Svenskarna gillar mångfald

Majoriteten av alla svenskar uppger att de gärna bor i blandade bostadsområden, med en blandad befolkning både etniskt och socialt. Det blir resultatet om frågan formuleras som om man vill bo i ett blandat område som exempelvis Gamslestaden. Om man frågar om folk vill bo ett ett mångkulturellt område som Hjällbo blir det nej. Det är på det viset frågorna är ställda i Tyréns undersökning. Därför blir de redovisade resultaten felaktiga. Hjällbo är inte blandat och inte mångkulturellt (vad det nu innebär?). Utan ett otrevligt område. Ingen ville heller bo där på den tiden det bara bodde svenskar där.

Om man studerar blandade stadsdelar, som exempelvis Krokslätt, Gamlestaden och Majorna i Göteborg, så visar det sig att de är i dessa stadsdelar som folk känner sig mest trygga. Det beror naturligtvis inte bara på den blandade befolkningen utan också på hur de är byggda. Det handlar om traditionell stadbebyggelse, långt från funkisens otrygga, stora öppna ytor mellan husen. Långt från de skumma gångvägarnas land, där gångvägarna ringlar sig genom små skogsområden och känns grymt otrygga.

Endast 6 % av svenskarna är mycket negativa till mångfald, en i internationella jämförelse etxremt låg siffra. Återigen kan man ifrågasätta varför DN väljer att fokusera på en marginell ökning av denna siffra från 3,8% till 5,7% över tre år. Det intressanta är ju att vi i Sverige är så extremt invandrarvänliga och flyktingvänliga så att resten av Europas befolkning verkar vara nazister hela gänget i en jämförelse. Det är det intressanta. Det svenska samhället är alltså något unikt. Vi får inte låta nyliberaler, högerpartier, allianser, moderater, Jan Björklundar, tokiga invandringsministrar eller korkade rubriksättare förstöra detta toleranta och accepterande Sverige.

Så det är dags att stoppa den borgerliga segregationspolitiken. Den politik som genom privatskolor, segregrat boende, ökade klassklyftor osv, riskerar att förstöra det toleranta svenska samhället. Det finns ingen anledning till att vi ska acceptera deras nedbrytning av ett hyfsat välfungerande samhälle. Deras sabotage av ett tolerant samhälle.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

PS 28 oktober. Tyrens frågar i sin undersökning överhuvudtaget inte om gated communities. Det är ett rent påhitt av media. Man får välja mellan tre alternativ, bo exklusivt, bo med lås/portkod eller bo i ett område med kulturell, social och etnisk mångfald. Att ställa frågan på det viset kan bara ge ett visst svar. Spelar ingen roll vem du frågar. Det är korkat, ovetenskapligt, fördomsfullt och rasistiskt att ställa frågan på det viset. DS.

Advertisements
 • Luke

  /*Eftersom jag inte kommenterar själva rapporten och inte heller har läst själva rapporten så är kommentarer av själva rapporten off-topic. Jag ämnar återkomma med en artikel om rapporten, då kan ni kommentera den. Kommentarer till min artikel och till de tidningsartiklar jag länkar till är okej*/ #AS

 • Kim

  Läs artikeln en gång till…

  ”I undersökningen framgår också att mindre än var fjärde tillfrågad, 23 procent, vill bo i områden som präglas av kulturell, etnisk och social mångfald.”

 • Anders_S

  Upptäckte at jag missuppfattat siffrorna i DN:s artikel. Därför ändrade jag inledningen i mitt inlägg.

 • Pingback: Den svenska rasismen - attityder bland ungdomar | Svensson()