Arbetsgivarna vill ha större offentlig sektor, eller?

I dagens DN kräver Svenskt Näringsliv att man ska satsa på offentliga jobb:

Först, en extraordinär finanspolitisk satsning på offentliga investeringar. Åtskilliga vägar och järnvägar är färdigplanerade och kan tidigareläggas. Inte minst finns ett uppdämt behov av underhållsarbeten som är lönsamma och som kan dras i gång ganska snabbt. Olika finansieringsmetoder bör också tillåtas. Offentlig – privat samverkan (OPS) har i Norge och Finland använts med stor framgång för att få en mer effektiv sammankoppling av byggen och driften i infrastrukturprojekt.

Detär riktigt att man bör satsa på offentliga jobb. Men man ska inte satsa på vad som helst. Vägar bör inte bygga, då det är att bygga sig fast i gamla transportstrukturer. Istället bör alla medel som avsätts för denna typ av satsning gå till kollektiva transportmedel. Inte heller vill storkapitalisternas organisation ha satningar på offentlig sketor rent generellt. Men det borde också göras. Minst 100 000 människor kan anställas i skola, vård och omsorg i en inledning till att återställa det som förstörts genom alla nyliberala nedskärningsbeslut.

Staten bör också ta över personbilsindustrin och satsa på en omställning av denna mot produktion av miljövänliga produkter. Då kan man också se till att inga bilarbetare hamnar på gatan med usel a-kassa. Det är naturligtvis också vettigt att höj a-kassan till en nivå som innebär att man får en vettig ersättning i förhållande till vd man tjänat. Så blir det inte för Volvo-arbetarna om de blir arbetslösa.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements