Det är skillnad på gängkrig och gängkrig

När man läser Roberto Savianos bok om camorran i Neapel, Gomorra, eller för den delen Tomas Lappalainens bok, Camorra, så slås man av att det så kallade gangsterkriget i Malmö skulle betraktas som bättre än normaltillstånd i Neapel. Så det är skillnad på ganstergkrig och gangsterkrig.

Och det som är avgörande, för att Neapel och stora delar av Italien kan ha så stor kriminalitet och så stor makt hos kriminella sammanslutningar är att staten är svag och saknar makt. Då uppstår ett maktvacuum som de kriminella gängen fyller ut. Att de kan göra detta är också beroende på ekonomisk och social misär som staten vägrar ta hand om, vägrar försöka lösa. Då blir det ett utrymme för de kriminella för att erbjuda jobb. Det är denna utveckling vi i liten skala kan se i Bergsjön i Göteborg, där många ungdomars förstaval blir gangsterverksamhet i Denho Acars anda. Denne är ledare för Original Gangsters och lever numera i Turkiet.

Den beskrivning jag ger ovan är den som går igen i alla böcker om Italiens kriminella grupperingar som jag läst. En svag stat och social misär är grunden till de kriminella gängens makt. Vi får inte låta den borgerliga regeringen skapa en liknande situation i Sverige genom sin aprivatiseringar och nedskärningar. Därför borde det satsas mer pnegar på förskola, skola och fritidsverksamhet för barn och ungdomar. privtaiseringar som ökar klassklyftorna och misären bör stoppas. Återkommunalisering, återförstatligande etc bör ske. Nivåerna i a-kassa, sjukersättningsssystem osv bär återställas osv.

För som Lappalainen och Saviano säger är det profitbegärert, den oreglerade kapitalismen utan en stark stat som leder till maffiaverksamhet:

Savianos bok berättar inte om vad (och det är faktiskt ganska mycket) som gör södra Italien unikt. Snarare försöker den visa hur någonting som finns överallt i världen når en ovanlig koncentration just där.

Idén är enkel. Saviano säger: Se vad som händer när viljan att maximera profiten är överordnad allt annat i den globaliserade kapitalismen. Och det som i ett italienskt sammanhang då lyser mellan raderna är: Se, vi har ännu inte blivit en nation och om ni fortsätter att strunta i det så kommer dom förr eller senare och tar både mig och er.

Personen Roberto Saviano har nu blivit hjälte i en global mediestorm. Det är utmärkt – om vi också försöker lyssna på vad han har att säga.

Samma grundorsak bakom den organsierade brottsligheten som bakom finsnakrisen alltså. Samma lösningar för att få bukt med dem också.

För det finns väl ingen som vill ha det som i Italien eller som i Mexico med korrupta poliser och allt. Som sagt, det är skillnad på gängkrig och gängkrig.

Intressant?

Borgarmedia: SDS1, SDS2, SDS3, SDS4, AB, SVD1, SVD2, DN1, DN2, DN3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Det är skillnad på gängkrig och gängkrig”

Kommentarer inaktiverade.