Gärna polissatsning – men först en rejäl social satsning

Det är okej att ha specialsatsningar hos polisen som riktar sig mot den organsierade brottsligheten. Det är bra och nödvändigt och ofta ganska framgångsrikt. Men det innebär inte att polisen ska få göra precis vad de vill, bryta mot lagar, delta i brott, betal brottslingar, köpa vapen av brottslingar etc. Men det är vad en satsning mot den organiserade brottsligheten i Stockholm innneburit och det hela beskrivs väl i två nyutkomna böcker, Infiltratören av Lasse Wierup och Hanteraren av Dick Sundevall. Polisen och de människor som polisen utnyttjat har gjort sig skyldiga till en mängd tvivelaktiga och många brottsliga handlingar i sin jakt på den organiserade brottsligheten. Det är inte acceptabelt.

Det äe bara att hoppas att Malmöpolisen i sin intensifierade jakt på gängkriminella inte begår samma typ av eller andra sorters olagligheter. En jakt som verkar vara hyfsat framgångsrik, så här inledningsvis.

Men viktigare när man ska bekämpa organiserad brottslighet och för att kunna besegra den på sikt är satsningar på social verksmahet, på ett fungerande samhälle. För att rekryteringen till gängen ska kunna brytas krävs social verksmahet, för det duger inte polisen till. Det krävs satsningar på förskola, skola, fritidsverksamhet, fritidsgårdar. Det krävs att ungdomar kan få jobb., att a-kassan och socialbidraget går att leva på. För endast ett välfungerande samhälle med en välfungerande social verksamhet kan förhindra organiserad brottslighet på lång sikt.

Intressant?
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements