma vad de ha tänkt sig, fick de de allra flesta att ta avstånd från både sig själva och vänstern och dessutom förorsakade de tämligen otrevliga kontrollaggar.

    Jag har bekanta i Tyskland som ex. fick sin lägenhet genomsökt av Tysklands hemliga polis, trots att de väl bara var socialdemokrater. Dessutom kom ju ”Berufsverbot” pga ligan. så ånej, populära var de inte, inte någonstans.

  2. Pingback: Tokhögern och vänstervåld | Svensson