Våld mot kvinnor

Det ska tydligen firas nån hedersvåldets dag idag. Det är väl okej, men samtidigt ska man ha klart för sig att det som man tänker på när ordet hedersvåld yttras, den patriarkala kultur som finns i Mellanöstern och kring Medelhavet och de värsta konsekvenser detta kan få, är något mycket ovanligt i Sverige. Som Roya skriver mördas i Sverige cirka 16 kvinnor varje år av närstående män. Redan detta är en låg siffra. I stort sett alla dessa är svenska kvinnor som mördas av svenska män och har alltså inget med någon hederskultur från Mellanöstern att göra. Frågan är om det ens har med nåt patriarkat att göra. För majoriteten av mord i Sverige är faktiskt att en man mördas av en närstående man. Det är det vanliga mordet. För att vara ännu tydligare, en full man mördas av en närstående full man. Det är så att säga det svenska typmordet. För antalet mord i Sverige på ett år är cirka 100 och bara 16 av dessa mord är alltså mördade kvinnor.

När vi pratar om kivnnomord pratar vi alltså om ett litet problem. Om vi pratar om dödligt hedersvåld med ursprung i patriarkala mellanösternkulturer är det ett så litet problem i Sverige att det är nästan osynligt. Nog så stort för de som drabbas, men inget större samhällsproblem.

Hur är det då med våldet mot kvinnor? Att anmälningarna för våldtäkt ökar brukas ta som intäkt för att våldet mot kvinnor ökar. Men är detta verkligen sant. Jag skulle nog vilja säga att det är ingen som har den minsta susning om detta. BRÅ brukar säga att det förmodligen finns en reell ökning av våldtäkterna. Jag skulle vilja säga att statistiken är så usel att man faktiskt inte kan påstå varken bu eller bä. Av de våldtäkter som behandlas på sjukhus är en stor del aldrig polisanmälda och när det gäller de våldtäkter som polisanmäls har en stor del av anmälarna/offren aldrig uppsökt sjukhus. Men den stora ökningen av våldtäktsanmälningarna beror faktiskt på en lagändring. Det är fler saker idag som är våldtäkt än tidigare. Och den näst största orsaken anses vara ökad anmälningsbenägenhet. Så frågan är om BRÅ verkligen har fog för sitt påstående om en trolig ökning. Här är i alla fall BRÅ:s statistik:

År
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
Antal Antal Antal Antal Antal Antal Antal Antal
Hela landet
Sexualbrott 9 072 9 627 10 297 10 815 11 204 12 768 12 542 12 921
Våldtäkt inkl. grov 2 026 2 086 2 185 2 565 2 631 3 787 4 208 4 749
Sexuellt tvång, utnyttjande m.m. 1 662 1 584 1 806 1 956 2 009 1 646 1 295 1 204
Sexuellt ofredande (ej blottning) 3 674 4 006 4 207 4 039 4 313 4 802 5 114 5 161

Som man kan se av statistiken har inte det totala antalet anmälda sexualbrott egentligen ökat nämnvärt sen 2005 (jag har inte med alla olika brott i tabellen). Antalet anmälda fall av våldtäkter har ökat, framförallt mellan åren 2004 och 2006 då det genomfördes en lagändring. Samtidigt har antalet anmälda fall av sexuellt utnyttjande gått ner som en följd av samma lagändring.

Ja, våld mot kvinnor är ett problem, men inte på något sätt det stora våldsproblemet i Sverige. Inte heller det stora problemet för kvinnor. De största problemet för kvinnor är fortfarande ojämställda löner och ojämställdhet i hemmen. Det är där insatser ska sättas in om jämställdhten i Sverige ska kunna öka. En fixering vid våld och hedersvåld döljer detta och är följaktligen inte bar för jämställdheten. Självklart är det bra med nya metoder för att klara upp anmälda våldtäkter. Men våldtäkterna är inte det stora samhällsproblemet för Sveriges kvinnor. Samtidigt ska vi dock ha klart för oss att våld mot kvinnor förmodligen ökar och att antalet våldtäkter faktiskt kan ha ökat, även om jag blir mer och mer skeptisk ju mer jag läser om det.

Intressant?
Borgarmedia: SMP,
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
, , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Våld mot kvinnor”

 1. Det är bedrägeri att använda antal anmälda brott som ett bevis på brottslighet. Det är istället antal dömda för samma brott som är intressant. Sen kan man alltid vilja ha fler dömda men vi får inte riskera rättssäkerheten samtidigt. Nåt som feminister ofta gör.

 2. Bra inlägg Anders.

  Personligen blir jag alltid verkligen väldigt ledsen när jag ser viktiga internationella frågor brytas ner till att nästan bara lägga fokus på en liten del av ett globalt gemensamt problem i alla länder. DN har bara i sin rubrik valt att denna dag den 25 November som är dagen för att End ”End Violence Against Women” ”Say NO to Violence against Women” ska bara lägga fokus på Hedersvåld. Vet de ens om att dagen kom till just den här dagen för att hedra 3 st kvinnliga politiska aktivister som brutalt mördades på uppdrag av Dominikanska republikens ledare?

  En dag för att säga Nej till våld mot kvinnor ska låtas vara just det. Att kapa det att enbart handla om hedersvåld är verkligen att förminska detta problem som finns i alla länder och inom alla samhällsklasser.

  http://endviolence.un.org/index.shtml
  http://www.unifem.org/campaigns/vaw/

  Violence against women persists in every country in the world as a pervasive violation of human rights and a major impediment to achieving gender equality. Such violence is unacceptable, whether perpetrated by the State and its agents or by family members or strangers, in the public or private sphere, in peacetime or in times of conflict. … [A]s long as violence against women continues, we cannot claim to be making real progress towards equality, development and peace. ‚ÄîIn-Depth Study on All Forms of Violence against Women: Report of the Secretary-General, 2006

 3. Och det andra våldet mot kvinnor då, förutom mord och våldtäkter? Misshandel, kontroll och tvång av olika grad, är det också ett försumbart samhällsproblem, mindre än ”låga löner”? Tror att många medsystrar likt mig själv skulle kasta om din prio-ordning.

  Hedersrelaterade brott ska man inte lyfta upp speciellt just denna dag, de kräver nämligen en helt egen dag, då brotten dels riktar sig mot båda könen, dels har en helt annan acceptans i de kulturkretsar där de förekommer, brottslingarna och påhejarna finns inom båda könen.

Kommentarer inaktiverade.