Stadsplanering kan se lite olika ut

Lund har en central plats som är tom, kal och övergiven. Då planerar man för att det ska bli ett riktigt stadsområde på platsen. Bra mycket snyggare och bättre än de officiella förslagen för Slussen i Stockholm. Som ju också är en central plats som är tom, kal, ödslig och övergiven.

Sen ser jag att den icke-fungerande staden Falköping fått pris för sin långsamhet och har gått med i nätverket Cittaslow. Det är verkligen sant. Jag arbetade en vecka i staden under förra året och den är verkligen stendöd. Delvis beroende på obefintlig eller möjligtvis inkompetent stadsplanering. För mitt i staden ligegr villaområden, tomma ytor, industrier, lager, bensinmackar övergivna fabriker etc. Sen finns det tre olika ”centrum”. Det gamla, invid kyrka och busscentralen, till stora delar övergivet, med tomma affärslokaler och inget folk. Ett annat vid järnvägsstationen, till stora delar befolkat av människor som är på väg nånstans och inte heller som ett riktigt centrum. Sen finns det ett tredje, modernt, som kräver bil. Ett köpcentrum ute i ett industriområde i utkanten av stan. Falköping är den icke-fungerande staden. Staden som kanske inte finns. helt obegripligt alltihop.

Nej en stad ska planeras som i Lund, inte som i Stockholm eller Falköping. Det ska förtätas med riktiga stadskvarter, det ska byggas en stad med blandområden, en blandstad, med mångfunktionella stadsdelar. Fast där har även Lund en del att lära, vad jag kan förstå. Göteborg också, trots att planerna för Kvillebäcken verkar ganska hyggliga.

Intressant?
Bloggat: Betongelit, Yimby, Yimby Gbg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Kristina

    För mig känns det märkligt att Lund ska stå som föredöme (jag bor i Lund). Visst har det byggts en ny ”mindre stadsdel” men det är mestadels bostadsrätter och riktigt dyra hyresrätter. Vi har dessutom stor bostadsbrist, samt ett köpcenter (som kräver bil) vilket tar över alltmer av cityhandeln. Lund är även segregerat, det är stor skillnad på de gråa betonghusen i miljonprojektets Linero och Proffessorsstaden (namnet säger allt 🙂 )
    Kanske bättre än Falköping men verkligen inte bra.