Islamister och Somalia

Vi har ett land, Somalia, ett land som egentligen är tre, Somaliland, Puntland och Somalia. Ett av dessa länder berörs varken av inbördeskrig eller piratverksamhet. Det är Somaliland i norr, på kolonialtiden Brittiska Somaliland. Ett annat av de tre länderna, Puntland är centrum för piratverksamheten. I det tredje landet, förresten, det tredje området, det finns inget egentligt centralstyre, delar av landet kontrolleras av olika milisstyrkor och delar av landet av etiopiska ockupationsstyrkor, råder inbördeskrig. Och det är inbördeskriget som är orsaken till kaperiverksamheten utanför den aktuella kusten.

Precis som när Sverige försvarade sig mot Danmark med hjälp av kapare (statligt sanktionerade pirater) kan man säga att den tidigare regimen i Somalia, de islamiska domstolarna, använder samma metoder. Men på den tiden när dessa islamister styrde i södra Somalia förekom i stort sett ingen kaperiverksamhet. Ingen piratverksamhet. Så hur vi än ser på skuldfrågan så finns lösningen i södra Somalia, hos de islamiska domstolarna. Lösningen måste så vitt jag förstår bli att ockupationstrupperna lämnar Somalia samt att de islamiska domstolarna får ta över. Därefter måste världen börja ha förbindelser med alla tre länderna på villkor som är acceptabla för dessa. Handel, bistånd och uppbygge av allt som raserats under årtionden av krig måste startas upp.

Men det finns inga snabba lösningar, inga kortsiktiga lösningar. Det krävs tid, lugn och ro, förhandlingar, avväpning och minskande våld så går det att lösa. Och i sinom tid komemr den somaliska befolkningen att göra sig av med de islamiska domstolarna ockås. Men idag finns tyvärr inget annat alternativ för södra Somalia. Utan dem blir det ingen fred, utan bortdragande av ockupationstrupperna finns inga möjligheter på lösning. varken när det gäller kaperiverksamheten eller när det gäller Somalias problem.

Per Gudmundson och jag må vara överens om vari problemet består och hur det fungerar. Men vi är inte överens om orsakerna eller lösningarn på problemet. Gudmundson har nämligen inga lösningar. Kanoner, militör och skickliga kaptener löser inte det grundlägagnde problemet med oron i Somalia. Det gör inte en islamsk regim i södra Somalia heller. Men det är början på en lösning. Det vägrar Gudmundson att inse, förmodligen på grund av politisk skygglappar och ett stort mått av islamofobi.

Kan västvärlden stå ut med, ja till och med ge politiskt stödja den obehagliga islamistiska regimen i Saudi-Arabien måste man väl också kunna acceptera (om än motvilligt) en liknande regim i Somalia för en viss tid. Det är ingen trevlig lösning, men förmodligen den enda möjliga på kort sikt och den enda möjliga för att kunna arbeta på en långsiktig lösning.

Intressant?
Bloggat: Motbilder,
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • lutaay

    Problemet i Somalia är att folk krigar mot varandra därför att de tillhör olika Klaner. Varje klan vill styra landet för att ekonomiska säkra sin egen klan. Iden har man ärvt efter Siad bare där Marihan klan under klan Darad klanen som före detta president bare tillhörde. Han gynnade sin egen klan D V S bara underklanen Marihan levde lyxliv medan många andra inte hade mat för dagen och alla dessa olika klaner är rädda för att den som tar makten i Somalia gör som Bare. Det är därför inte finns någon riktig Somaliskregering ännu.

    Angående pirater i Somalia, varför regeringen i Putland inte gör något åt problemet? Jag kan gissa där att regeringen inte har tillräckliga resurser att bekämpa dessa pirater. Att lösa problemet genom att muslimiskdomstolar styr i Somalia. Hur ska det går till då. Enligt Darad klan är muslimskdomstolar = hawiye Klan, det vill säga invånare från södra Somalia och de finns krig mellan dessa två grupper. Detta innebär att dessa två grupper måste kriga mot varandra och då måste många människor dö. Vad hjälper detta. Sedan skall man störta muslimskdomstolar. Om somalier nu väljer muslimskdomstolar varför skall de störta. Man bygger inte ett hus för att sedan förstöra det. Sharia lag tror jag innebär att alla måste lida vad lagen säger och den som är emot lagen måste straffas. Jag tror om muslimiskdomstolar tar makten skulle klan tillhörigheten minska och folk skulle se som bröder och systrar.

    Ett annat alternativ är att skapa Somalia som är demokratiska land. Ingen alternativ är lättare än den andra. Vad än man väljer man måste lägga mycket energi resurser och tid.

    Angående pirater, varje pirat tillhör en klan. Det handlar om att identifiera vilka de är och vilka klan de tillhör. Det behövs att man samlar folk som tillhör olika klaner för att komma överens om hur man skalla bekämpa dem. En klan kan inte skada en man som tillhör en annan klan utan konsekvens. Man måste skaffa gemensamma lagar för det här. Problemet kan man lösa lokalt. Muslimiskdomstolar har aldrig hindrat pirater i Putland för att de hade ingen makten i Putland de hade makt bara södra Somalia. Jag tror att problemet beror på att regeringen i Putland har blivit svagare när Adullahi yusuf Ahmed lämnat makten i Putland.