Övervakning är på modet

Förutom den mycket kända FRA-lagen som diskuterats i oändlighet finns en mängd andra övervakningslagar i Sverige. En del av dessa har funnits mycket länge. Andra inte fullt så lång tid. Den lag som idag ska behandlas i riksdagen idag härstammar från 1952 och är den del i samma övervakningskomplex som FRA-lagen och dess föregångare. Sverige har en mycket lång tradition av att övervaka och kontrollera sina medborgare. En övervakning som byggts upp tillsammans med USA och som alla större politiska partier utan SKP/VPK/V varit anhängare och uppbackare av. Och idag har vi ett av världens mest omfattande övervakningssystem.

Traditionen har dock främst varit att övervaka samhällskritiska röster på vänsterkanten och på senare människor med muslimsk tro eller från muslimska länder. att övervakningen blir alllt mer omfattande idag beror framförallt på ökande klassklyftor i Sverige och i världen. Något som får borgaklassen, eliten, överklassen att oroa sig för uppror, strejker, terrorism och annat som kan hote deras makt. Därför försäker de skydda sig med mer övervakning. Det är därför det kommer lag efter lag om kontroll, avlyssning och övervakning.

Idag ska alltså en provisorisk lag från kalla krigets dagar, som ger Säpo möjlighet att avlyssna de flesta människor vidmisstanke om ett aldrig så litet brott, förlängas och permanentas. Det sker utan större uppmärksamhet. Lagen har till sin utformning alltid varit sådan att den använts i huvudsak mot vänsterorganisationer. Det kommer inte att ändras nu. Istället kommer ett tillägg som förmodligen skulle inneburit att stödet till befrielsrörelsen i Vietnam varit skäl för avlyssning, buggning och övervakning. Nu gjorde ju både Säpo och Försvarets säkerhetstjänst (främst via IB) sånt ändå, men det var då olagligt. Nu kommer detta att bli lagligt. Det handlar om tillägget om finansiering av terrorgrupper.

Klassningen av vad som är en terrorgrupp är mycket godtycklig och att låta USA eller EU, för det är så det blir i praktiken, bestämma över vem som det inte ska vara tillåtet att ge stöd till är verkligen inte trevligt. Stöd till en organisation som utgör ett lands lagliga regim, Hamas, blir skäl till avlyssning och övervakningt. Stöd till FARC i Colombia blir skäl, men inte stöd till fascistgrupper i samma land. Stöd till ett helt legitimt palestinskt parti, PFLP, blir skäl för övervakning och stöd till kurdernas kamp i Turkiet blir skäl för övervakning. Vad säger Fredrik ”jag ser en kravall i varje svensk buske” Malm om det. Vad säger Dilsa ”Onkel Tom” Demirbag-Sten om det? Eller Gulan Avig?

Lagen med dess utvidgningar kommer att leda till mer övervakning och att fler människor kommer att bli övervakade.

Läs om övervakningen av den svenska vänstern:
IB1
IB2
IB3
Övervakningen av vänstern 1
Övervakningen av vänstern2
Palestinarörelsen
Sjukhusaffären

Intressant?
Bloggat: Beta Alfa, Annarkia, Opassande, Kulturbloggen, ModerataKarameller, Intensifier, JHeidbrink, Trotten,
Media: SVT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements