Det finns ingen anledning till fiskestöd

Regeringen får kritik från riksrevisorn Eva Lindström för att man subventionerar det svenska fisket med skattelättnader och subventioner. Hon har helt rätt att man inte ska subventionera fisket idag. Det finns för mycket fiske och de flesta stora båtar, de som är inriktade på sill, skarpsill och makrill, så kallat pelagiskt fiske med flyttrål eller snörpvad, tjänar bra med pengar.

Även omd et är det de större båtarna som enligt Lindström får störst subventioner så är det nog inte främst dessa som skulle försvinna om stöden togs bort. Utan mindre båtar. Kanske skulle dock de som trålar efter torsk försvinna. Detta är dock inte de största båtarna.

Problemet i dessa sammanhang är dock att hela Euopa subventionerar sittt fiske och för att kunna förhindra utfiskning av olika arter måste hela Europa sluta subventionera. Detta komemr inte att hända i nuvarande ekonomiska situation. I Polen demonstrerar och protesterar exempelvis fiskarna starkt mot de planer i den riktningen den konservativa regeringen har. Det är naturligtvis svårt för den svenska regeringen att ensidigt skära ner på stödet till fisket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Det finns ingen anledning till fiskestöd”

  1. Förutom dessa bidrag så betalas det ju också ut en massa andra bidrag till fiskare, b l a ca 18 miljoner kr/år i ersättning för skador orsakade av sälar. Det kan t ex jämföras med de futtiga 859 000 kronor som betalas för alla andra rovdjursskador utanför renbetesområdet.

  2. Bara for att alla andra lander bedriver rovfiske pa vara gemensamma fiskebestand, kan vi da inte saga att vi i Sverige inte vill bidra till att fiskebestanden kolapsar?

    Var finns den ”personliga” integriteten, nar det galler enskilda lander?

    Varfor misstror lander vad manga forskare kommit fram till i sina undersokningar nar det galler fiske, medan de hyllas inom andra omraden?

Kommentarer inaktiverade.