Alla öar drabbas inte så hårt

I DN står det om att Öckerö kommun drabbas väldigt hårt av nedskärningarna på Volvo. Det stämmer ju, det bor många på öarna i kommunen som arbetar på Volvo. Men alla öar drabbas inte lika hårt. Det finns i alla fall en ö som fortfarande har fiske som största och viktigaste sysselsättning. Det är ön där jag är född, Rörö.

Ovan är det två bilder där man kan se det gamla hönshuset och minkfarmen där jag (jag var kring 5-6 år gammal) och pastorns dotter en gång lyckades ta livet av alla höns. Stor skandal, men jag misstänker att vi fick förlåtelse ganska snabbt eftersom jag inte minns några arga människor.

Några av öns fiskebåtar är ganska kända och nedan finns några bilder på Astrid, Astrid Marie och Rossö i hamnen. en hamn där jag en gång höll på att drunkna när jag var liten. Mot alla tillsägelser och underförstådda regler lekte vi nämligen på fiskebåtarna och hoppade från båt till båt (fast jag tänker båd när jag skriver detta). Rätt som det var ramlade jag ner mellan två och blev hängande på mitten. På de gamla träbåtarna fanns en list där och mina fötter fick fäste på denna, ena foten på den ena båten och andra foten på den andra. I all fall tror jag det var så, jag blev i alla fall hängande på mitten. Mina lekkamrater, som i motsats till mig, kunde simma, drog upp mig. Det kan också ha varit nån vuxen som hjälpte till.

Bilden nedan föreställer sprickan i penge-berget på väg till Sannviga (Sandviken) där jag och vänner hämtade pengar som vi köpte godis för när jag var liten. Jag har ingen aning om varför folk ”offrar” pengar på det aktuella stället. Men som barn tyckte vi det var bra att kunna få lite extra pengar att köpa nåt för.

Alla bilder är tagna av Marie Torgersson som har en sajt om Rörö. Där finns det många fler bilder att titta på. Och information att läsa.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements