Socialistiska Partiet – stort i bloggosfären

Det lilla parti, Socialistiska Partiet, som jag själv tillhör är ett parti med stor närvaro i bloggosfären. Dels är det min egen blogg, stadigt bland de tio mest besökta politiska bloggarna på de flesta topplistor, som exempelvis Bloggportalen och faktiskt den näst mest besökta vänsterbloggen i Sverige. Mest besökt är förstås Jinge.

Men det är inte nog med det, bland de 100 mest besökta politiska bloggarna återfinns ett antal SP-anknutna bloggar stadigt. Det är Röda Malmö, Kildén & Åsman samt Trotten. Lite längre ner i listningarna återfinns Mullvaden, Intisbloggen och Proletärbella. Men ytterligare SP-bloggar fortsätter poppa upp, som exempelvis Kryckan och Kråkan.

Som en jämförelse med SP:s fyra bloggar som stabilt ligger bland de 100 mest besökta politiska bloggarna så har det betydligt större vänsterpartiet enbart 5 bloggar (jag kan ju ha missat nån så det skulle ju kunna var 6 eller 7) som just nu ligger bland de 100 mest besökta på olika topplistor. På knuffs rankinglista har Vänsterpartiet två bloggar och SP två bloggar.

Sen finns det ytterligare ett antal bloggar som faktiskt brukar presentera åsikter som står väldigt nära de som Socialistiska Partiet har och brukar presentera. Utan att dessa bloggar på något sätt har uttalat stöd för SP eller SP:s politik. De har ingen anknytning till SP och skrivs inte av några medlemmar i SP. Några sådana bloggar är Biology and Politics, LOKE, Arbetarens klimatblogg och Roya.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Socialistiska Partiet – stort i bloggosfären”

  1. Jag tror helt enkelt SP fångar upp en stor vänsteropinion, som är långt större än V är idag, och omfattar många partilösa och t. o. m. socialdemokrater. Det slog mig för några år sedan när jag började läsa ”Internationalen” och följa din blogg att åsikterna inte var så ”extrema” som man skulle kunna vänta sig av ett såpass litet parti som SP som brukar räknas till ”extremvänstern”.

    Det beror sannolikt på att högervridningen i partipolitiken, som även dragit med sig V, har lämnat en stor del av väljarkåren hemlösa, och det finns en stark opinionsmässig bas för ett radikalt vänsterparti i dagens Sverige. Problemet är att V inte vågar ta den rollen, och steget för många människor att rösta på SP är för stort: de uppfattar en röst på SP som bortkastad och vågar därför inte rösta på något till vänster om V. Min enda kritik mot SP är ibland att partiet inte får glömma bort sina ideologiska rötter och måste vårda sitt historiska arv från trotskismen. Det räcker nämligen inte med att driva bra dagspolitiska krav, man måste också tänka på framtiden bortom morgondagen. Men detta är en randanmärkning, för SP gör det bättre än många andra partier och i dagsläget är det svårt att driva ideologisk debatt som går bortom konkreta dagspolitiska krav.

Kommentarer är stängda.