En fiaskodemonstration om jobben

Mer än 4 000 personer kommer att få sluta på Volvo Personvagnar, upp emot 1 000 på Volvo Lastvagnar. Totalt ska alltså mer än 5 000 människor sluta enbart på de två Volvoföretagen. Till detta ska också läggas alla som sägs upp på underlevarantörer, konsultbolag och uthyrningsfirmor. Det är tiotusentals människor som berörs av uppsägningarna. Att då samla 100 personer till en demonstration är inget annat än ett fiasko. Ansvariga för fiaskot är Rättvisepartiet Socialisterna (RS), en sekteristisk vänstergrupp utan förankring i arbetarklassen och utan förankring på Volvo. En vänstergrupp utan förståelse för att det tar tid att organisera ordentliga protester utifrån arbetarklassens egna intressen och utifrån arbetarklassens egenorgansiering och krav. Att göra så som RS nu gjort äventyrar en sådan organisering.

Istället för att lyssna på sådan grupper bör vi lyssna på Volvoarbetarna själva. Exempelvis Dennis Olsson som i Göteborgs-Posten skriver:

Våren 2007 – inför bolagsstämman, snurrade hjulen för fullt på Volvo. Företaget tjänade mer pengar än ledningen kunde hantera. Man visste helt enkelt inte vart man skulle göra av alla pengar. För att komma undan detta pikanta problem, valde man då att gödsla börsen med ofattbara 20 miljarder kronor – aktieutdelningen tredubblades! Det ansågs inte som något problem av direktionen. Vår vinstmaskin skulle snart ha tjänat in de pengarna igen.

Nu när det gått grus i denna vinstmaskin ett tag, då tycker många med mig att ägarna borde ta första smällen. Vi arbetare fick ju ingen del av 2007 års överskottspengar – tvärtom – kraven på ökad effektivitet i verkstan har hela tiden skruvats upp.

En ständigt accelererande jakt på produktivitetsökningar och rationaliseringar har tryckts ner på oss från företagsledningen. Motivet man angett har varit att de ständiga förbättringarna skulle stärka vår konkurrenskraft och därmed trygga våra jobb. Detta framstår i dag som ett hån.

[…]

Med det lättsinne han visade med företagets tillgångar 2007, blir det närmast löjeväckande att höra Leif Johansson tala om nödvändigheten av att avskeda halva arbetsstyrkan. Volvo har tjänat massor med pengar också i år. Andra kvartalsvinsten var 7,2 miljarder och tredje kvartalet nästan 3 miljarder. Att låta de 1 400 personer som varslats i Sverige övervintra under ett år skulle kosta mindre än 8 procent av andra kvartalets vinst! – ett billigt pris för att behålla viktig kompetens och för att förhindra många mänskliga tragedier.

– Vi säljer inga bilar just nu! Visst – men ställt mot Volvos ekonomi kan det inte vara huvudskälet till dessa jättevarsel. Det är inte omsorgen om våra jobb, oss anställda eller ens om företaget som styr Volvoledningens agerande nu. – Nej, För Leif Johansson och hans fallskärmsbröder är det börsen som räknas, och hur den kan förväntas må som är viktigt. Den som glufsade i sig 20 miljarder överskottspengar förra året. Inför den vill ledningen åter visa upp sig.

Vi arbetare är schackpjäser som offras för att våra direktörer skall kunna visa handlingskraft! När Volvo tjänar pengar tillfaller de ägarna. När det går dåligt sparkar man ut arbetarna. Att aktieägarnas jubel kommit av sig denna gång på grund av den pågående finansiella hysterin är en annan historia.

Slutsatsen av det Dennis skriver är att inga avsked ska accepteras och alla uppsägningar måste bekämpas. Detta är lättast att göra på Volvo Lastvagnar, ett företag som fortfarande går med vinst. Det är inte lika lätt att driva detta krav på Volvo Personvagnar. Där måste vi också diskutera hur en alternativ produktion är möjlig att införa. Troligtvis krävs en nationalisering av företaget under arbetarkontroll för att detta ska vara möjligt. Det är för krav som dessa arbetarna på fabrikerna måste organiseras och vi ser också sådana tecken i de uttalanden och program som formulerats av IF Metall på Volvo Umeverken och av en grupp på Volvo Lastvagnar i Göteborg. Å andra sidan är metallklubben på Volvo i Göteborg en mycket passiv organisation som inte kommer att ta någon strid för jobben.

Intressant?
Läs också: Mullvaden, Intisbloggen,
I media: SVD1, SVD2, DN1, DN2, Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Över huvud taget är det rätt illa att så få samlas på deras demonstration. Det handlar ju om deras jobb, är de då inte värda att demonstrera för? Kanske till och med annordna egna demonstrationer mot det?

  Kommer ni själva att arrangera någon demonstration?

 • Lars

  Hej Anders,

  Hur menar du att RS ar ”en sekteristisk vänstergrupp utan förankring i arbetarklassen och utan förankring på Volvo.”? Anser du tex att Socialistiska Partiet ocksa ar det eller hur skiljer sig det fran RS?

  Annars haller jag helt med om att det mycket viktigare att lyssna pa de berorda manniskorna sjalva snarare an organisationer som latsas foretrade deras intressen.

 • eye

  RS har ju av någon anledning en dragning åt att alltid i alla lägen demonstrera sin litenhet framför allt. Det var lustigt den gången när de kom demonstrerandes 15 stycken till den stora LO-demonstrationen mot a-kasseförsämringarna. Ingen folksamling verkar för liten för att utgöra en enad front i deras ögon.

 • Jo, det är ju lite märkligt att man argumenterar mot höjda löner för arbetare och tjänstemän med att konkurrenskraften måste stärkas, medan man samtidigt uppenbarligen tar ut överpriser i alla fall, eftersom man kan göra så enorma vinster.

 • Arne J

  Tänk en gång till, Anders. Här har vi en protest arrangerad av varslade arbetare, med ett budskap till facket att de måste få ändan ur vagnen. Detta kallar Svensson fiaskobetonad sekterism, samtidigt som han konstaterar att metallklubben inte kommer att ta någon strid för jobben. Är det då en socialists uppgift att göra sitt bästa för att förena sig med dem som vill kämpa och tillsammans bygga upp rörelsen eller att håna dem för att ännu inte ha fått de tunga bataljonerna på plan? Tiden tickar och snart står tusentals utanför arbetsplatserna.

 • Anders_S

  Kalle: Nej, kanske var det tio personer som arbetar på företag där jobb komemr att försvinna.

  Arne J: Ingen annan politisk grupp i Göetborg anåg att det var en bra idé. Inte hellr berörda arbetare på Volvo Latsvganra och Volvo Persovagnar. Just för att möjligheten att få dit några människor var så dåliga.

  Ja, alla vet hur många som kommer att bli av med jobben. Då ska man inte göra aktioner som bidrar till att minska möjlighterna att organisera kamp. En så liten demonstration som det var verkar demoraliserande snarare än uppbyggande. Smatdigit är det förstå en avväganing. Man kan inte vänta hur länge som helst med att göra något.

  Lars: SP har medlemmar på Volvo Lastvagnar, Volvo Personvagnar, Volvo Umeverken, Volvo Köping, Volvo Esklistuna. I motstats till RS har vi alltås förankring i arbetarkalssen och på Volvo. Dennis Olsson som jag citerar arbetar tillsmmanns emd SP-medlemmar och de sitter i samma gruppstyrelse. På Volvo Umeverken så arbetar flera medlemmar i SP och de sitter både i klubbtstyrelsen och avdelningsstyrlesen för IF Metall. Vi är inte stora och inte så många, men viss förankring i arbetarkalssen har vi i alla fall.

 • JK

  Tänk tillbaka till 70talet då vänstern inte tvekade om att gå ut på gatorna.Har alla förlorat gnistan att använda utomparlamentariska metoder?Är det alltid rätt att avvakta massorna och alltid fel att försöka bilda opinion?Tror vi måste ta tillbaka initiativet och våga synas och höras mer!Tror RMF hade gillat den gångna demonstrationen så vad har hänt med SP ;-)?

 • Henri

  Visar mycket tydligt hur idiotiskt RS kan agera. Man kunde lika gärna haft en demonstration under parollen ”Hej, vi heter RS – vi använder en av de viktigaste frågorna idag för att visa upp våra fanor”.

  Skulle RMF gjort samma sak? Antagligen inte. Oavsett visar ”demonstrationen” att RS inte är intresserade av något annat än att visa upp sig. Kosta vad det kostar vill.

  Vilken annan effekt får detta spektakel annat än att riskera att demoralisera?

  Det är för fan jobbarna som riskerar jobben! Det är med dom socialister bör verka och lyssna. Inte springa runt som några snorungar och vifta med fanor som om det skulle förändra något.

  Utgångspunkten måste alltså vara arbetarnas egen aktivitet och initiativ. Det är jag övertygad om att både RMF då, och SP idag, stått/står bakom.

 • AG

  Det intressanta här tycker jag är att sp såväl anders s och lars h verkar tycka det mer värt att arbeta på volvo än någon underleverantör. Är det mindre viktigt att jobba på IAC, Lear eller för den delen Adecco än Volvo.

  Ska rs i sitt svar här rada upp alla arbetsplatser där man har medlemmar?

  Jag vet att rs har medlemmar på lv även om de i dagsläge inte är fackligt aktiva. Dessutom var det ett 10 tal från lastvagnar som deltog i demonstrationen, däribland dennis olsson som anders gärna citerar här.

  Jag var själv på demonstrationen och jag såg inte en enda flagga eller banderoll med rättvisepartiet socialisterna.

  Däremot stötte jag på många av dem, känner även några. Däremot så stötte jag inte på några andra vänsteroganisationer förutom dem. Kanske är övrig vänster som ska ransaka sig istället. RS har ändå agerat och dessutom fått en enorm spridning på budskapet om förstatligande kravet, rikstv.

  Så anders sitta och blogga är en sak men hur många volvoportar har du stått utanför i vecka och manat till orgnisering ??

 • Anders_S

  AG: Visst var det ett tiotal Volvorarbetare som deltog. Det har jag inte ifrågasatt. Inte helelr behöver det vara något större fel med en demonstration. Men det beror förstås på effekten och deltagandet. RS sätt att bjuda in och RS sätt att gå vidare lämnar mycket i i övrigt att önska och effekten av demon kan anse vara i bästa fall obefintlig eller marginell, i sämsta fall (vilket är min bedöming) kontraproduktiv.

  Både KP och SP bedömde att en demonstration skulle innebära en manifestation med så lågt deltagande att den skulle vara negativ för kampen att bevara jobben. Dvs rent kontraproduktiv. Det verkar som vi tyärr fick rätt. RS valde att gå vidare med demonstrationen trots att de hade svårt att få stöd av andra vänsterorganisationer och av Volvoarbetare. Jag asner att det var en missbedömning som RS får stå för. Vidare anser jag att det låga deltagandet i demon visar att KP:s och SP:s bedömning var korrekt.

  Det handlar inte bara om att man måste göra något. Man måste dessutom göra rätt. Det tror jag inte RS gör.

  AG: om du inte såg CWI:s och RS banderoller måste du ha vara blind. De dominerar ju varenda bild som existerar i Göteborg-Posten.

  Jag skulle tro att SP genom sina ageranden på olika ställen fått ännu större genomslag för förstatligandekrav osv (artiklar i de flesta tidningar, LO-tidningen, TV, Radio med mera). Främst är det facket vid Volvo Umeå och SP:s medlemmar där som synts och hörts. Men även ovan nämnde Lars Henriksson.

  Jag har stått utanför exakt en Volvoport i ett antal timmar för två veckor sen. Jag har liksom arbeten att sköta. Kan knappast finnas utanför Volvoportar jämt och ständigt.I mitt liv har jag stått utanför 100-tals portar, främst till Saab och Pååls där jag jobbat större delan av mitt liv. Men även Volvo, SKF, Sahlgrenska och många andra arbetsplatser.

  Inte heler ska man glömma den fabrikstidning som Lars Henriksson och han arbetskamrater gör, Kvasten. Genom den når man betydligt fler och betydligt längre än en demonstration.
  http://www.kvasten.tgk.net/

 • AG

  Nu var det betydligt fler volvoarbetare än så där, men det är ett skickligt sätt att försöka vända det på. Vad jag skrev var att det var ett tiotal från lastvagnar.

  Jag vet att de dominerande inslaget var arbetare från IAC och Lear Corporation men det var även arbetare från personvagnar. pratade med en tillexempelel som var upprörd för att kp volvoklubb uppmanat att man inte skulle gå.

  Frågan är du vem som är värst. Personligen tycker jag att det är mer rätt att agera för att lyfta frågan än att som sp lådsas som att det regnar eller som kp motarbeta.

  Är CWI och RS samma sak det viste jag inte, måste kolla närmare på det, men jag såg i alla afall inga banderoller och fanor med RS vilket jag brukar göra, de är oftaste de mest aktiva i demonstrationer och dylikt.

  Hur som helst om kp och sp ansåga att det var bättre att vänta vad hade ni för strategi då. vad ska man göra. ska man sitta och vänta till 40000 arbetare själva inser att nu ska vi gå ut och demonstrera alla samtidigt eller ska man vara den tändande gnistan.

  Dessutom har jag kollat runt lite och sp var ju medarrangör för en demonstration för jobben i umeå, där sp talade, den var ju dessutom mindre än i göteborg 50 personer och med färre arbetare dessutom.

  Vill inte tracka ned på sp men borde inte ni vara lite mer som rs och utåtriktade än att sitta med bloggkritik medan de är ute på arbetsplatserna??

 • AG

  föresten om man läser internationalen och offensiv är det stor skillnad. Jag menar att offensiv verkligen lagt tyngden på varsel, vilket internationalen inte gjort.

  Varför är det så?

 • Anders_S

  RS är inte de mest aktiva. Dumheter. Det är däremot bara RS som brukar släpa med sig sina fanor och flaggor. Även till grejer de absolut inte är med och ordnar. De deltar aldrig i gemensamt planerade aktioner med andra och accepterar inte kollektiva beslut i sådananätverk. Kallar bara till egna grejer och vill sen att vi andra ska vara med på deras grejer. Sånt kallas för sekterism.

  När vi andra ordnar nåt är det oftast mer än 1000 personer. När RS ordnar är det omkring 100.

  Tidningen råder jag inte över. Jag är själv missnöjd med inriktningen på Internatioaneln. Internationalen är mer fristående från partiet än vad Offensiv är.

  Till slut: Vi Sp:are är betydlgit mer ute på arbetsplatserna än RS. Vi arbetar. De springer omkring och gör jippon. Vi är mycket större än dem i Göteborg och består till stor del av arbetare. vi har en större åldesrprinding och därför kan vi inte vara ute och springa jämt. Vi har barn, småbarn, vi är gamla och utslitna efter 30-40 år i industrin osv.

  personligen arbetar jag fräsmt med politik på ett europeiskt plan. Jg är på palenrtingsmöten två helger i mådnaden. Möten och träfar som orndar toppmötedemonstrationer, jättekonferenser och som samordnar protester mot kapitalsiem och nyliberalerna i hela Europa. Sånt måste folk också göra. Det räcker liksom inte att springa runt och veva med röda flaggor på Göteborgs gator.

  I Umeå är RS mångdubbelt så stort som RS i Göteborg och mycket större än SP. Kanske RS gjorde samma felkalkylering där? I Göteborg är det omvänt. Dessutom är 50 personer i Umeå fler än 100 i Göteborg. Det är i alla fall fjuttigt och meningslöst. Man tänder definitivt inga gnistor på detta sätt. Jag har arbetat som industriarbetare större dlen av mitt liv, fått sparken på grund av fackligt arbete, deltagit i och organiserat ett tiotal vilda strejker. Jag tror jag vet hur man gör för att få saker att hända, hur man tädner gnistor. Men jag tvivlar på att RS vet det.

 • AG

  Men visst var sp med och organiserade demonstrationen i Umeå, du ville inte svara på den frågan?

  Du har heller inte svarat på om du tycker det är mer värdefullt att jobba på Volvo än IAC där organisatörerna jobbar?

  Hur stora är sp respektiva rs i Göteborg?

  Jag har svårt att tro att RS bara springer på andras demonstrationer för att visa upp sig. Låter konstigt, Däremot har jag suttit i en rad nätverksmöten med dem så att de inte skulle göra det är struntprat.
  Flyktingamnesti
  Rädda Vården
  Göteborgs nätverk mot rasism
  Asylrörelsen 2008
  Rädda hyresrätten
  osv
  Däremot har jag aldrig stött på en sp på dessa möten
  (säger inte att ni inte är aktiva men att jag inte stött på er)

  Om det är 1000 när ni andra organiserar saker undrar jag varför ni inte organiserar något om Volvo, det ore väl något. Eller.

  Menar ni att ni har en tidning som är fristående partiet?

  Är det så att sp är mest äldre trötta och att rs därför syns mer, det är den bilden jag får av ditt inlägg.

  Då kanske ni borde slå ihop, er erfarenhet och deras aktivitet låter som vinande konsept.

 • Anders_S

  AG: Om du jobbat med de nätverken borde du alltså vet vem jag är då Sp:are varit med och grundat följande 3 nätverk:

  Flyktingamnesti 2005. Ett tjugotal SP.are var med i detta nätverk på natonell basis, tre SP:are var ledande i arbetet i Göteborg, jag, Kajsa Johansson och Erik Helgeson)

  Rädda Vården. Ett tiotal SP:are var med i detta nätverk, eller som det egentligen hette, Sjukvården inte till Salu (SITS) och var med och grundade det, Lars Henriksson var en, Kirsti Fortén en annan. Rädda Vården var vad RS kallade sig i sina egna, lite mer sekteristiska aktioner.

  Göteborgs nätverk mot rasism (RS är inte med i detta nätverk, har aldrig betalat medlemsavgift (jag är kassör) och aldrig deltagit på möten, jag som SP:are är en av grundarna)

  Så har du verkligen varit med i dessa nätverk eller inte? Det är frågan.

  Dessutom är SP en kraft i

  18-septemberalliansen i Stockholm
  Gemensam Välfärd
  Klimataktion
  ESF-arbetet

  Och vi deltar i:
  Svensk-Kubanska
  Venezuela-Solidaritet
  Nätverket Stoppa USA:s krig

  RS är bara med i det första av dessa nämnda nätverk.

  Du vet helt enkelt inte vad du snackar om.

 • Anders_S

  Slå ihop oss. Visst, SP är gärna med på det. Men RS, som i praktiken styrs från England kommer inte att göra det. De kommer att säga att de vill, men de kommer inte attgöra det. För besluten i England är att man ska bygga den egna organisationen i alla väder och på alla andras bekostnad (fast de säger del på ett finare sätt).

  Om man ska få mer än tusen på en demo för arbetena på Volvo krävs ett lite mer långsiktigt förankrat arbete än att bara kalla till en demo.

 • Patrik

  Bitterheten hos dig anders är jäkligt intressant. Nej, 100 pers på en demo för jobben är inte bra, det är skitkass, men det är lik förbannat en demo. Du kan kasta skit allt du vill och utan grund kalla det för demoraliserande och kontraproduktivt, men de arbetare som var där var inte demoraliserade, de var arga. Jag minns inte vad han heter, men Lear-arbetaren som talade och frågade sig ”var är alla andra vänsterorganisationer” sammanfattade det djävligt bra. Vill SP hålla sig i bakgrunden så visst, gör så. Men kampen sker hela tiden, och att sprida galla om oss som faktiskt agerar är bara löjligt. (Speciellt då fokus här ligger på mer dyngkastning än någon vettig utläggning om vari det kontraproduktiva ligger)

  Dina kommenterar sen gör det bara löjligare. ”RS deltar inte i nätverk” ”RS vill bara synas” ”SP är så ofantligt mycket större än RS”, liksom, va?

  Om du nu var med och grundande GNMR borde du vara väl medveten om att RS är med i NMR? Men hårklyverier kanske är det ändå som funkar?

  Och hur fan får du det till att viss representation inom Volvo är lika med en förankring i arbetarklassen medan avsaknad av viss representation inom Volvo är lika med en avsaknad av det? Visst för att bilindustrin är stor, men den är inte allt.

  Jag drar mig till minnes en bra regel våra befäl lärde oss i lumpen.

  ”Bättre att göra något än ingenting alls”

 • Patrik

  Jag ber om ursäkt.

  Det ska lyda:

  ”Bättre att ta fel beslut än att inte ta något beslut alls”

  Även om denna demo mot all förmodan på något magiskt sätt skulle vara kontraproduktiv så är det inget mot vad eran passitivet är.

 • Anders_S

  Patrik: jag vet inte vad du får det med bitterhet ifrån. helt obegripligt faktiskt. Jag bara konstaterar att AG inte vet vad han snackar om. För då hade han vetat vem jag är. Att RS är med i NMR i Stockholm är en ska, det har inget med GNMR i Göteborg att göra. Det är liksom två helt olika organisationer.

  I Göteborg har RS inte gått med i GNMR för de vill inte acceptera majoritetsbeslut. Därför har man bildat ett eget nätverk där bara RS och av dem kontrollerade organisationer är med. Enhet mot rasism eller nåt sånt heter det.

  Din befäl i lumpen hade förstås fel om de sa så. Militärer tenderar att ha det. Det är i krig alltid bäst att ligga lågt, annars kan man dö. Bättre att inget göra än att göra fel. Bättre att vara levande än död. Tänk bara på skyttegravarna i Flandern under första världskriget eller på Sverige under andra världskriget.

 • AG

  Ingen representant har varit på GNMR mötet i år från sp. Det var suf, uv, rs, sst, afa, rku och en iransk org.

  Det var också de som org 9 nov genom gnmr? men nej jag vet inte vem du är för du var inte där.

  sits bildades ju efter rädda vården, rädda vården var det som org demo med 2000 i Göteborg 2004 så undrar vem som bildar egna org.

  I flyktingamnesti träffade jag Erik men han har alltid presenterat sig som ingen illegl och inget annat.

  problemet med sp är att de gör precis det ”gömmer sig för att inte göra fel, men det är det som leder till org död och isolering”. ha egna möten istället för att kalla er ordfront, attack osv. var öppna med vi är så kanske ni växer.

  Denna debatt har i alla fall jag valt vika jag kommer samarbeta med i framtiden – de som gör något och inte bara bloggar.

  Ps. jag har tom träffat rs i det ockuperade huset, sp har inte varit där.

 • Anders_S

  GNMR har alltså haft möten i år. Vi har inte blivit kallade så det verkar inte stämma. Varken SP eller US. det är ju lite svårt att vara på möten man inte vet om.

  Inte heller kände UV till något möte när jag pratade med dem innan den 9 november. Inte heller kände någon till nåt möte när Jesper från US pratade med UV och flera andra av de uppräkande organisationerna. Men misstag sker ju och saker händer som blir fel.

  9 november – Jag har varit med och ordnat de demonstrationerna varje år sen 2001, utom i år då jag var bortrest (SP-kongress). I år var det i stor sett ett RS-arrangemang. Resultatet var den minsta 9-novemberdemonstration jag sett nån gång sen starten på 1980-talet (då jag också var med och arrangerade). PÅ 1990-talet var jag inte inblandad. Jag har också kommenterat att jag tyvärr inte kunde vara med här på min blogg.

  Nu vet jag att SP har varit i det ockuperade huset (Två medlemmar, Mikael och Jesper, bägge också medlemmar i US). Det finns ett uttalande från oss om huset. Men eftersom vi inte har några bostadslösa eller sysselsättningslösa unga medlemmar finns det naturligtvis ingen med i själva ockupationen. Dessutom misstänker jag att ett par äldre SP:are varit på det ockuperade husetför det finns barn till SP:are bland ockupanterna.

  SITS var nu lite äldre än Rädda Vården och har ordnat betydligt fler grejer än Rädda Vården. Men som sagt, man kan inte hänga med i allt och du kanske inte ska vara så säker på att du vet rätt.

  Ja, jag ser det som ett problem att vi ordnar få möten i vårt eget namn. Där har du helt rätt, AG.

  Dessutom är jag nedveten om att RS satsar mycket mer på antirasistiskt arbete än vad SP gör. Så det är naturligt att de syns mer än SP i de sammanhangen. Vi satsar istället på miljöarbete och klimatfrågan. Med flygbladsutdelningar, tidningsföräljning etc i Backa i stort sett varje vecka.

  Nu får denna diskussion om SP vs RS avslutas. Diskussion om det var bar eller dåligt med en liten demo kan fotsätta, men andra frågor i relationerna mellan SP och RS får diskuteras nån annan stans. Inlägg som ändå gör det komer att tas bort.

 • Patrik

  ”Det är i krig alltid bäst att ligga lågt, annars kan man dö. Bättre att inget göra än att göra fel. Bättre att vara levande än död.”

  Är det din syn på politisk kamp? (som just var vad jag syftade på.)

  Men men. Jag vill fortfarande veta exakt hur demon var kontraproduktiv. Jag hävdar faktiskt bestämt att den demoralisering som finns beror på fackets passivitet. Och det är just demonstrationer som denna (som med er medverkan istället för motarbetande) hade varit mycket större som iaf kan göra lite för att lyfta bort denna demoralisering.

  Jag förstår faktiskt inte heller hur Dennis uttalande skulle indikera att inga varsel de facto kommer att just accepteras.

  /*borttagen menin, off-topic*/ #AS

 • Demonstrationen den 15 november organiserades av bilarbetare på IAC och Lear Corporation. Demonstrationen var ett resultat av ett upprop från golvet som tagits som initiativ av en medlem i RS som är varslad montör på IAC och som stod som arrangör till demonstrationen.

  Tonen i Anders blogginlägg och efterföljande debatt är olycklig och jag tänker inte ge mig in i att besvara allt som sagts. Vad verkligheten visar är bevis nog.

  Att demonstrationen skulle ha varit demoraliserande för arbetare tror jag inte stämmer, för de som var där var den definitift inte demoraliserande och knappast inte för de som inte var där och kunnat se i media att det finns de som faktiskt tar strid för jobben.

  Demonstrationen är inte heller avslutandet av något utan startskottet för en större kampanj för jobben. Inte tror väl Anders att en demonstration räcker för att rädda jobben oavsett om det är 100 eller om det är 5000. Det behövs en mer långsiktig kamp för att säkra jobben.

  Rättvisepartiet Socialisterna har som sagt bjudit in socialistiska partiet och kommunistiska partiet till ett samarbete för att tillsammans kunna agera för jobben.

  Kp har tackat nej och sp har inte svarat på inbjudandet. Efter demostartionen som RS gett sitt fulla stöd till har en rad bilarbetare som vill gå vidare med kampanjen lämnat namn och telefon nr för att planera fortsatt arbete.

  Vår inbjudan om samarbete kvarstå om sp kulle vara intresserade. Vi kommer att samla till planeringsmöten för att gå vidare.

  Vad som nu behövs är samordnade protester, inte attacker på de som agerar för jobben.

 • Anders_S

  Bra skrivet, Kristofer, jag eller någon annan från SP återkommer till er efter vårt avdelningsmöte på torsdag där vi ska ha en diskussion om Volvo tillsammans med folk som arbetar på både Lastvagnar och Personvagnar.

  Jag betraktar dock fortfarande demonstrationen som genomfördes som misslyckad. Med så få människro riskerar filk bara attd emoraliseras. Man måste alltså tänka på vad, hur, varför och effekter av det man gör. Jag anser det var olyckligt och fel att genomföra demonstrationen. Däremot är jag inte principiellt mot att man har demonstrationer. Det är inte där flete ligger. Även om det fomellt var era medlmmar på IAC och Lear som stod för demon, så var det lik förbannat RS som bjöd in till samtal om den. Både KP och SP bedömde initiativet som en dålig grej i det aktuella läget. Jag tror att det var en korrekt bedömning.

  Självklart måste man kunna diskutera hur man agerar för jobben. Om en organisation gör något som är kontraproduktivt måste man kunna säga det. Därför att det inte bara gäller att göra saker, utan det gäller att göra rätt saker också.

 • Nå, nu när vi vill ha mer j-vlar anamma bland demonstranterna är det bara Tintin som gäller:

  http://tintinrevolution.free.fr/pages/image001.html