Kulturarbetarnas dumheter

En liten kommentar till kulturarbetarnas dumheter om fildelning känns idag passande. Opassande hävdar att kulturarbetarna tjänar på fildelning och säger sig ha respekt för en del av kulturarbetarnas åsikter:

Det är naturligtvis helt upp till var och en att ha en åsikt om att fildelning suger, även om man inte “drabbas” personligen av det (citerat eftersom det beror ju på lite vad upphovsrättinnehavaren tycker). Egentligen har jag all respekt för den åsikten, men jag vägrar acceptera att åsikten _i sig_ är en bra grund för att inskränka rättssäkerheten i Sverige. Det är alltså inte vad jag, i min tur, “tror” kommer att hända, det är ett faktum och dokumenterat flera gånger om, bland annat i Danmark som vi läst om på sistone.

Jag kan väl dela hennes uppfattning kring detta. Opassande konstaterar dessutom att de mycket lästa och storsäljande kulturarbetare det handlar om förmodligen inte lider någon skada av fildelningen då en del av dem överhuvudtaget inte fildelas. Det är helt enkelt inte tillräckligt poplära för att folk ska bry sig om att scanna deras böcker eller konvertera deras filmer och lägga ut dem på nätet. Det krävs trots allt en hel del arbete när man scannar böcker och konverterar filmer. Andra fildelas en hel del, mycket gammalt material, som knappast säljas längre fildelas och artister som säljer stora mängder skivor fildelas. Inget av detta åsamkar förmodligen kulturarbetarna någon ekonomisk skada. Fildelningen gör bara att fler lyssnar och ser deras produkter och skapelser och på så sätt hålls intresset uppe för dem, så att de kan sälja mer av nästa produktion.

Det bästa är att Opassandes (och mina) uppfattningar stöds av den oberoende forskning som faktiskt finns på området, Music Lessons på Stockholms Universitet. Så det är nog faktiskt så att kulturarbetarans argument för en hårdare samhälle, för mer kontroll och övervakning, inte är hållbara. Argumenten är helt enkelt dumheter.

Intressant?
Bloggat: Deepedition, Newsmill,
Borgarmedia: AB1, AB2, SVD1, DN, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Helge

    Jag har flera skannade böcker men jag har inte läst en enda av dem för det är mycket tråkigt att sitta och läsa från en skärm (varför jag då har dem kan man ju fråga sej..). Hellre läser jag en riktigt bok även om det innebär att jag måste betala för den. All musik som jag gillar och har som mp3, har jag också som CD och faktum är att jag köpt mer musik sedan jag kunnat först lyssna på den via mp3. Filmer laddar jag inte ner då jag inte ens hinner se allt jag vill se på tv.

    Själva debatten om fildelning, är det rätt eller fel? Juridiskt är det fel, moraliskt är det väl en fråga som beror på situationen men faktum är ändå att tekniken går framåt och det är inte enbart dåligt eller enbart bra.

    Själv har jag tidigare fildelat men jag har inte gjort det på mycket länge och min konsumption har igen minskat. Det är bara böcker som jag köper lika mycket som tidigare, vilket beror på att det aldrig påverkats av teknologin då jag vill läsa böcker, inte bara text från en skärm.