Tokhögern försvarar girigheten

Den som skriver det är en skribent som jag normalt inte är speciellt imponerad, Roland Poirier Martinsson. En person som jag normalt brukar anse vara en del av tokhögern själv. En variant, som kanske inte är nyliberal men lik förbannat tokhöger. Men nu har han skrivit nåt intressant, en artikel där han kritiserar nyliberalerna, som han kallar för tokhöger, för att de vägrar försvara kapitalismen:

de hårdföraste nyliberala ideologerna, istället för att försvara kapitalismen väljer att försvara – girigheten!

[…]

Tokhögern tycks ha dragit slutsatsen att bara för att politiken bidrog till att skapa finanskrisen betyder det att all politik är dålig; bara för att marknaden förvreds av dåliga regleringar betyder det att alla regleringar är dåliga – ungefär som att kräva att domaren avskaffas i fotboll när ens favoritlag drabbats av en feldömd straff.

Men ändå går Poirier Magnusson totalt fel i sin artikel. Han påstår att vänstern kritiserar kapitalismen för girighet, för ondska. Ingenting kan vara mer fel. De som kritiserar kapitalister för girighet och ondska är moraliserande borgerliga kritiker, som exempelvis den svenska regeringen och högersossar.

Vänstern konstaterar att kapitalismen regelbundet kommer i kriser, oftast hämtar sig. Om vi inte vill ha sådana kriser, som de fattiga får betala, så måste vi göra oss av med kapitalismen. Det är vad vänstern säger. Om vi inte vill ha de orättvisor som kapitalismen innebär, så ska vi avskaffa kapitalismen. Det är vad vänstern gör. Det har inget med moral att göra, inget med ondska at göra, inget med godhet att göra. Kapitalismen fungerar på ett visst sätt, den är varken ond eller god, den bara är. På samma sätt är det med andra ekonomiska och politiska system. De är. Och hur de är får konsekvenser för de som lever i och under systemen.

Poirier Magnusson och hans religiösa tonfall kan vi faktiskt klara oss utan i den svenska debatten. Det handlar inte om moral, inte om ondska eller godhet. Det handlar om att kapitalisemn är ett ekonomiskt och politiskt system som får vissa konsekvenser, orättvisa konsekvenser.

Och vi i vänstern vet att Sovjetsystemet eller Kina idag var/är odemokratiska helveten. Därför att det var vi som först hamnade i Gulag och vi som hamnar i fängelse i dagens Kina. Fast, förstås, Kina är ju ingen annan sorts samhälle, utan kapitalism. Och kapitalismen hamnar regelbundet i kriser. Vill man inte ha det så, måste man avskaffa kapitalismen.

Roland Poirier Magnusson är nog tokhöger han också. Trots allt. Och har noll koll på vad vänstern säger och tycker. Typiskt tokhöger, faktiskt.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SDS, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lars

  ”Därför att det var vi som först hamnade i Gulag och vi som hamnar i fängelse i dagens Kina.”

  Var inte Trotskji iallafall de forsta fem aren en av dem som skickade andra till fangelse eller doden?

 • Anders_S

  Om Trotskij: Svar nej. Gulag fanns inte då. Sibirien kontrollerades inte ens av bolsjevikerna under större delan av den tiden, utan av de vita.

 • Lars

  jag menade inte Gulag speciellt, utan mer den generella terrorn av oliktankande som borjade nastan sa fort som bolsjevikarna (inklusive Trotskji) tog makten.

 • Anders_S

  Lars: då har du rätt. Trotskij gjorde fel och vad jag vet tog han senare avstånd från en del av det. Han bytte helt enkelt ståndpunkt när han så vart det barkade. Eller ska man säga formulerade nya ståndpunkter. Sånt ska man väl ha heder av.

 • Anders

  Roland Poirer Martinsson är tokhöger precis lika mycket som Svensson är tokvänster och ni missförstår/misstolkar varandra ideligen.

  Vad beträffar Trotskij var han en massmördare och definitivt ingen anhängare av demokrati.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Intressant intervju om den ekonomiska krisen()

 • Ett dåligt försök att flytta fokus från kapitalismens logik till människans brister. Anders Borg försökte sig på samma sak.

  Det värsta är dock att även Wanja Lundby-Wedin kör på i det spåret, nu senast i Agenda special. Kapitalisterna har varit stygga, de borde gå en kurs i etik och moral så kommer allt att gå bra. Vad i helvete är det här för dumheter?

 • Pingback: delade | Oktober 20, 2008- Skulle klimatkrisen få samma satsning?()