En av de mest inflytelserika politiska bloggarna?

Enligt Expressen tillhör jag de mest inflytelsrika politiska bloggarna i Sverige tillsammans med en räcka andra. Expressen baserar sig, enligt uppgift, i sin listning på den senaste rapporten från Twingly. Nu finns det ju lite olika sätt att mäta detta och jag skull nog vilja ha med Dick Erixon på listan också och ta bort Mark Klamberg. Klamberg har i stort sett bara uppnått sin ranking i samband med skriverier om en enda fråga, FRA. Det är inte skäl nog för att betraktas som en av de mest inflytelserika som jag ser det. Även Falkvinge och Opassande är nära att vara enfrågebloggar. Topplistorna på Bloggportalen, Knuff.se och andra ställen innehåller ju delvis samma bloggar, men inte riktigt samma. Ett antal finns med på de flesta, däribland Jinge och jag själv. Sen är det ju märkligt, som jag skrivit förut, att två av toppbloggarna har anknytning till den lilla orten Stenungsund, min egen och MinaModerataKarameller.

Dessutom är jag tveksam till att redaktionella tidningsprodukter som Politikerbloggen och SVD:s ledarblogg vara med. De görs på andra villkor än de andra bloggarna på listan. Men gränsen mellan blogg och tidning är förstås flytande och det är ibland svårt att bestämma vad som är vad.

När GP häromdan hade en artikel om bloggar i Göteborg så var min blogg den näst mest besökta och den mest länakde bloggen i Göteborg. Helt klart baserat på Bloggportalens statistik. Förresten var den artikeln plus en intervju med mig införd i tidningen samma dag som Bo Rothsteins andra artikel om bloggosfären. Det blev en intressant kontrast. Men intervjun med mig finns märkligt nog inte på nätet och inte heller den stora intervjun med Mia Skäringer om hennes bloggande. Det är verkligen svårförståeligt att artiklar som handlar om internet, bloggande osv inte finns på nätet. Obegripligt faktiskt.

Men tillbaka till Expressens artiklar som är tre till antalet, Däribland en där man låter några personer uttala som om bloggandet, däribland Marie Demker (Vänstra Stranden) och Martin Källström från Twingly. Marie Demker menar bland annat att bloggarnas inflytande och den uppmärksamhet som vi får kommer att öka i framtiden:

I USA har utvecklingen kommit längre. Där får vissa enskilda bloggare lika mycket uppmärksamhet som etablerade skribenter på stora dagstidningar.
Statsvetarprofessorn Marie Demker, som själv är bloggare, tror att Sverige kommer att följa den amerikanska utvecklingen.
– I det amerikanska valet hade bloggarna för första gången verkligen betydelse, och det kommer de nog att ha i nästa valrörelse även i Sverige, säger hon.

Nu tror jag inte USA och Sverige är helt jämförbara och jag tror dessutom att man överskattar bloggarnas betydelse i USA. Men skillnaderna mellan Sverige och USA, där många fler i Sverige har tidning, där valdeltagandet i Sverige är mycket högre och där vi har fungerande politisk miljö med flera partier innebär att blogagrnas inflytande kommer att vara mindre i Sverige i samband med val än vad vi kan vara i särskilda frågor som FRA-debatten. För det är endast när en stor mängd bloggar kommer tillsammans och driver en viss fråga som vi får genomslag på den allmänna debatten. Inför ett val blir det inte så. Då kommer vi att backa upp våra respektive partier.

Så, nej, bloggarna kommer inte att avgöra nästa val. Men kanske kan vi tillföra en ny dimension. Lite symptomatiskt för den borgerliga tidningen Expressen är dock att man väljer att publicera enbart intervjuer med borgerliga bloggare (ja, jag vet att Opassande anser sig vara vänster och är det i en del frågor, men hon stöder ett borgerligt parti, Piratpartiet)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

12 svar på “En av de mest inflytelserika politiska bloggarna?”

  1. Grattis
    För klart ska du vara glad över att du har något att skriva som andra vill läsa.
    Gissar att ordning kommer förstöra bloggandet. För som det är än kan man hamna lite varstans i ”bloggvärlden”.
    När folk utestängs och inte får vara med kommer den rebelliska kraften också att försvinna. Kvar blir några få ”proffs” bloggare som ”måste” hitta på något att skriva för en publik som för längesen har tröttnat.

    Jag hoppar in här och tjuvläser för att det finns något att läsa och man kan jämföra sina egna ideer.

    Så du ska nog se dina många läsare som en hedersbetygelse och glädjas. För än är du inte en CD skiva med brittan spjut som säljer bara för det är den enda som går att köpa.

    mvh

  2. Emma och Mary: Grattis.

    Emma: Jag vill nyansera det hela lite. Jag jobbar inte mot dig. Jag läser din blogg varje dag. Tycker det är en av de bästa. Men jag skulle gärna se att du skrev mer om andra politiska frågor också. Du skriver bra och vettigt och jag inser att det inom piratpartiet finns både vänster och högerfolk. Dessutom tror jag det gör oss gott att jabba mot varandra lite. Det gör debatten mer levande och mindre likriktad. Inte illa ment!

    Låt oss nu tillsammans ta bloggsofären till nya höjder. Och nån gång när jag är i Stockholm kanske jag får möjlighet att träffa andra bloggare, något somär ganska svårt i Göteborg (ja, Thaher Pelaseyed som skriver hos Ung Vänster träffar jag ibland förstås, han är gammal vän till min familj kan man säga)

  3. Ja, jag har tänkt detsamma, det är alldeles för lite tid (några av oss förtjänar vår leverbröd på heltid också), och det blir att jag prioriterar de frågor som jag så att säga engagerat mig i ”utanför skrivandet” också. Det blir nog tjatigt både för mig och läsarna. Men ambitionen är i alla fall att vara lite ”bredare”, så tack för påminnelsen! 🙂

  4. Nu blir det så där dissigt igen…

    Vad spelar det för roll ifall jag bara skriver om en enda fråga — eller rättare sagt skriver kring frågeställningen om informationsgränsdragningar — så länge det är den frågan som är intressant?

    Det går inte att diskvalificera intresse för en blogg med att den skriver om fel ämne, eller för smalt ämne, eller för brett ämne. Finns intresset där, så finns intresset där.

    Rick

  5. Som sagt vad Rick. Det handlar inte om att dissa. Det handlar om att kritiskt fundera och tänka.

    Enfrågebloggar kan rimligtvis inte betraktas som lika inflytesleriak som mångfrågaebloggar. Sen kan man ju också mäta bloggars inflytande i hur mycket vi faktiskt kan påverka maktens agerande. Då menar jag att jag inte hör till de inflytelssrika då jag är för vänstervriden för att de ska lyssna på mig.

    I så fall måste Carl Bildt dessutom också med på listan. Liksom Helle Klein och andra som bloggar på tidningarna.

    Om vi däremot beaktar den fråga där bloggarna faktisk påverkat mest, FRA så är naturligtvis Engström, du Rick, Opassande, MinaModerataKarameller, HAX, Mark Klamberg, jag själv och en del andra de som är mäktigast. I det läget försvinner nog Jinge.

    Såna här bedömningar är aldrig objektiva (oavsett hur man mäter) utan subjektiva och just därför bör de diskuteras. Att jag anser att Piratpartiet är ett högerparti innebär ju inte heller att jag har rätt eller att det är en väsentlig synpunkt eller ståndpunkt.

    Frågan är också om hur mycket vi i Socialistiska Partiet och ni i Piratpartiet gynnas av att vi är duktiga på att länka till varandra och hur högt vi egentligen skulle hamna om sådan interna ”kompislänkningar” togs bort. För de avspeglar väl egentligen inte hur politiskt mäktiga vi är.

    Sen kan man konstatera att av de som skrivit om Expressens ”kartläggning” är det framförallt jag (och du Rick, som alltid länkar bra och till alla möjliga oavsett politiskk riktning) som länkat till andra. Medan andra inte länkat till mig? Vad säger det i sammanhanget? Beror det på att jag är lätt kritisk till andra bloggare i mitt inlägg eller att jag har fel politisk uppfattning? På att jag upplevs som proletärt vulgär? Eller är det för att jag är den ende göteborgaren på listan? Förmodligen inget av detta. Men man kan ju få fundera lite högt.

  6. Ånej då – jag länkar ganska ofta till dig Anders…

    Det som är roligt med den här sammanställningen som man nog inte ska ta på blodigt allvar är att den gör att vi som bloggare uppmärksammas.

  7. Det är klart att du gör det Mary. Vi brukar ju göra det med jämna mellanrum, trots att vi inte alltid har samma uppfattning.

    Det är självklart roligt att bloggarna uppmärksammas och man kan säkert ta ut ett femtiotal politiska bloggar som är ungfär likvärdiga när det gäller inflytande och påverkan. Men sen varierar ju det över tid också. Märkbart är dock att flertalet politiska bloggar högt upp på listor skrivs av medelålders eller äldre människor. Det krävs uppenbarligen en viss mognad för att kunna kommentera politik på ett sådant sätt att det blir läsvärt och intressant.

    Men det är märkligt att det inte finns en endaste modeblogg i Göteborg som kan slå mina läsarsiffror.

  8. Låt oss hoppas att det politiska system vi ändå har, var och en må tycka det är bra eller dåligt, ändå fungerar och att några få högljudda bloggare inte tillåts kortsluta det demokratiska systemet.
    ”Bloggmaffian” är högröstad men är den representativ för fler än sig själv? Helt klart är att ingen valt dem att representera någon!

Kommentarer är stängda.