Vrickad undersökning och ”Gated communities”

Ett inlägg av mig om gated communities, inhägnade områden och dess effekter på samhället har publicerats på Yimby Göteborg. Eller kanske om samhällets effekter på boendet, boendets effekter på livet … Ni får läsa själva. Men inlägget skrevs ursprungligen i sammanhang med en undersökning som ett företag, Tyréns, gjort om svenskarnas attityder till boende.

Man det visade sig att företaget inte frågat om gated communities överhuvudtaget. Utan man hade gett svararna (respondenterna) en fråga med tre svarsalternativ (klicka på bilden för att se den i stort format):

tyrens.jpg

Hur skulle du önska att det var idag. Dvs, hur stämmer detta in på din ideala bostad/situation?

De tre svarsalternativen var:

 • Ett exklusivt bostadsområde som kännetecknas av exklusiva hus och miljöer
 • Ett extra säkert område, t.ex. inhägnat med portkod/lås för att komma in på området
 • Området präglas av kulturell, etnisk och social mångfald

Det är klart de flesta svarar de första alternativen. Vem vill inte bo tryggt, säkert och exklusivt? Men det finns ingen motsättning mellan dessa två alternativ och det tredje. Jag menar snarast att det finns ett samband. Det ena krävs för att det andra ska gälla. Men då utan lås och sånt.

Svaren är faktiskt helt puckat skrivna och uppställda. Ett svar är formulerat radikalt annorlunda. Vilket gör att man drar sig för att välja det alternativet. Man kan inte dra en enda vettig slutsats utifrån Tyréns undermåliga undersökning. Mer än att Tyrén formulerat det hela på ett rasistiskt och fördomsfullt sätt och styrt svaren genom hur man ställer frågan och hur man formulerat alternativen.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Info14 gillade iaf undersökningen. Tyréns nischar sig väl mot SD och andra som kan behöva lite ”statistik” med ras-vinkel.

 • Martin

  I dessa dagar med undersökningar på internet så är Tyréns bara en i mängden som gör oseriösa undersökningar. Undersökningarna på tidningarnas hemsidor är ofta vinklade för att ge en bild som ideologin bakom tidningen vill ha.

  DN eller om det var SVD som ställde frågan ”Tycker du att vi skall ha marknadshyror?” och fick såklart en överväldigande majoritet emot marknadshyror. Några timmar senare hade de ändrat frågeställningen till ”Tycker du det skall vara dyrare att bo i innerstan?” och fick då ett mer politiskt önskvärt resultat. Seriöst…

 • Daniel

  Det var faktiskt nästan lite komiskt att man satte dessa tre exklusivt område mot extra säkert området och mångfaldsområde.

  Det är lite aningen eller där som du skriver.

  invandrare = ej säkert eller exklusivt område.

  Det är rätt fördomsfullt och rasistiskt gjort.

 • Har ett annat sätt att se på det….
  Det måste vara synd om dem rika som bara får det där lilla
  innanför staket och murar medans vi har ALTT annat =o)

  sorry ifall länkning inte är poppis
  http://m00nster.blogspot.com/2008/10/det-r-synd-om-kungen-och-alla-rika.html

  mvh
  m00ns

 • Hoppas den gav ett leende iaf

  =o)-|–<

  Mvh

 • Pingback: Oseriös rapport | Svensson()

 • Pingback: Förtätad stad - en bättre stad | Svensson()