En nätenkät säger ingenting

SVD redovisar en nätenkät precis som om det vore en trovärdig undersökning. Det är det inte. En nätenkät har svarande som inte är representativa. Det är ansvarslöst och oseriöst att presentera en sådan här undersökning som ”sanning”.

Ett skattesmitarföretag högst och en lögnaktig, rasistisk och fascistisk organisation på 26:e plats. Det är vilseledande av tidningarna att ta undersökningen på allvar. Det är dåligt av Medieakademin och TNS Gallup att gör en sådan undersökning. Det underliga är att SOM-institutet och seriösa personer som Sören Holmberg och Lennart Weibull står bakom det hela. Så vitt jag kan se gör detta inte på något sätt undersökningen bättre. Urvalet har skett ur en begränsad grupp (nätanvändare). Ingen redovisning av svarsfrekvens har jag kunnat finna. I resultaten kan man faktiskt se att det blir skillnader om man gör undersökningen via nätet eller via telefon och slumpmässigt val (även i det fallet finns det dock underrepresentation för bl.a. invandrare).

Kort sagt, det verkar ovetenskapligt och oseriöst. Det känns i så fall tryggt att förtoendet för SD verkar vara extremt lågt. Av de 26 organisationer/företag man frågat om ligger SD ohjälpligt sist. Med mycket lägre resultat än Aftonbladet som placerat sig som 25:a. Dock verkar urvalsförfarandet när det gäller institutioner inte heller vara speciellt vettigt eller vetenskapligt. Många fel blir det.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements