Utländska ägare i det svenska näringslivet

Del 1 av 15 i serien Utländska ägargrupper i Sverige

Detta är en grupp som består av lite olika typer av ägare och ägargrupper. Dels handlar det om stora utländska företag som har stora dotterbolag i Sverige. Exempelvis de familjekontrollerade Ford och Orkla ASA samt General Motors.

Dels kan det handla om svenska företag som kontrolleras av utländska intressen via börsen. Exempelvis Autoliv och Swedish Match. Det kan då röra sig om företag om inte har så jättemånga anställda i Sverige, men som har huvudkontoret här. En del såna företag kontolleras av familjer i andra land, en del inte.

Slutligen har vi också minst ett specialfall. Det är familjen Maersk McKinney Möller och företaget AP Möller, där den viktigaste arvtagaren, Ane Maersk Mckinney Uggla är gift i Sverige och bor i Sverige.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Series NavigationMaersk McKinney Möller – dansk familj som också är svensk >>
Advertisements

3 Replies to “Utländska ägare i det svenska näringslivet”

Kommentarer inaktiverade.