Fascist och skattesmitare bättre än nazist?

Ingvar Kamprad förnekar bestämt att han någonsin varit nazist. Så är det förstås, vi får ta den gamle mannen på ordet. Men han uppger att han var fascist:

– Sanningen var den att man i så fall skulle kalla mig fascist. Den korporativa läran, det vill säga att alla som jobbade inom läderbranschen höll ihop och de som jobbade inom lantbruksbranschen höll ihop, det var den idén som jag som ung trodde intensivt på. Det visade sig var fel det också, och idag har jag en helt annan uppfattning, säger Kamprad i intervjun.

Ur mitt perspektiv är det inte ett dugg bättre att vara fascist och medlem i Nysvenska rörelsen än att vara nazist, faktiskt. Men han är det inte längre och en persons förflutna ska inte förfölja honom hela livet. Men kanske borde KGB istället ha frågat Kamprad om varför han konstruerat IKEA-koncernen på ett sådant sätt att skatten minimeras. I stort sett betalar IKEA-koncernen och familjen Kamprad ingen skatt alls, nån stans. Detta sett i relation till de stora vinster företaget gjort över tid. Men det kanske var en för känslig fråga för moderaten KGB att ställa till mannen som möblerat folkhemmet och samtidigt smitit med skatten.

Intressant?
Borgarmedia: E24_1, E24_2, SVT, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Peter

  såg intervjun nyss. han försökte få hela den fascistiska ideologin att handla om korporativism, dvs en ekonomisk ordning. sedan upptäckte han att ”det var fel”?? det var allt?

  att 398 av hans 400 anställda i älmhult skrev under med sina namn på att de stod på hans sida säger inte mycket.

  särskilt när man hör om hans attityd till facket och ikeas ”speciella företagskultur” som skulle göra facklig anslutning helt onödig. det har man hört förut. det låter som korporativism för övrigt. undrar vad de två som inte skrev under gör idag.

  jag kommer inte köpa mer på ikea efter den här intervjun.

 • Skalman

  Äh, fan va patetiska ni e.. Visa gubben lite ödmjukhet och gå och gör någon nytta själva istället för att sitta och gnällblogga på allt och alla. Effekterna av det goda han bidragit med till samhället överväger vida det där ni är så petiga med. Sen vad gäller konstruktionen av IKEA så är Kamprad ett coolt föredöme eftersom han inte tror på börsen och aktiekapitalismens spekulationsekonomi. Han vill arbeta långsiktigt och seriöst istället.

 • Anders_S

  Han har själv ett spekulationsföretag, Catella. Så det stämmer inte.

  Jag skulle inte heller kalla skattesmiteri för seriöst.

 • Misse

  Ja åt helvete med både nazismen, fascism och kommunismen. Inget är bättre än det andra.
  Det stör mig så grymt mycket när någon går ut med att han är kommunist och det svenska folket accepterar det som om det vore någonting bra.
  Extrema ideologier hör hemma i det förflutna!

 • RogerHq

  Sen kommentar:
  Tja, 398 mot två. är inte det en säker majoritet?
  Inte för en Extremist.

  Angående ”Skatten” så vill förstås ”Petnoga” att Kamprad betalar skatten på den eventuella vinsten i Ryssland och resten av den globala IKEA-rörelsen till gamla Swedala också?

  För att citera känd Statsministerkandidat:
  ”Det är coolt att betala skatt”