Dumbommen Anders Borg

Saker som vi andra vetat i veckor, ja månader tycks Anders Borg ha upptäckt i går. Det verkar inte så bra med tanke på att han är finansminister och av tidningen Fokus utsetts till Sveriges viktigaste makthavare. En finansminister och stor makthavare med så dålig koll att han först igår förstod att vi inom ett halvår/år står inför en radikalt ökad arbetslöshet är inte speciellt förtroendeingivande. Snarare tvärtom, det är mycket oroande. En sådan man borde bytas ut så snabbt som möjligt.

Det är en recession, kanske en depression på gång, det har de flesta vetat i veckor. Det är massarbetslöshet på gång, det har vi vetat i månader. Det är en pågående kris, det har vi vetat länge. En finanskris, en ekonomisk kris som vanligt folk kommer att få betala då regeringen inte verkar vilja göra något för att lindra effekterna av arbetslösheten, eller ens för att minska/förhindra den. Det är en arbetarfientlig, för att inte säga delvis oduglig regering som finns i dagens Sverige.

Och Borg måste vara rätt så korkad när han inte förrän i går förstått sånt som vi andra förstått länge. I alla fall framstår han som det.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö1, Röda Malmö2, Kildén & Åsman, Esbati, Jinge, Erik Laakso,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SDS, VA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

12 Svar på “Dumbommen Anders Borg”

 1. Tjena. Bra bloggat. Har idag bloggat om fisket, men ofta handlar det om politiken med en gnutta humor – man måste kunna skratta åt eländet. Gillar dina fiskebloggar. Är vänster, naturfreak men i lika grad kulturfreak. Kul läsning bjuder du på, och träffsäker. Ha det enna! Baba Uno i ottan.

 2. Hej Svensson. Bli inte så förpepprad. Då skriver du bara fel. Men jag måste hålla med dig om att Borg borde insett läget ungefär vid midsommar då även ett gammalt vrak som jag insåg att nu j*vlar går det neråt. Värst för alla ungdomar som får betala ihjäl sig för boende här i Stockholm. Vi hamnar snart i samma situation som New York, fyra personer som delar på en lägenhet. Men han har nog haft en del figurer omkring sig som viskat att det inte är så farligt och menat för inget innan vi hunnit flytta våra pengar.

 3. Jag upprepar det min lille son sa, när han tillsammans med pappa tittade på en ishockeymatch i TV. Pappa tjoade och skrek ”ut med domaren” så fort ett domarbeslut inte gynnade det egna laget. Till slut hojtade kidset ”ut med domaren och in med pappa”. Så varför inte ”ut med Borg och in med Svensson”. Du som kan allt före alla andra, borde du inte ge din in i politiken och inte bara sitta på en stol och uppmana politikerna att avgå?

 4. Den här lågkonjunkturen började ju redan i mars/april och det borde dom ha märkt.
  Dom prishöjningar som vi hade första halvan av året var ju dom prisgarderingar som affärerna hade som kompensation för den vikande försäljningen.
  man behöver inte ha nån bildning alls för att bli finansminister, kanske bara rätt antal högskolepoäng och rätt vänner… sedan kvittar det ju om man kan jobbet eller ej. Teorier och ideologier går ju före tankevett.

 5. Birgit: Jag är engagerad i politiken. I ett litet parti som heter Socialistiska Partiet. Eftersom vi inte har så många valda i olika parlament sysslar jag med politik i form av att ordna opinionsyttringar på olika sätt, såsom demonstrationer, möten, bloggande och annat.

  Jag arbetar också på europeisk nivå med samma saker och i Frankrike har det parti SP samarbetar med där, LCR, Frankrikes näst mest populäre politiker. På denna nivå arbetar jag med att ordna ESF-konferenser, toppmötesdemonstrationer och en del annat.

 6. Att det är svårt att göra prognoser, speciellt om framtiden, är nog de flesta överens om i allmänhet och i dagens situation i synnerhet. Att man från FR:s sida lät Lehman gå omkull fick ju effekter som uppenbarligen inte var ”planerade”. Förmodligen ångrar de sig idag och skulle hellre förstatligat banken än låtit den gå omkull. Men att lasta Anders Borg för policymisstag på Federal Reserve och samtidigt framhålla hur oändligt lätt det var att förutsäga dessa tycker jag är orättvist. ”The retrospectroscope is an instrument of unparalleled clarity”

 7. Birgit: Att jämföra politik med någon sorts idrott visar att du verkligen inte förstår vad politik handlar om. Den mentaliteten är ett stort problem, där folk knyter känslomässiga band till ett visst parti(viss partiledare/presidentkandidat) istället för att värdera vad politiken står för och vad det får för konsekvenser. Samhället går att förstå, men man måste försöka…

  Det är faktiskt inte omotiverad kritik av Borg, krisen är ingen nyhet och den som såg på amerikanska nyheter under 2007 hade nog sina aningar att det var fara och färde. Jag är nog lite konspiratorisk som surgubben, nog visste Borg och hans kompisar vart det var på väg, men de ville inte gunga båten, rädda sina egna pengar först och låt de sent vaknande småspararna och arbetarna ta smällen.

 8. Det är väl som vanligt:
  Fram med bevisen att ”vi visste allt för flera månader sen” och att Borg inte visste något förrän den 17 november.
  Kommer inte skriftliga bevis finns de ju inte och således är det inte sant.

 9. Ja man kan framstå som korkad också när man utropar ”död åt bilismen” som ju ändå underhåller en av de absolut viktigaste industrierna i Sverige. Bilismens död skulle raskt friställa hundratusentals arbetare som varken får bygga bilar, krock kuddar eller vägar (behövs ju inte om inga bilar finnes). Istället kanske man borde satsa på mer forskning för att ta fram morgondagens bil först av alla. Ujuj vilka möjligheter för svensk industri i världen !

Kommentarer är stängda.