Socialtjänstens dumheter

SVD hävdar, utifrån uppgifter från bl.a. Yvonne Sjöblom från Stockholms Universitet att Socialtjänsten i Stockholm ofta nekar att ge hjälp till unga hemlösa, de som är mellan 18 och 20 år. Detta gör socialtjänsten för att föräldrar enligt lagen har försörjningsplikt för dessa ungdomar så länge de går i skolan. Det är paragrafrytteri, dumheter och en obehaglig inställning från socialtjänsten i Stockholm. Förmodligen helt i linje med den individualisering och de nedskärningar som den borgerliga politiken i Stockholm står för.

Problemet är nämligen att dessa unga människor ofta slängt ut från föräldrarnas hem då det ofta handlar om missburkarhem elelr hem som på annat sätt präglas av extremt dåliga förhållanden. Det är inte rimligt att socialtjänsten ska kunna hävda att föräldrarna ska försörja de unga i sådana situationer och tjänstemännen, byråkraterna borde kunna välja att vara mänskliga, att hjälpa människor, istället för att försöka avslå hjälp till så många man kan. Men det senare ligger väl i linje med en inställning (osann och förljugen kanske ska tilläggas) som sprids från borgerligt håll, att alla egentligen är fuskare. Men det är icke desto mindre fel. Vi betalar vår skatt som bland annat används i socialtjänsten för att denna ska hjälpa, inte stjälpa, människor.

Sen är det ju naturligtvis också helt barockt att man blir myndig vid 18 års ålder, men föräldrarnas försörjningsplikt ska vara tills man är 20. Det är en ordning och en lagstiftning som skyndsamt måste ändras så att socialtjänsten inte har några kryphål de kan använda för att vägra hjälpa utsatta unga människor. Å andra sidan måste då också försörning ordnas på ett mer permanet sätt för dessa ungdomar som fortfarande går i gymnasiet. Det system vi har krockar på denna punkt uppenbart med en allt längre skoltid.

Som det nu är, när paragrafryttarna i socialtjänsten vägrar hjälp återstår ju bara kriminalitet eller prostitution för att de unga ska kunna försörja sig och kunna gå i skolan. Situationen är inte acceptabel. Socialtjänsten medverkar i själva verket till en större utslagning än en mindre. Det kan inte ligga i linje med socialtjänstens uppdrag. Det är dumheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • amanda

    hejsan jag förstår mig inte på socialen, de var flera månader sen jag blev hemlös och dom hjälper inte till. dom säger att jag måste ha fyllt 18 år och det är 8 månader kvar. så vad ska jag göra ? just nu har jag skrivit mig i västerås och hoppas på att få bättre hjälp här än i hallstahammar.