Vi visste inget säger Assa-Abloy

Det är inte sant säger Diakonia som hävdar att de meddelade det stora säkerhetsföretaget, som ägs av familjen Douglas, med moderaternas partistyrelsemedlem Gustaf Douglas som viktigaste makthavare, för flera månader sen. Han är styrelseordförande i Assa-Abloy och har länge ägt dominerande intresse i företaget via sina bolag Latour och Säki.

En anna kapitalist med intressen i Assa-Abloy är Melker Schörling, som har ett begränsat minoritetsintresse i företaget. Förutom att denne ofta samarbetar med Douglas samarbetar han också ofta med Persson som äger H&M.

De som sitter i styrelsen för Assa-Abloy, förutom Gustaf Douglas, är Gustaf Douglas son, Carl Douglas, Johan Molin, som också är VD, Sven-Christer Nilsson, som också sitter i styrelsen för Sveriges Radio och TV, Lars Renström som också sitter i styrelsen för Alfa-Laval, Ulrik Svensson som är styrelseordf. i Melker Schörling AB, Eva Lindqvist som förutom i Assa-Abloy sitter styrelsen för Schibsted, företaget som äger SVD och AB samt i en del andra företag, Jorma Halonen samt Birgitta Klasén. Till detta kommer representanter för de anställda.

Sammantaget kan man se att två stora medieföretag har en direkt koppling till Assa-Abloy. Något som i sammanhanget kanske kan vara lite uppseendeväckande. En koppling från den statsägda mediekoncernen till ett företag som har ilegal fabriker på Västbanken är kanske inte så kul, fast man undrar ju hur mycket styrelsemedlemmar i olika företag egentligen vet om företaget. Eller en koppling från Schibsted-koncernen, med två av Sveriges största tidningar. Tidningar som på 8 år inte förmått upptäcka olagligheterna i Assa-Abloy. Men mest förvånande är ju att företagets ledning och styrelse inte agerat när de redan tidigare fått information om det hela.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, AV, DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Jag känner personligen en av personalrepresentanterna i Assa-Abloys styrelse, Rune Hjälm, som i Dagens Arbete säger så här:

Rune Hjälm, som är ordförande för Assa Abloys europeiska företagsråd och arbetstagarrepresentant för IF Metall i koncernstyrelsen, ser allvarligt på uppgifterna.

– Jag har tagit kontakt med vd Johan Molin och krävt en utförlig redogörelse, säger han.

– Jag har vetat om att företaget haft fabriker i Israel, men inte att de legat på ockuperat område. Min utgångspunkt är naturligtvis att företaget ska följa de rekommendationer och konventioner som finns i FN. Om uppgifterna visar sig stämma är det mycket allvarligt, säger Rune Hjälm.

”Om uppgifterna visar sig stämma”. Pajaskonster Rune, pajaskonster. Uppgifterna stämmer och det hade inte varit så vårt att ta reda på detta om man bara kollat upp fabrikerna i Israel. Inte svårt för nån i styrelsen. DS

Advertisements
 • Till hans försvar kanske ska nämnas
  att assa-abloy äger alla låstillverkare värt namnet
  och det i hela världen.
  Ska man bli upprörd så är det för att lås numer är monopoliserat och dem kan ta vilket pris dem vill.

  mvh
  m00ns

 • Tja det också givetvis. Det borde i alla fall alla marknadsliberaler vara tvärgriniga på, men det är de aldrig av nån anledning. Tantan som är socialförsäkringsminister sa angående systemets avskaffande att ett oligopol är att föredra framför ett monopol men lämnade aldrig någon förklaring till varför.

  Men självklart ska ASSA bort från ockuperat område! Tyvärr kommer jag i framtiden i mitt yrke endast att ha att göra med dem eftersom 99% av alla lås i Sverige kommer därifrån.

  Dock går det att förändra med små medel: jag och min fackliga kollega från HRF fick vår del av företaget att påverka den europeiska ledningen så hårt att den amerikanska tvingades sluta använda sina union busting-manualer på de hotell och tvätterier som min arbetsköpare äger i USA (tjock som en psalmbok!).

 • 99% av hela världens lås kommer från assa
  Tom australienarna tvingas köpa assa lås från finland när det är någon klassing på dem.
  Typ till militär anl och sånt.
  För konkurrensen är nedlagd…
  Man kan dock lura sig att tro att dem inte har alla märken inom sitt globala företag om man kikar på deras hemsida

  http://www.assaabloy.com/sv/com/Om-ASSA-ABLOY/Vara-marknader/Vara-varumarken/

  http://www.assaabloyasiapacific.com/Content.aspx?TopicID=708

  Dem som inte finns med där hittas som ägd av assa från någon annan världsdels websida om företaget.
  Så om man inte vill ha assa lås får man gå till bysmeden =o)

  mvh
  m00ns

 • Daniel

  Monopol är kapitalistens mål.
  Sagt av Sune Finåker i filmen Monopol av Claes Eriksson

 • Pingback: Inte nog med att de har olagliga fabriker - de gör dåliga lås också | Svensson()