Sossarna gick åt höger – tappade i opinionen

Som jag skrivit tidigare. Väljarna vill inte ha en socialdemokratisk högerpolitik eller nån annan högerpolitik heller för den delen. Väljarna i Sverige vill ha ett alternativ som skiljer sig från den regering vi har nu. När socialdemokraterna och miljöpartiet presenterade sitt samarbete kring en politik som till det mesta är identisk med den politik som den nuvarande regeringen bedriver så rasade stödet i opinionen. Varför ska folk rösta på en annan gruppering med samma politik som den sittande regeringen. Det är inte logiskt. Alltså överger folk sitt stöd till socialdemokraterna.

Uppgörelsen med miljöpartiet har i opinionen visat sig vara just så dålig som olika fackföreningsföreträdare och vänsterpartiet menade. Å andra sidan har inte heller vänsterpartiet kunnat vinna mycket på sossarna tabbe. Därför att man inte heller presenterrar någon politik som i något väsentligt avviker från den borgerliga regeringens. Även vänsterpartiet har alltså en misslyckad linje, där man i förhoppningar om regeringsposter ligger lågt och tätt intill den linje sossarna har. När man borde göra tvärtom. Profilera sig och ta den chans för en radikal politik som uppstått.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Claes Krantz,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SDS1, SDS2, SVD1, SVD2, Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Simon

  Haha klart vi inte vill ha någon socialdemokratisk högerpolitik. Det sverige behöver är en borgelig regering. I dessa tider när det målas; ”kris”, ”katastrof” mm på löpsedlarna visar oppositionen sin rätta sida. Mona Sahlin m.fl gjorde bort sig radikalt i partiledardebatten, och det är bara för oss borgare att tacka och ta emot. Sänk skatterna och öka jobben. Reinfeldt gör vad som krävs för att vinna nästa val. Sverige mot välfärd – borgelig regering 2010 🙂

 • Camilla

  Reinfeldt säger vad som krävs för att vinna opinionen. Han lockar med lägre skatter, minskat utanförskap och fler i jobb. Men om man synar politiken närmare ser man bristerna; klyftorna ökar.
  Jobbskatteavdraget påverkar jobben i mindre utsträckning än regeringen vill göra gällande, de i riktigt utanförskap (förtidpensionärer, lågavlönade, sjuka, arbetslösa) påverkas knappt. Dock förlorar vi massor av pengar till högavlönade och förmögna som inte återinvesterar i nya arbeten i landet.
  Men om nu den borgerliga politiken börjar fungera så kommer vi märka det inom 2 år och då röstar även jag blått nästa val.

 • Det kan vara så att SAP verkligen går åt höger. Det kan också vara så att man redan är där sedan länge (åtminstone vad det gäller ledningen) men att tidigare ledargarnityr har varit skickligare i att hantera skillnaden mellan sin egen högerlinje och vänsterinriktade medlemmar och väljare. Sahlin, som tidigare påståtts vara så bra på att prata, verkar ha tappat den förmågan. Det kanske var för jobbigt i längden att förställa sig?

 • Pingback: Mona Sahlin ñ Sossarnas Kvarnsten | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Mona Sahlin ñ Sossarnas Kvarnsten | Jinges web och fotoblogg()

 • Anders_S

  Ja, Björn så är det nog. Sossarna har idag svårare att dölja att de egentligen är ett borgerligt parti. Det finns en stor skillnad mellan ledning och bas i organisationen.

 • Pingback: Alliansupproret » Dödsstöten från dom egna()

 • Ok. Svenskarna vill inte ha regeringens politik eller (höger-)sossarnas/mp:s politik, ändå får dessa grupperingar tillsammans i runda slängar 90% i opinionsundersökningen. Hur får du ihop det?

 • S + MP är det nya mitten partiet….

  Verkar som miljöpartiet styr över strategin.
  Verkligen illa och långt från vad väljarna vill tycks det.
  bloggat lite om det.

  mvh
  m00ns

 • eldh: därför att det inte finns så värst mycket annat att rösta på och de allra flesta röstar av gammal vana.

  Jag kommer att rösta på Vänsterpartiet. Inte för att jag stödjer deras reformistiska politik utan för att det är det minst dåliga alternativet. Blir de dörrmatta till sossarnas högerpolitik även efter 2010 slutar jag rösta helt på riksdagspartier. Då är det slut på options helt och hållet.

 • Jag tror att detta inte bara handlar om vänster och högerpolitik. Det handlar om partiernas maktpositioner inom framförallt oppositionsblocket. MP tycks styra. S tappar mark. V är nöjd med sin marginella position. Sahlin går mot avgång eller succe. Idag pekar det åt avgång eller marginalisering.

 • Niklas:
  Håller med om att likriktningen inom svensk politik är ett problem, men det svarar inte på frågan (som egentligen var ställd till Anders S).

 • Anders_S

  eldh: Svert på frågan är mycket långt. Det kräver att du läser Gramsci och teorierna om hegemoni och hur människors tankemönster och idéer manipuleras och påverkas. Det kräver att du läser om effekter av alienering. Det kräver att man förstår psykologiska faktorer som borkastade röster osv.

  Man kan ha rätt, man kan stå för åsikter som folk har men ändå inte få nåt stöd. Man är okända och mså, når inte ut, har inga pengar, omnämns aldrig osv. Litenhet i sig motverkar at man får stöd. Men det går att ändra på, se Frankrike, I Holland har SP 30% av rösterna, i Norge och Dnamrk finns positiva exempel osv.

 • Pingback: Radikal politik lockar människor | Svensson()

 • för 25-35 år sedan stod alla partier till vänster om sina väljare.
  Idag står alla partier till höger om sina väljare.

  Och i hög grad har man dessutom tappat större delen av sina resp ideologier, tävlar bara om makten. Inte om ideer. Partier för strebrar.

  Självklart att vi alla känner oss förvirrade. Oavsett vår ideologi.

  Demokratin behöver återvinnas, restaureras.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/tid-fr-demokratisk-renhllning.html

  och en massa andra tidigare texter på min blogg.