Avskaffa försvaret

Om värnplikten ska avskaffas i fredstid betder det att den borgerliga regeringen inte kan avskaffa värnplikten just nu i alla fall. För att Sverige är i krig, i Afghanistan. För att avkaffa värnplikten måste därför trupperna ts hem och krigsföringen i Afghanistan avsluts. Det är ju bra. Nu tror jag inte den borgerliga regeringen kommer att göra så. Utan de kommer att fortsätta med hyckleri och dubelmoral. Vi avskaffar värnplikten, för Sverige är inte i krig, speciellt inte i Afghanistan, blir väl deras linje ungefär.

Ett annat problem med att avskaffa värnplikten är att vi riskerar att skapa ytterligare en organisation som blir en stat i staten, med diverse obskyra, halvlagliga och helt illegala saker för sig. Precis på samma sätt som polisen.

En yrkesmilitär som blir som en stat i staten är ännu läskigare än en polis som är det. Militären har tillgång till lite fler och läskigare vapen. Det är ju inte helt ovanligt i världen att militären har använt dessa vapen mot den egna befolkningen om man inte gör som militären vill. Men den risken kanske borgarregeringen vill ta genom att förvandla Sveriges krigsmakt till en yrkesmilitär. Jag, däremot känner mig inte så trygg med det hela, med tanke på alla läskiga övervaknings- och kontrollagar som den borgerliga regeringen också infört.

Så det säkraste för oss allaär nog att avskaffa militären helt. Som Costa Rica gjort, i ett område som varit oroligt i mer än 100 år, med mängder av krig och inbördeskrig. Som Costa Rica klarat sig från. Man har ju inte haft nån militär. Jag tycker det vore bra om vi i Sverige också slog in på samma väg. Tog hem trupperna från Afghanistan och la ner militären.

Tänk vad mycket pengar vi skulle spara och istället kunna satsa på förskola, skola och fritidsverksamhet för unga människor. En win-win-situation helt enkelt.

Intressant?
Bloggat: Life of avlo,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • K

  Är själv liberal, men har själv gjort värnplikt och gillar tanken med plikt. Även om jag är liberal och gillar frihet, så tycker jag ändå att det är rimligt att alla någon gång gör något för det allmänna, genom att ställa upp för försvaret.

  En positiv sidoeffekt som jag märkte av efter min tid i lumpen är att många som sett hur krig kan se ut, inte är så sugna på att börja kriga.

  Om vi nu ska få ett yrkesförsvar kommer rädslan för krig att försvinna. Vi kommer att ha mer lättrörliga styrkor (en värnplikstsarmé är lätt att mobilisera, men svår att flytta utanför sveriges gränser). Det kommer finnas ett mindre motstånd mot att flytta trupper utomlands. Folket kommer resonera ”de har ju ändå skrivit på frivilligt”. Värnoliktiga är det otänkbart att flytta till ex. Afghanistan.

  Med avskaffandet av värnplikten rör vi oss mot en tid av krig och död. Om det är ett yrkesförsvar vi är på väg mot – då föredrar jag total nedläggning av vapnen!

 • Martin

  Jag tycker de är något på spåren nu! Om vi sparar in på ambulanspersonal mellan tillbud så kan vi spara massor på akutsjukvården! 🙂

  Det är tydligen ingen som läser Immanuel Kants lilla bok ”Den eviga freden” längre.

 • Pingback: Avskaffade värnplikt anpassning till verkligheten()

 • Pingback: Undrar om vi har avskaffat krig i fredstid också? | Arvidfalk.se()

 • Mattias

  Så du tror att bara för att vi har ett yrkesförsvar så finns risken att Håkan Syrén (eller hans efterträdare) ska parkera några leopardsstridsvagnar utanför riksdagshuset och göra statskupp? Låter ju jättetroligt, väldigt insiktsfullt analyserat av dig där. Samtidigt har ju länder som till exempel Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Danmark, Spanien, Italien, Kanada, Australien, Holland, Beligen etc etc mer eller mindre (oftast mer) gått över till yrkesförsvar och likväl lyser statskupper med sin frånvaro i de länderna. En idé kan ju vara att en försvarsmakt inställning till och deltagande i den politiska processen inte bara styrs av hur man rekryterar soldater, men även andra saker som till exempel integrering i övriga samhället, traditioner o.s.v.

  Det som gör mig som är försvarsvän och extremt NATO-fientlig förbannad är på det sättet Vänsterpartiet stött Socialdemokraterna att skapa en situation där NATO-anslutning ser allt mera troligt ut genom att med stora omstruktureringar skapa ett försvar som kostar i princip lika mycket som för 15 år sedan men som bara har en bråkdel av manskapet. Som om varje nedlagt förband skulle ta oss ett steg närmare ett totalt avskaffat försvar istället för NATO-medlemskap! Och som om 5000 värnpliktiga per år nuförtiden skulle vara ett värnpliktsförsvar!!? Nu är det ju bara de extremt motiverade (oftast stridspittar) som släppts fram för att göra lumpen, den dynamiska blandning av människor som fanns tidigare är borta sedan länge. Värnplikten har redan avskaffats, det har redan den förra regeringen sett till. Att Sverige ska stå alliansfritt och utan försvar kan du ju drömma om, den folkliga opinionen skulle aldrig tillåta det. Försvarsfrågan är bara ett utav många exempel där riksdagen har gjort precis tvärtemot vad den stora majoriteten i det här landet anser, dom flesta vill ha ett stort värnpliktsförsvar och vill varken leva i ett avrustat land eller i NATO. Så tack så mycket alla flummiga avrustningsvänner i diverse partier som glatt stött en minskning av den årliga värnpliktskullen från 35000 som mest till 5000 nu, och tagit bort 90% av förbanden, tack vare det så har ett av de bästa argumenten mot ett NATO-medlemskap, nämligen att vi är neutrala och kapacitet att skydda våran neutralitet vid behov, försvunnit.

  P.s. By the way, så om du vill ha ett helt avrustat försvar tycker du alltså att det ska bli ett stopp på Sveriges deltagande i FN:s fredsbevarande operationer, där Sverige tidigare utmärkt sig i till exempel Bosnien, Kongo, Makedonien, Libanon etc. Det är rätt låt de andra länderna göra grovjobbet! d.s.

 • Martin

  ”By the way, så om du vill ha ett helt avrustat försvar tycker du alltså att det ska bli ett stopp på Sveriges deltagande i FN:s fredsbevarande operationer, där Sverige tidigare utmärkt sig i till exempel Bosnien, Kongo, Makedonien, Libanon etc. Det är rätt låt de andra länderna göra grovjobbet!”

  Det är väl bara att vi hyr Blackwater för våra FN åtaganden. Om man kan köpa tjänsten billigare än att ordna den själv så skall man väl köpa den, det är väl den normala kapitalistiska principen.

  Det finns folk som anser att det är helt rätt med samhällsfunktioner som faktiskt varit till nytta de senaste 100 åren, så som vård, skola och omsorg.

 • Mattias

  ”Det finns folk som anser att det är helt rätt med samhällsfunktioner som faktiskt varit till nytta de senaste 100 åren, så som vård, skola och omsorg.”

  Absolut, gärna mer pengar till allt detta! (det var väl inte det diskussionen gällde?). Statsbudgeten är på mer än 1000 miljarder, det borde räcka till en hel del. Försvaret har också varit till stor nytta för det civila samhället kan jag tillägga, och är det fortfarande faktiskt. Så fort någon går vilse i en skog eller liknande är det militär (främst hemvärnet) som kallas ut för att söka, med fördelen att hemvärnet snabbt kan kalla in hundratals för att delta. Översvämning: militären bygger vallar. Snöstorm: militärens bandvagnar o.dy. kan ta sig fram där inga civila räddningsfördon kan. Och själv hjälpte jag under min värnplikt i Arvidsjaur tillsammans med flera hundra andra värnpliktiga till i ett stort sökande efter fjällvandrare som hade överraskats av en svår storm i norrbottensfjällen. Poängen är att även fast det militära försvaret är just ett sådant är det fortfarande till nytta för samhället, och då framför allt det gamla värnpliktsförsvaret som innebar att det alltid fanns något lokalt regemente som snabbt kunde hjälpa till om något hände.

  Det där om blackwater är för dumt för att ens diskuteras.

 • Martin

  Den nytta du talar om är en nytta uppstått när man utnyttjat försvaret för att de ändå inte har haft något för sig. Det du lägger fram som ett slags argument baserar sig på antagandet att detta inte skulle gått att lösa utan militär. Något jag tror är ett rimligt antagande.

  Vad gäller yrkesarmé eller värnplikt så rekommenderar jag Immanuel Kants bok ”Den eviga freden”, tar ungefär en timme att plöja. Jag anser att värnplikt är en betydligt bättre garant för fred än vad en yrkesarmé är.

  Självfallet delar jag ditt motstånd emot NATO-medlemskap.

  ”Det där om blackwater är för dumt för att ens diskuteras.”
  Märkligt det blir alltid så när man antar en konsekvent liberal hållning. 🙂

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Brevbärarn utsatt för spionage()

 • Pingback: Kan vi inte ha värnplikt ska vi inte ha nåt yrkesförsvar heller | Svensson()

 • Pingback: Dra hem trupperna | Svensson()

 • Pingback: Nej till elitarmé()

 • Pingback: Öhh, krig och krigslekar är farligt | Svensson()